Računalništvo, telefonija
Varnost
10.10.2024 13:00

Deli z drugimi:

Share

Obljuba o zaslužku zavedla več tisoč Slovencev

Vloži 45 €, klikaj in všečkaj videovsebine iz udobja domačega naslonjača in v zameno boš dobil pošteno plačilo. To je bila obljuba »filmske« platforme Conti, ki je na ta način pretentala več tisoč Slovencev.

Če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem verjetno ni res. Ni vse zlato, kar se sveti.

Še bi lahko naštevali, ampak to ne bo pomagalo žrtvam najnovejše piramidne sheme (Ponzi sheme) Conti, ki je uporabnikom obljubljala visoke zaslužke z delom od doma.

Conti je aplikacija oziroma platforma, ki temelji na povabilih. Povabi te prijatelj ali znanec, na začetku moraš nekaj »malega« vložiti (v tem primeru okoli 50 €), potem pa lahko začneš služiti z všečkanjem, klikanjem in gledanjem videovsebin. Sliši se zelo enostavno in tako so aplikacijo tudi zapakirali vodilni in vodje, ki so jo širili med slovenskimi uporabniki. Aplikacija je na videz delovala še bolj verodostojno zaradi najetih prostorov v Kopru in Celju.

Kasnejši vložki so bili lahko tudi več tisoč evrov.

Foto: Conti profil na Telegramu

Neuradno naj bi aplikacijo uporabljalo več tisoč slovenskih uporabnikov, nastala škoda pa se šteje v milijonih. V Telegram skupini, kjer se je zbrala množica ogoljufanih uporabnikov, je uporabnik razkril, da je izgubil več kot 80.000 €. Ovadbe so v postopku, vprašanje pa je, ali bodo ogoljufani uporabniki dobili svoj srečen konec. Aplikacija Conti Entertain je kljub prijavam še vedno na voljo v Google trgovini.

Aplikaciji se izteka čas, kar so začutili tudi neznani lastniki, ki so uporabnikom zamrznili račune in od njih, kot zadnji obupani poskus, poskušali izvleči še zadnje evre za povrnjen dostop do računov. Tisti, ki so plačali še to zadnjo pristojbino, seveda niso dobili povrnjenih račun. Krivdo za izgubo dostopa so, tako kot vedno v takšnih shemah, zvalili na druge.

Uporabniki pa se ne bodo morali sprijazniti samo z izgubo denarja, ampak tudi z negotovostjo, kaj bodo goljufi storili z njihovimi osebnimi podatki. Za uporabo aplikacije Conti so morali posredovati: ime in priimek, telefonsko številko, e-poštni naslov, fotografijo osebnega dokumenta in svojo portretno fotografijo z vidnim osebnim dokumentom.

Nepridipravi lahko ukradene podatke uporabijo za številna goljufiva dejanja. Odvisno od države, s podatki bi lahko jemali posojila, odpirali bančne račune in podobno.

Takšnih prevar je na spletu ogromno. Postajajo tudi vse bolj prefinjena, zato je potrebno na vsakem koraku preveriti, v kaj se spuščate. Začnite s preprostim iskanjem po spletu in forumih. Vtipkajte ime platforme/aplikacije, ki vas zanima, na koncu dodajte še ključno besedo »scam«. Če je ime povezano z goljufijo, boste hitro našli komentarje in opozorila uporabnikov.

Pojdite na forume, kjer se pogovarjajo o spletnih goljufijah. Na Redditu boste našli več podskupin samo za piramidne sheme. Če ne najdete nobene objave o iskani aplikaciji, jo ustvarite sami. Morda ogoljufani le čakajo, da nekdo začne pogovor. Preverite izvor podjetja, koliko časa je že aktivno in podobno.

Bodite pozorni tudi na opozorilne znake. Poudarek na rekrutiranju drugih, obljube o visokih zaslužkih z malo truda/pasiven zaslužek, zapleten sistem nagrajevanja in napredovanja … to so najpogostejši znaki piramidnih shem.

Preden sprejmete odločitev o investiranju bodite prepričani, da ste naredili domačo nalogo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več