Računalništvo, telefonija
11.11.2005 11:31
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

VoIP prodira v srednjo in vzhodno Evropo

V srednji in vzhodni Evropi se pričenja obdobje telefonije VoIP, saj se bo število minut pogovorov prek omrežij VoIP po izsledkih najnovejše raziskave podjetja IDC, ki je potekala v enajstih državah srednje in vzhodne Evrope (brez Rusije), v primerjavi z letom 2004 letos povečalo za več kot petkrat, v letu 2006 pa se bo to število še potrojilo. Prav tako se bo poraba v tem letu več kot podvojila, nato pa v letu 2006 narasla še za nadaljnih 80 %. Trenutno telefonija VoIP še vedno predstavlja razmeroma majhen del celotnega telekomunikacijskega trga, bo pa zlagoma postala prava tehnološka rešitev za vsa podjetja in ostale uporabnike, ki iščejo načine za zniževanje mesečnega telefonskega računa. A vendar se bo potrošnja po začetnih izredno uspešnih letih upočasnila, saj bo VoIP vse bolj integriran v storitvene pakete, zasnovane na širokopasovnih povezavah.

“Hiter razvoj širokopasovnega dostopa v letih 2004 in 2005, je ponudnikom storitev VoIP omogočil dostop do velikega števila tehnološko osveščenih strank,” je dejal Emir Halilović, višji analitik v Communications Group, IDC CEMA. “Še več, prisotnost širokopasovnih povezav je odprla vrata alternativnim ponudnikom, kar je ustvarilo konkurenčno okolje in še bolj pripomoglo k vzponu tehnologije VoIP kot storitve same in kot možne dodatne storitve k obstoječim internet storitvam.”

Zaradi možnega občutnega nižanja stroškov bo v bližnji prihodnosti povpraševanje po tej tehnologiji pri malih in srednjih podjetjih večje kot pri ostalih. Prav tako so slednja bolj pripravljena prevzeti tehnologijo VoIP kot velika podjetja, saj imajo manjše organizacije bolj preproste potrebe, ki jih zadovolji že običajni paket storitev (npr. neomejene klice kamorkoli v EU).


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888