Digitalizacija
30.08.2012 10:52

Deli z drugimi:

Share

Olimpijske igre v Riu 2016 bodo pametne

Vse ključne informacije bodo obiskovalcem na voljo kar preko družbenih omrežij.
Vse ključne informacije bodo obiskovalcem na voljo kar preko družbenih omrežij.

Čeprav nas do poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru ločijo še štiri leta, se je odštevanje že začelo. Po predaji olimpijske zastave na slovesnosti ob zaprtju iger v Londonu, je londonski župan Boris Johnson zastavo že izročil županu Ria de Janeira Eduardo Paesu. Olimpijska zastava s petimi olimpijskimi krogi je tako že prispela na prizorišče naslednjih olimpijskih iger, ki bodo leta 2016.

Olimpijske igre v Riu de Janeiru bodo nekoliko drugačne od tistih v Londonu. Brazilsko velemesto bo namreč že čez nekaj let postalo vodilno pametno mesto na svetu. Že danes njihov center za nadzor mesta, ki ga opravlja javna agencija, obsega več kot 300 zaslonov, na katerih se prikazujejo slike iz več kot 200 nadzornih kamer. Center dejansko omogoča upravljanje prometa in javnega transportnega sistema ter celo oskrbe z električno energijo in vodo. Posebej pomemben je tudi napredni sistem za napovedovanje vremena.

Mestna oblast Ria de Janeira se je pred kratkim odločila, da bo pomembne informacije iz nadzornega sistema delila tako z lokalnim prebivalstvom kot turisti. Informacije o vremenu in prometu namreč deli kar preko družbenih omrežji Facebook in Twitter. In to še ni vse. Tu so uporabnikom na voljo še informacije o koncertih, festivalih in številnih drugih prireditvah. Tu so na voljo celo informacije o možnosti plazov ter težav z dobavo električne energije.

Informacije iz nadzornega sistema bodo seveda čez štiri leta na voljo tudi obiskovalcem olimpijskih iger. Ti bodo lahko kar preko družbenih omrežji Facebook in Twitter pridobivali informacije o prometu, vremenu, zasedenosti hotelov, mreži javnih prevozov in še mnogo več. Ker bodo turisti neprestano brskali po družabnih omrežjih, bodo ta več kot odlična priložnost tudi za oglaševalce. Če bodo ti njihove vsebine uspeli povsem prilagoditi družbenim omrežjem, bo uspeh zagotovljen. Glede na to, da je trenutno okoli 100 mest, ki sodelujejo v projektu pametnih mest (od tega jih je 38 evropskih), se jim bo moral digitalni marketing čim prej prilagoditi oziroma pričeti z njimi sodelovati. V nasprotnem primeru bo izgubil pomemben stik s strankami.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več