Obvestila podjetij
15.04.2021 21:59
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kriptomenjalnica Coinbase od danes naprej na ameriški borzi

Coinbase, največja ameriška kriptomenjalnica, bo tako sploh prva na ameriški borzi. V indeks Nasdaq se bodo uvrstili preko direktne ponudbe in ne preko IPO-ja.

Gre za zgodovinsko potezo, ki predstavlja pomemben mejnik kriptovalut. V podjetju so se odločil za vstop na borzo prek direktne ponudbe (angl. direct listing). To pomeni, da z vstopom na borzo ne bodo ustvarili novih delnic in zbrali denarja za širitev, temveč bodo zdajšnji lastniki svoje delnice ponudili javnosti.

Coinbase je v prvem četrtletju leta beležil 56 milijonov uporabnikov, ki imajo skupaj na platformi za 223 milijard dolarjev sredstev.

Kaj je Coinbase?

Je kriptovalutna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2012. Povedano z drugimi, Coinbase omogoča uporabnikom kupovanje, prodajanje in trgovanje kriptovalut, kot so Bitcoin, Ethereum, Litecoin in podobne.

Kakšen bo simbol podjetja Coinbase na borzi?

Coinbase se bo v Nasdaqu pojavil kot COIN.

Kako se direktna ponudba razlikuje od IPO-ja?

IPO (prva javna prodaja) je prvi dogodek, ko podjetje ponudi delnice (ali »obtok«) javnosti na borzi. Po navadi velika banka postavi ciljno vrednost delnic. Pri direktni ponudbi pa se delnice podjetja prodajajo direktno investitorjem. Ravno zaradi te razlike ni določene vrednosti delnic, kar posledično pomeni večjo volatilnost trgovanja.

Ali so tudi ostala podjetja na borzo stopila z direktno ponudbo?

Da, vendar je pa Coinbase prva direktna ponudba indeksa Nasdaq. Newyorška borza je po drugi strani bila deležna direktnih ponudb s strani Slacka, Spotifyja, Robloxa in Palantirja.

Po koliko se bodo prodajale delnice Coinbasa na začetku trgovanja?

Tega ne more napovedati praktično nihče (glej zgoraj). Nasdaq je za COIN napovedal referenčno vrednost $250 na delnico, vendar to še zdaleč ne pomeni, da bo začetna vrednost delnic dejansko takšna. Vrednost delnic bo narekovalo povpraševanje.

Prihodki podjetja so v prvem četrtletju dosegli 1,8 milijarde dolarjev, medtem ko so imeli v lanskem letu 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Kot ocenjujejo, so imeli do konca marca dobiček v višini od 730 do 800 milijonov dolarjev, dobiček minulega leta pa je za primerjavo znašal 322 milijonov dolarjev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več