Triki in nasveti
20.05.2010 16:11

Deli z drugimi:

Share

Je varno vsa gesla hraniti na enem mestu?

KeePass nam zmedo z gesli zelo olajša.
KeePass nam zmedo z gesli zelo olajša.

Ob uporabi interneta se uporabniki lahko kaj hitro srečamo s problemom, ko na kakšno geslo preprosto pozabimo. Obstaja pa za to rešitev v obliki programa KeePass, ki je tudi brezplačen za uporabo. Z omenjenim programom boste lahko imeli na enem mestu shranjena vsa uporabniška imena in pa gesla za vašo elektronsko pošto, internetne forume, spletno bančništvo in še kaj. Zapomniti se vam bo potrebno le glavno geslo oziroma imeti ključno datoteko. Mi se bomo v našem primeru posluževali glavnega gesla. Morda se vam poraja vprašanje, ali je shranjevanje vseh gesel v enem programu sploh varno? Odgovor na to je pritrdilen. Vsa vaša shranjena gesla so namreč v programu KeePass zašifrirana, tako da jih drugi uporabniki ne morejo videti, v kolikor ne poznajo vašega glavnega gesla.

  1. Program KeePass si najprej prenesite iz spletnega naslova http://sourceforge.net/projects/keepass/ in ga namestite na vaš trdi disk (brez spreminjanja podanih instalacijskih nastavitev).
  2. Sedaj je potrebno narediti datoteko, ki bo vsebovala vsa vaša gesla. To naredite tako, da v programu kliknete na ikono “New…” v levem zgornjem kotu programa, ki vam bo odprla novo okno, v katerem boste datoteko shranili na trdi disk.
  3. Ko boste datoteko shranili, se vam bo pokazalo novo okno, v katerega morate vpisati glavno geslo. Ni odveč poudarjati, da je to geslo zelo pomembno, zato si izberite takšno, ki bo dovolj dolgo (vsaj osem znakov). Priporočamo, da si izmislite nek dovolj dolg stavek, ki ga ne boste nikoli pozabili, pri njem pa pri vsaki besedi vzamete njeno prvo črko in te črke skupaj sestavite v glavno geslo. Ko boste glavno geslo napisali, kliknite v tem in naslednjem oknu OK.
  4. Na levi strani programa se vam bodo izpisale številne mape (Windows, Internet, eMail … ), v katere lahko shranjujete vaša uporabniška imena in gesla. Za njun vpis kliknite na eno od map in za tem še na gumb “Add Entry…“, ki ga najdete v zgornjem delu programa. V novo okno sedaj vpišite omenjena dva podatka, obenem pa lahko v tem oknu vpisujete in nastavite še nekatere ostale stvari (npr. nastavite čas do izteka gesla).
  5. Kasneje lahko vse vnose z uporabo desnega gumba na miški in pa uporabo opcije “Edit/View Entry…” brez težav tudi spreminjate.

Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710