Poslovne rešitve
Varnost
12.09.2024 07:14

Deli z drugimi:

Share

Zakaj morate na svojo spletno stran namestiti SSL certifikat?

Uporaba SSL certifikata bistveno izboljša varnost spletne strani, saj šifrira podatke med strežnikom in brskalnikom uporabnika, s čimer zagotavlja zaščito občutljivih informacij ter povečuje zaupanje obiskovalcev.

Kaj je SSL certifikat?

SSL (Secure Sockets Layer) je digitalni varnostni protokol, ki omogoča šifrirano povezavo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Na ta način nepooblaščenim osebam preprečuje možnost zlorabe občutljivih podatkov, kot so osebne informacije, gesla in podatki o plačilnih karticah. SSL certifikati so nujni za spletne strani, ki obdelujejo zaupne podatke, saj zagotavljajo mnogo višji nivo varnosti ter povečujejo zaupanje uporabnikov. Pozitivno vplivajo tudi na hitrost nalaganja spletnih strani ter uvrstitve v iskalniku Google, ki daje prednost hitrim in varnim spletnim mestom, katerih povezave se pričnejo s https://.

Kako deluje SSL certifikat?

Ko uporabnik obišče stran s SSL certifikatom, se med brskalnikom obiskovalca in strežnikom, na katerem stran gostuje, vzpostavi t. i. SSL handshake za preverjanje identitete strežnika in vzpostavitev šifrirane povezave. Strežnik svoj SSL certifikat pošlje brskalniku, ki preveri njegovo veljavnost in pristnost pri pooblaščenih izdajateljih certifikatov. Če je certifikat veljaven, se vzpostavi sejni ključ, s katerim se omogoči šifriranje in dešifriranje podatkov med uporabnikom in strežnikom. Šifriranje poteka prek asimetričnega in simetričnega ključa; asimetrični se uporablja za vzpostavitev varne povezave, medtem ko simetrični podatke šifrira. Tako SSL certifikat zagotavlja celovitost in varnost podatkov ter zaščito pred prestrezanjem občutljivih informacij.

Kako prepoznati SSL certifikat?

Da je na spletno stran nameščen SSL certifikat, se v brskalnikih Firefox, Edge in Safari najhitreje prepozna po dveh znakih. Prvi znak je ikona ključavnice v naslovni vrstici, drugi znak pa zapis https:// na začetku spletne povezave. V novejših verzijah brskalnika Google Chrome je uporaba SSL certifikata vidna s klikom na ikono varnostnih nastavitev na levi strani URL vrstice. S klikom nanjo se prikaže zapis “Povezava je varna“, medtem ko obisk nezavarovane strani, dostopne na http:// povezavi, pomeni prikaz ikone opozorilnega trikotnika in zapisa “Ni varno“. To opozorilo ima na obiskovalce spletne strani lahko izjemno negativen vpliv, saj se na njej ne počutijo varno in jo zato raje zapustijo.

Katere vrste SSL certifikatov so na voljo?

V osnovi SSL certifikate razvrščamo v skupine glede na stopnjo validacije in namen uporabe. Domenski certifikat (DV SSL), pri katerem se izvede le preverjanje lastništva domene, je namenjen osnovni varnosti spletnega mesta. Izda se hitro in je primeren za osebne strani, bloge in podobna enostavna spletišča. Poslovni certifikat (OV SSL) je namenjen poslovnim spletnim stranem in omogoča srednjo stopnjo varnosti, saj se poleg preverjanja domene izvede še preverba legitimnosti podjetja. Razširjeni certifikat (EV SSL), ki je namenjen predvsem finančnim institucijam in velikim spletnim trgovinam, pa nudi najvišjo stopnjo varnosti in zaupanja. Pridobitev te vrste SSL certifikata traja najdlje, saj se s strani izdajatelja opravi temeljito preverjanje verodostojnosti podjetja.

Kje naročiti SSL certifikat?

Če vaša spletna spletna stran še ne uporablja SSL certifikata, je vsekakor skrajni čas, da poskrbite za ta pomemben varnostni element spletnega mesta. Vse vrste SSL certifikatov (domenski, poslovni, razširjeni) so po ugodnih cenah na voljo pri ponudniku NEOSERV, ki storitve registracije domen in spletnega gostovanja ponuja že od leta 2003. Izbirate lahko med mnogimi rešitvami svetovno priznanega in hkrati največjega izdajatelja SSL certifikatov – Sectigo. Poleg celovite ponudbe in strokovne podpore velja omeniti še dejstvo, da pri NEOSERV poskrbijo tudi za brezplačno namestitev SSL certifikata na vašo spletno stran, če imate pri njih zakupljen paket spletnega gostovanja.

Odločite se za namestitev SSL certifikata in si zagotovite, da bo uporaba vašega spletnega mesta varna. S tem boste izkazali tudi profesionalnost in verodostojnost svojega podjetja, povečali zaupanje obiskovalcev ter izboljšali vidnost spletne strani v iskalniku Google.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem NEOSERV.
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost spletne strani


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več