Računalništvo, telefonija
19.08.2016 13:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD podjetju Intel napovedal vojno brez primere

Procesorji AMD ZEN imajo vse možnosti, da uspejo na trgu osebnih računalnikov!
Procesorji AMD ZEN imajo vse možnosti, da uspejo na trgu osebnih računalnikov!

Podjetju AMD poslovanje že dalj časa ne gre ravno dobro od rok, saj je povpraševanje po njegovih procesorjih iz meseca v mesec manjše, čista izguba pa se meri že v stotinah milijonov evrov. Kljub temu procesorski gigant zre pozitivno v prihodnost, saj je uradno predstavil novo generacijo procesorjev ZEN, ki temeljijo na osnovi zgradbe Summit Ridge. Novi procesorji naj bi se vsaj po zagotovilih podjetja AMD brez težav kosali s procesorji konkurenčnega podjetja Intel, saj ponujajo do kar 40-odstotno izboljšanje v zmogljivosti preračunavanja ukazov na cikel v primerjavi s predhodno generacijo. To posledično pomeni, da bodo kupci za enak denar dobili boljši procesor, ki v določenih primerih lahko brez težav opravi z Intelovimi procesorji družine Core.

Procesorji AMD s sredicami ZEN bodo na voljo v več različicah, najzmogljivejša pa za preračunavanje podatkov uporablja osem jeder (skupno 16 navideznih sredic), izdelanih s pomočjo 14-nanometrske tehnologije FinFET. Jedra so razdeljena v dva ločena modula, pri čemer se za hitrejše preračunavanje uporablja tehnologija Symetrical Multi Threading, ki je pravzaprav odgovor podjetja AMD na Intelov Hyper-Threading. Poleg tega novinci s podnožjem AM4 podpirajo še bogato paleto tehnologije, kot na primer PCI Express Gen3, USB 3.1 Gen2, NVMe, SATA Express storage in še bi lahko naštevali. Tu najdemo še osem megabajtov deljenega predpomnilnika L3, ter 512 kilobajtov predpomnilnika na vsako procesorsko jedro ter celo dve enoti za šifriranje AES.

AMD je na nedavni predstavitvi javnosti uradno prikazal, kako se njihov osemjedrni procesor ZEN, ki temelji na osnovi zgradbe Summit Ridge, brez težav kosa z osemjedrnim procesorjem Intel Core i7-6900K s procesorskimi sredicami Broadwell-E. Oba procesorja sta podatke preračunavala pri frekvenci treh gigahercev in imela enako število jeder, kljub temu pa je procesor AMD pri »preračunavanju« logotipa ZEN brez težav premagal Intelov izdelek, ki je bil javnosti predstavljen junija letos. Zaradi tega so pri podjetju AMD prepričani, da se bodo kupci ponovno začeli odločati za njihove procesorje, saj v primerjavi z Intelovimi ponujajo večjo zmogljivost za nižjo ceno. Se nam potemtakem obeta nov preporod podjetja AMD na področju procesorjev za namizne in osebne računalnike? V korist konkurence upajmo, da bo res tako.


Prijavi napako v članku