Računalništvo, telefonija
18.11.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Ali bo širokopasovna povezava preko vlaken zastarela do leta 2030 – kaj pa 5G?

Kar nekaj politikov je v različnih državah obljubljalo, da bodo, če bodo izvoljeni, do vseh gospodinjstev speljali širokopasovno internetno povezavo. Pa bo takšno omrežje, če bi v resnici tudi obstajalo v takšnem obsegu, leta 2030 še moderno in uporabno?
Ali bo širokopasovna povezava preko vlaken zastarela do leta 2030 - kaj pa 5G?
Ali bo širokopasovna povezava preko vlaken zastarela do leta 2030 - kaj pa 5G?

V splošnem delijo strokovnjaki (hitrejše) spletne povezave na tri vrste: ADSL (za katero je značilna bakrena parica), FTTC (parica in optično vlakno) ter FTTP (samo optična vlakna). V Veliki Britaniji označijo vsak prenos podatkov za super hiter, če je večji od 30 megabitov na sekundo (Mbps). Ultrahitra povezava je vsaka, ki omogoča prenose, hitrejše od 100 Mbps.

Pri drugi vrsti povezav (FTTC) v teoriji dosežemo prenos do 66 Mbps, zadnja, ki je najhitrejša, pa preseže vse doslej znane možnosti za prenos podatkov. Povprečna hitrost se lahko giblje tudi okoli 1 gigabita na sekundo, kar je 1000 Mbps.

Povezave, ki tečejo le na optičnih vlaknih, imajo tudi nizko latenco, kar pomeni, da med oddajanjem in sprejemanjem signala ni odloga in zamud. Lastnost ni pomembna le za igranje video igric, temveč predvsem pri nadzoru strojev in delu na daljavo. Nekatera podjetja ponujajo pri povezovanju še malce drugačne kable (o tem morda kdaj drugič), ki v teoriji omogočajo hitrosti do neverjetnih 10 Gbps.

Kljub prihajajočim drugim tehnologijam, denimo 5G, strokovnjaki pravijo, da bo čez 10 let tehnologija vlaken še vedno izjemnega pomena. “Brez dvoma bomo vlakna za prenos podatkov še vedno potrebovali, še posebej v naših domovih,” je za BBC dejal analitik Matthew Howett. “Z nadgradnjo že obstoječega omrežja bi dosegli celo znatno višje hitrosti prenosa, vse do terabita na sekundo (kar je 1000 gigabitov).

Ob tem opozarjajo na (trenutne) slabosti tehnologije 5G. Ta naj bi bila primerna za povezovanje oddaljenih domov, ne pa v gosto naseljenih urbanih okoljih. 5G tudi delijo na različnih frekvencah, najvišje pa niso sposobne premostiti ovir kot so zidovi ali celo drevesa. Da bi bili sposobni s 5G pokriti kar čim večje območje, bomo morali postaviti dodatne oddajnike blizu domov ali pisarn. Ti pa bodo v spletno hrbtenico še vedno povezani prav preko optičnih vlaken.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več