Operacijski sistemi
03.08.2012 05:45

Deli z drugimi:

Share

Katere različice Windowsa 8 bodo na voljo in komu?

Microsoft je iz operacijskega sistema Windows 8 odstranil še zadnjo tančico skrivnosti.
Microsoft je iz operacijskega sistema Windows 8 odstranil še zadnjo tančico skrivnosti.

Microsoft je pred kratkim uradno najavil, do so vsi večji izdelovalci osebnih in prenosnih računalnikov že prejeli operacijski sistem Windows 8 RTM (Release to Manufacturing). Takoj za tem je računalniški gigant še sporočil, katere različice Windowsa 8 bodo dejansko na voljo in na kakšen način jih bo mogoče kupiti. To je predstavil kar s praktično »sliko«. Ta daje odgovore na vsa vprašanja in špekulacije, ki so se doslej pojavljale na svetovnem spletu.

Proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov bodo lahko na njihove izdelke nameščali operacijska sistema Windows 8 in Windows 8 Pro, medtem ko bo za tablične računalnike s platformo ARM na voljo Windows RT. Uporabnikom bosta v prosti prodaji razpoložljivi le različici Windows 8 in Windows 8 Pro. V okviru količinskega licenciranja (za podjetja in ustanove) pa bo Microsoft ponudil na voljo operacijska sistema Windows 8 Pro in Windows 8 Enterprise.

Kaj prinašajo posamične različice operacijskega sistema Windows 8?


Windows RT bo namenjen napravam s platformami ARM oziroma tabličnim računalnikom. Ta se bo lahko pobahal s prednameščenim pisarniškim paketom Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint in OneNote) in sistemom za šifriranje pomnilnika. Tu seveda nikakor ne gre spregledati spletnega brskalnika Internet Explorer 10.

Windows 8 bo pisan na kožo večini uporabnikov osebnih in prenosnih računalnikov. Podpiral bo 32- in 64-bitne procesorje ter bo prinesel boljšo podporo za večzaslonsko delo. Nadvse zanimiva bo možnost preklapljanja med različnimi svetovnimi jeziki v realnem času. Ta način je bil doslej na voljo le za različici Enterprise in Ultimate.

Windows 8 Pro bo seveda namenjen naprednim uporabnikom in podjetjem. Ta bo, poleg vseh funkcionalnosti inačice Windows 8, ponujala še možnost šifriranja, virtualizacije, upravljanja z računalnikom in domensko povezljivost. Kot možnost bo na razpolago še večpredstavnostna konzola Windows Media Center. Windows 8 Pro je dejansko naslednik Windows 7 različic Professional in Ultimate.

Windows 8 Enterprise bo namenjen večjim poslovnim uporabnikom. Uporabnike bo navduševala predvsem funkcionalnost Windows To Go. Ta jim bo namreč omogočila poganjanje »slik« delovnega okolja tako na domačem računalniku kot ostalih napravah. Na ta način bodo lahko ti dostopali do službene programske opreme in podatkov na sila hiter in enostaven način. Za varnost bo poskrbljeno s šifrirno programsko opremo BitLocker.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več