Telefoni
17.09.2024 06:30

Deli z drugimi:

Share

Apple potrjuje, da so vsi modeli iPhone 16 opremljeni z 8GB RAM-a

Posodobitev za osnovni model serije in varianto Plus, medtem ko Pro in Pro Max ostajata na dosedanjem nivoju.

Teden dni po velikem Applovem dogodku, ki je prinesel novo serijo iPhonov 16, se je Apple končno odločil, da potrdi eno glavnih specifikacij, na katero so čakali oboževalci iPhona. Zdaj je tudi uradno, da so vsi iPhoni serije 16 opremljeni z 8GB RAM-a.

Tehnološki portal 9to5Mac je opazil, da je eden Applovih vodilnih, natančneje Johny Srouji, v intervjuju za Geekerwan potrdil zgornjo informacijo. Iz neznanega razloga Apple namreč nikoli ne razkrije RAM-a z ostalimi tehničnimi specifikacijami. To pomeni, da se po izidu nove serije iPhonov vedno začne neke vrste detektivsko delo, pri katerem potem novinarji po cele svetu iščejo takšne potrditve.

Pred nekaj dnevi je portal Tech Radar v Applovem uradnem razvijalskem orodju opazil del kode, ki je nakazal, da imajo vsi iPhone 16 modeli 8GB RAM-a. Zdaj je ta informacija tudi potrjena. Lani sta bila z 8GB RAM-a opremljena iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max, medtem ko sta osnovni model iPhone 15 in iPhone 15 Plus ponujala 6GB.

To pomeni, da sta modela iPhone 16 in iPhone 16 Plus bila deležna posodobitve, iPhone 16 Pro in iPhone 16 Pro Max pa ostajata pri nivoju lanskih modelov. Poleg tega to pomeni, da se razlika med standardnim in Pro modelom iPhona manjša.

Applova odločitev, da za dva modela serije ne doda RAM-a, je verjetno razočarala javnost. Predvsem, ker vsi težko čakamo na Apple Intelligence, ki tako kot vse ostale UI operacije zahtevajo veliko spomina. To še posebej velja za primere, ko procesiranje poteka direktno na napravi in v takšnem primeru dodaten RAM še kako pride prav.

Dodatno to pomeni, da Applovi telefoni na področju RAM-a precej zaostajajo za Android konkurenco. Najnovejši Google Pixel 9 je tako opremljen z 12GB RAM-a, Samsung Galaxy S24 z 8GB in Samsung Galaxy S24 Ultra seže vse do 12GB RAM-a.

Zavedati pa se je potrebno, da te grobe specifikacije ne govorijo vedno celotne zgodbe. Glede na to, da ima Apple popolno kontrolo na vsemi deli dizajna in arhitekture iPhona, lahko pogosto dodaja optimizacije, ki nekako odtehtajo nižje nivoje specifikacij. Še en primer tega je kapaciteta baterije – iPhoni se na področju vzdržljivosti baterije pogosto lahko kosajo z rivali kljub manjšim baterijam.

Za končno oceno, kako se teh 8GB RAM-a odziva v praksi, bomo morali počakati na čas, ko bosta iOS 18 in Apple Intelligence zaživela v polnem potencialu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več