Loading dogodki

« Vsi dogodki

ZEIDES

5.11.2024 ob 8:00 - 17:00

Slovensko združenje za elektronsko identifikacijo in elektronske storitve zaupanja (Združenje EIDES), v sodelovanju s podjetjem Palsit d.o.o., 5. 11. 2024, v Kongresnem centru Brdo, organizira 8. mednarodno konferenco o e-identifikaciji in e-storitvah zaupanja, ZEIDES 2024.

Na letošnji konferenci bomo osrednjo pozornost namenili implementaciji Uredbe eIDAS 2, ki je začela veljati 20. maja 2024, in ki na področje elektronske identifikacije ter storitev zaupanja prinaša vrsto sprememb in novosti, ki naj bi osebam javnega in zasebnega sektorja ter posameznikom na območju Evropske unije omogočila in olajšala uveljavljanje pravice do sodelovanja v digitalni družbi na varen, zanesljiv in zaupanja vreden način.

Zaradi učinkovite in enotne izvedbe novih rešitev in storitev prenovljena uredba Evropski komisiji nalaga sprejetje več kot deset izvedbenih aktov, ustrezno pa bodo morali biti spremenjeni in dopolnjeni tudi relevantni nacionalni predpisi. V Sloveniji predvsem zakoni, ki urejajo elektronsko identifikacijo in storitve zaupanja (ZEISZ), elektronsko poslovanje (ZEPEP) in varstvo dokumentarnega in arhivskega gradiva (ZVDAGA), poleg teh pa številni področni zakoni, ki urejajo elektronsko podpisovanje in izdajanje različnih uradnih ter drugih verodostojnih potrdil v digitalni obliki.

Komisija je že pripravila osnutke petih izvedbenih aktov, ki bodo podrobneje določili tehnične specifikacije in organizacijske postopke za izdajanje evropske denarnice za digitalno identiteto (EUIDW). Akti morajo biti sprejeti do 21. novembra 2024 in so pogoj, da države članice konec 2026 zagotovijo vsaj eno EUIDW.

Večina ostalih izvedbenih aktov se nanaša na nove storitve zaupanja in morajo biti sprejeti do 21. maja 2025. Med štirinajstimi storitvami zaupanja izpostavljamo nove storitve elektronskega arhiviranja elektronskih podatkov in elektronskih dokumentov, upravljanje naprav za ustvarjanje elektronskega podpisa oz. elektronskega žiga na daljavo, izdajo in potrjevanje veljavnosti elektronskih potrdil o atributih ter beleženje elektronskih podatkov v elektronski evidenci (ledger-ju).

Uredba eIDAS 2 zahteve za ponudnike storitev širi tudi na ponudnike nekvalificiranih storitev zaupanja. Ta določba v povezavi z Direktivo NIS 2, ki ponudnike kvalificiranih storitev zaupanja uvršča med bistvene subjekte, ponudnike nekvalificiranih storitev zaupanja pa med pomembne subjekte, širi krog subjektov javnega in zasebnega sektorja, ki bodo zavezani k izvajanju prenovljene uredbe eIDAS in predpisov o informacijski varnosti, ter dviga prag skladnosti, ki ga bodo ti subjekti morali prestopiti pri zagotavljanju postopkov elektronske identifikacije in kvalificiranih oz. nekvalificiranih storitev zaupanja. K naštetemu je treba dodati še dejstvo, da obdelava podatkov elektronske identifikacije in storitev zaupanja praviloma obsega obdelavo osebnih podatkov, kar od ponudnikov in uporabnikov omenjenih storitev zahteva, da izvajajo ukrepe za skladnost obdelave s Splošno uredbo o varstvu podatkov in ZVOP-2.

Konferenca ZEIDES 2024 je nepogrešljiv dogodek za vse, ki so odgovorni za učinkovito, verodostojno, varno in zanesljivo digitalizacijo poslovnih ter upravnih procesov tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Zagotovite si svojo vstopnico po znižani ceni do 30. 9. 2024.


Deli z drugimi:
Share

Podrobnosti

Datum:
5.11.2024
Ura:
8:00 - 17:00
Spletna stran:
https://zeides.palsit.com/...

Organizator

PALSIT d.o.o.
Telefon:
+386 5 338 48 51
E-naslov:
kristina.veliscek@palsit.com
Spletna stran:
www.palsit.com

Prizorišče

Kongresni center Brdo pri Kranju
Kongresni center Brdo pri Kranju
4000 Kranj
Slovenija + Google Map

Kontakt

Telefon:
+386 5 338 48 51
E-pošta:
kristina.veliscek@palsit.com

Deli z drugimi:
Share

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več