Programska oprema
13.02.2006 09:34

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu tega tedna bomo pogledali tri nove trojance Diamin.DU, Banker.CAB in PGPCoder.D.

Diamin.DU je narejen za vzpostavitev telefonske povezave na številke visoke tarife, kar ima potencialno nevarne posledice za prizadete uporabnike. Vendar pa lahko ogrozi le računalnike, ki se na internet povezujejo prek telefonskega modema, saj spremeni nastavitve klicnega dostopa.

Diamin.DU je enostavno prepoznati, saj ob zagonu prikaže več oken v italijanščini. Kot večina trojancev se Diamin.DU ne širi avtomatično z lastnimi sredstvi. Mora pritegniti uporabnikovo pozornost in njegovo ukrepanje, da bi dosegel računalnik. Sredstva širjenja med drugim vključujejo diskete, medije CD-ROM, e-poštna sporočila s priponkami, ipd.

Banker.CAB je trojanec, narejen za napad na določene brazilske bančne storitve. Nadzoruje, če uporabnik dostopa do spletnih mest, ki pripadajo tem bankam, da bi pridobil njihova gesla. Potem pošlje zbrane podatke na določene e-naslove, kjer jih hekerji zberejo in zlorabijo.

PGPCoder.D je trojanec, ki šifrira vse datoteke z različnimi končnicami. Uporabnik jih ne bo mogel odpreti, dokler jih ne dešifrira določena aplikacija, katero – ni nam treba posebej povedati – je potrebno plačati. Da bi obvestil uporabnike, kako naj kupijo to aplikacijo, PGPCoder.D ustvari tekstovne datoteke na računalniku s kontaktnim e-naslovom.

Za podrobnejše informacije o omenjenih in drugih virusih in grožnjah obiščite virusno enciklopedijo Pande Software na http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več