Telefoni
23.10.2018 20:00

Deli z drugimi:

Share

Ali veste kaj pomeni črka R v iPhonu XR?

Ali veste kaj pomeni črka R v iPhonu XR?
Ali veste kaj pomeni črka R v iPhonu XR?

Kot že verjetno veste, se letošnji novi Applovi telefoni imenujejo iPhone XS in iPhone XR. Ste se kdaj vprašali, kaj v resnici pomenijo ta poimenovanja? Apple pravi, da “X” pomeni številko 10 in ne črko kot mnogi mislijo, medtem ko črka “S” pomeni hitrost (“speed”). Te obrazložitve prihajajo iz Applove strani, kar pomeni, da jim lahko verjamemo.

Kaj pa črka “R”? Po besedah glavnega marketingarja pri Applu, je ta črka povezana s športnimi avtomobili. “Obožujem avtomobile in stvari, ki so hitre ter dinamične. Črki “R” in “S” sta obe uporabljeni, ker se navezujeta na športne avtomobile, ki so resnično nekaj posebnega”, je povedal Applov podpredsednik za marketin, Phill Schiller. Kljub temu, da obstaja kar nekaj različnih in zanimivih alternetivnih razlag, kaj naj bi te črke pomenile, se zdi Schillerjeva razlaga dokaj na mestu.

Torej “R” lahko pomeni “rally”, ali “type-R”, ali “road and track” in še kaj bi se našlo. Na trgu obstaja veliko število avtomobilov, ki uporabljajo “R”, in kot vse kaže se je Apple poslužil enake taktike. Cena iPhona XR, ki se začne pri 750 ameriških dolarjih (654 evrih), je nekolikonižja in ponuja manj kot sovrstnika iPhone XS ali iPhone XS Max, katerih cena se začne pri 1000 dolarjih (871,9 evrih). Dejstvo je, da je Apple z izdajo modela XR vstopil na do sedaj še nepreizkušeno pot, med drugim tudi z nekoliko drugačnim poimenovanjem.

Nekateri avtomobili, ki uporabljajo poimenovanje “R” ali “XR”, spadajo med avtomobile nižjega cenovnega razreda. Tukaj lahko najdemo recimo model Toyota Matrix XRS. Po drugi strani pa lahko te črke pomenijo tudi visoko učinkovite modele, kot je Ford Focus RS. Apple je s tem poimenovanjem seveda ciljal na to drugo skupino blagovnih znamk, a vprašanje je, ali bodo ljudje novi telefon tudi tako sprejeli, kajti s tem, ko je Apple vstopil med cenovno dostopnejše telefone, je tvegal izgubo imidža “prestižne” blagovne znamke.

Če nadaljujemo, nekateri najboljši športni avtomobili – Jaguar XJR in Audi RS 7 – prav tako uporabljajo “XR” v svojih poimenovanjih in kot še dodaja Schiller je Apple črpal navdih ravno pri teh avtomobilih. Želeli so izdelati telefon, ki bi pri ljudeh vzbudil občutek moči, hitrosti in posebnih specifikacij.

Schiller v svojem zadnjem čivku sicer med svoje najljubše avtomobile ni uvrstil nobenega od tistih, ki vsebujejo poimenovanje “XR”, “S”, ali “R”, ima pa nedvomno Schiller zelo specifičen okus za avtomobile: hitri, redki in eksotični. “So many favs to choose from: McLaren F1, Aston DB4 GT, Porsche 550A, Ferrari P4, Ford GT/40, Jaguar D-type, Lambo Miura,” je čivknil Schiller in se spraševal, katerega bi naj izbral naslednjega. iPhone XR je že na voljo za prednaročila in verjamemo, da bodo takšne in podobne zgodbice samo še dodatno spodbudile zanimanje za ta telefonom, ki mu analitiki napovedujejo vrhunski začetek prodaje, ne samo v začetku prodaje, temveč tudi in predvsem v začetku leta 2019, ko naj bi iPhone XR dosegel vrhunec prodaje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več