Digitalizacija
13.04.2024 08:48
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali bo umetna inteligenca upočasnila zaposlovanje?

Svetovni gospodarski forum (WEF) v svoji najnovejši raziskavi “Future of Jobs” disrupcijo pričakuje za približno 23 % delovnih mest. Seveda to ne pomeni, da bodo vsa ta delovna mesta izginila. Nekatera bodo odpravljena, druga pa se bodo pojavila na novo. Ključno pri tem je, da Svetovni gospodarski forum pričakuje, da bo v petih letih skupno 14 milijonov delovnih mest manj, saj bo po njihovih ocenah izginilo 83 milijonov delovnih mest, pojavilo pa se bo le 69 milijonov novih.

Na splošno je stopnja sprememb precej visoka,” je za CNBC povedala Saadia Zahidi, generalna direktorica pri Svetovnem gospodarskem forumu. Ugotovitve poročila v veliki meri temeljijo na raziskavi 803 podjetij, ki zaposlujejo skupaj 11,3 milijona delavcev v 45 različnih gospodarstvih po vsem svetu.

Po mnenju WEF-ja bo na zgoraj omenjene disrupcije vplivalo veliko dejavnikov, od tehnološkega razvoja, kot je umetna inteligenca, do podnebnih sprememb.

Zaskrbljenost glede tehnoloških sprememb, ki negativno vplivajo na delovna mesta, narašča, zlasti odkar je generativna umetna inteligenca, predvsem tukaj ciljamo na orodja, kot je ChatGPT, vstopila v splošno javnost. Raziskava “Future of Jobs” je pokazala, da je tehnologija eden glavnih dejavnikov, ko govorimo o izgubi služb.

“Največji rezi se pričakujejo v administrativnih vlogah ter v tradicionalnih varnostnih, tovarniških in prodajnih vlogah,” je zapisano v poročilu, pri čemer je obrazloženo, da bo upad zlasti administrativnih vlog “v glavnem posledica digitalizacije in avtomatizacije”.

Podjetja, ki so sodelovala v anketi, pa tehnoloških premikov na splošno ne vidijo kot negativnih. “Pričakujemo, da bo vpliv večine tehnologij na delovna mesta v naslednjih petih letih neto pozitiven. Med največjimi gonilnimi silami rasti delovnih mest bodo analitika podatkov, podnebne spremembe in tehnologije, vezane na upravljanje z okoljem. Poleg tega pa še šifriranje in kibernetska varnost,” so zapisali v poročilu.

Nekateri sektorji, v katerih bi lahko nastalo največ novih delovnih mest, povezanih s tehnologijo, so izobraževanje, kmetijstvo in zdravstvo, je pojasnila Zahidijeva. “To se ne dogaja zato, ker so to nevarna, slabo plačana in nizko kvalificirana delovna mesta po vsem svetu. To so visokokvalificirana delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, ki jih omogoča tehnologija,« je dejala.

Umetna inteligenca je v poročilu opisana kot “ključno gonilo potencialne algoritemske zamenjave” vlog in skoraj 75 % anketiranih podjetij naj bi to tehnologijo sprejelo. Približno 50 % podjetij pričakuje, da bo zaradi tega delovnih mest več, medtem ko jih 25 % pričakuje upad delovnih mest.

Tehnologija je pravzaprav šele šesta na seznamu dejavnikov, ki vodijo do neto ustvarjanja ali odprave delovnih mest. “Tukaj je tudi gospodarska rast, ki je trenutno precej mlačna, potem tudi trajnost in vzpon zelenega gospodarstva, spremembe v dobavnih verigah in spremembe v neki novi dobi ‘deglobalizacije’,” je dejala Zahidijeva.

Anketirana podjetja še kažejo, da so največje gonilo ustvarjanja delovnih mest zeleni prehod, sprejemanje višjih okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov. Na drugi strani pa je upočasnjena gospodarska rast tista, ki najbolj prispeva k izgubi delovnih mest.

Drugi dejavniki, ki bodo prav tako verjetno povzročili upad števila delovnih mest v prihodnjih letih vključujejo posledice pandemije Covid-19, pomanjkanje ponudbe in svetovno krizo življenjskih stroškov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več