Računalništvo, telefonija
18.06.2011 08:12

Deli z drugimi:

Share

Spletna gostovanja

Za delovanje spletnega mesta potrebujemo domeno, gosotvanje in dobrega ponudnika, ki nam bo nudil varnost, kakovostno storitev ter podporo v primeru težav...
Spletna gostovanja
Spletna gostovanja

Veliko spletnih ponudnikov na svojih straneh pišejo z velikimi in odebeljenimi črkami besede ko so; zastonj, 24 ur na dan, poceni gostovanja, najceneje, neomejeno… Vprašajmo se, kaj pa drobni tisk ali skriti limiti, pa podpora v primeru težav,…? Ko potrebujemo spletni prostor oz. spletno gostovanje za spletno mesto je potrebno biti pozoren na mnogo stvari. Na začetku pa je najpomembnejše, da ugotovimo kakšno gostovanje potrebujemo.

Kakšno gostovanje potrebujemo?

Omenimo naj, da gostovanje potrebujemo skupaj z domeno za delovanje našega spletnega mesta ali strani. Gre prav za prav za spletni prostor kamor nalagamo raznorazne datoteke, ki so nujno potrebne za naše spletno mesto.

Poznamo več vrst gostovanj:

  • Deljeno gostovanje je primerno za tiste, ki potrebujejo gostovanje, katero ni preveč zahtevno ter nima posebnih zahtev. Pri deljenem gostovanju si prostor delimo z večimi drugimi strankami, saj na strežniku ponudnika zakupimo le določen prostor.
    Pri tem gostovanju so nam ponujeni določeni paketi med katerimi izbiramo lahko po količini zakupljenega prostora, prenosa in zakupljenih poštnih predalov.
  • Reseller gostovanje (Gostovanje za nadaljnjo prodajo) je namenjeno ponudnikom, ki bodo storitve prodajali naprej svojim naročnikom. Pri teh paketih prav tako zakupimo določen del prostora na strežniku, ki ga potem razdelimo naprej med svoje stranke.
  • VPS ( Virtual Private Server – virtualni privatni strežnik ) gostovanje, pri tem gostovanju gre za najem virtualnega strežnika s katerim upravljamo sami. Za VPS gostovanje se najraje odločajo tisti, ki so že bolj izkušeni uporabniki z določenim znanjem operacijskih sistemov.
    Če izkušenj z upravljanjem strežnikov nimamo in še vedno želimo oz. potrebujemo VPS strežnik, pa nam z administracijo lahko na pomoč priskoči ponudnik ( seveda proti plačilu ).

Dober ponudnik bo poskrbel tudi za varnost in odpravo težav, če se bodo le-te pojavile. Pomembno je tudi, da nam je v primeru težav na voljo prijazna in strokovna podpora in prav zaradi te je bolje imeti gostovanje doma ( v Sloveniji ) kot npr. v ZDA, res je, da so ta v večini cenejša, toda v primeru težav ne nudijo tako dobre podpore. Pa vendar je tudi pomembno, da je podpora hitra in dosledna.

Kaj če izgubimo svoje podatke?

Naši podatki so izjemnega pomena, zato se pozanimajmo, če nam ponudnik gostovanja nudi ustrezni backup. Dobro je, da se backup nahaja na strežniku na ločeni lokaciji, saj je tako zagotovljena najboljša storitev v primeru težav.

Na kaj naj bomo pozorni izbiri pri paketih gostovanj ?

1. Deljena ali reseller gostovanja

  • Kolikšen je prostor v strežniku
  • Dovolj velika omejitev prenosa
  • Poštni predali
  • Število MySQL baz
  • Število domen

2. VPS gostovanja, dobro VPS gostovanje naj nam nudi:

  • Strežniki naj bodo dobro zavarovani, da ne bo prihajalo do zlorab
  • Pozanimajmo se tudi, da so strežniki primerno hranjeni in varovani
  • Strežnik naj bo priključen na UPS ( v primeru izpada električne energije tako ne bomo imeli problemov )
  • Varnostne kopije ( backup )
  • Raid polja ( gre za podvajanje podatkov, ki bodo v primeru okvare vseeno delovala )

Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na podprte tehnologije. Tukaj je potrebno omeniti IPv6, ki so ga v Sloveniji za vsa gostovanja prvi uvedli pri Zabec.net. Pridružili pa se bodo tudi prvemu svetovnemu IPv6 dnevu, ki se bo odvijal 8.6.2011.

Kaj je IPv6?

IPv6 je protokol, ki bo zaradi pomanjkanja IP naslovom nadomestil sedanji IPv4. Po domače rečeno, zmanjkalo je hišnih številk in zato se je uvedel nov sistem številčenja, ki je mnogo večji ( 2¹²⁸ ), bolj učinkovit in fleksibilen. Na www.ipv6-pripravljen.si lahko dobimo več informacij o IPv6 ter ali je naša domena pripravljena na ta protokol.

Vsekakor pa se pri dobrem gostitelju moramo počutili zaželjene, uslišane in varne, zato je pomembno katerega izberemo za svojega, odločitev je samo naša. – oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več