Triki in nasveti
06.01.2018 13:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali veste, kako pravilno polniti baterijo telefona?

..Da bi se izognili pregrevanju, poškodbam ali manjši kapaciteti baterije, ko je napolnjena, ne pustite, da je vaša naprava še vedno priklopljena na polnilec..
Ali veste, kako pravilno polniti baterijo telefona?
Ali veste, kako pravilno polniti baterijo telefona?

Uporabniki pametnih mobilnih telefonov dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi zahtevne uporabe le redkokdaj preseže nekaj ur. Zaradi tega svoje mobilne naprave polnimo že na vsakem koraku, pri tem pa si pomagamo celo s prenosnimi baterijami. Da bi obvarovali baterijo telefona pred »obrabo«, počnemo stvari, ki smo jih izvedeli od prijateljev ali prebrali na spletu. Na žalost je veliko teh informacij neresničnih, nekateri »prijemi« pa lahko celo škodujejo telefonu in bateriji.

K sreči obstaja več pravil, ki lahko pripomorejo k daljšemu življenjskemu ciklu baterije, pa tudi boljši izkušnji pri uporabi telefona. Najboljši način za polnjenje baterije pametnega mobilnega telefona je malo in pogosto. To pomeni, da bi morali telefon na polnilec priključiti vsakič, ko lahko. To seveda drži le za novejše telefone, saj je njihova baterija zasnovana za tak način polnjenja. Baterije ni priporočljivo najprej izprazniti do konca in jo potem popolnoma napolniti, saj bomo s tem močno skrajšali njeno življenjsko dobo. V praksi to pomeni več polnjenj zaradi nižje zmogljivosti.

Številni poznavalci so prepričani, da nam bo baterija telefona najdlje služila, če bomo njeno napolnjenost držali med 65 in 75 odstotki. To je namreč čarobna meja, ki naj bi nam zagotovila najdaljšo življenjsko dobo baterije. Ker pa je to zelo težko doseči v praksi, se moramo potruditi, da bo baterija našega mobilnega telefona napolnjena vsaj med 45 in 75 odstotki. Pri tem je najpomembnejše to, da baterije pametnega mobilnega telefona nikoli ne napolnimo do konca, če je bila prej povsem prazna.

Naj za konec še dodamo, da naj bodo naprave pri polnjenju izključene. S tem bomo preprečili pregrevanje in poškodbe baterije, kar seveda vodi k manjši zmogljivosti in pogostejšemu polnjenju.


Prijavi napako v članku