Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
29.08.2024 07:08

Deli z drugimi:

Share

Nacionalni koordinacijski center za kibernetsko varnost: Gradimo varno mrežo!

Slovenija je bogatejša za nov center za kibernetsko varnost.

Urad za informacijsko varnost Republike Slovenije (URSIV) na podlagi Uredbe EU evropskega parlamenta in sveta o vzpostavitvi Evropskega industrijskega, tehnološkega in raziskovalnega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost ter Mreže nacionalnih koordinacijskih centrov UREDBA (EU) 2021/887 in sklepa vlade RS, vzpostavlja Nacionalni koordinacijski center za kibernetsko varnost, (ang. National Cybersecurity Coordination Centre Slovenia) oziroma NCC-SI.

Glavni cilji NCC-SI bodo izgradnja skupnosti, razvoj kadrov ter podpora raziskavam, razvoju in inovacijam na področju kibernetske varnosti, pri čemer računamo tudi na sredstva iz različnih programov EU, namenjenih tem področju. Velik poudarek bo NCC-SI namenil promociji kibernetske varnosti kot karierne poti za mlade. V ta namen je URSIV že leta 2020 pričel izvajati projekt Kibertalent, ki je bil v začetku namenjen samo podpori vsakoletne udeležbe na evropskem tekmovanju mladih talentov v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge. Projekt letos širimo s poskusno izvedbo usposabljanj s področja kibernetske varnosti za deklice in vzpostavitvijo mreže srednjih šol za kibernetsko varnost. Za ta namen v jeseni v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pričenjamo usposabljanja učiteljev in inštruktorjev. V času počitnic sodelujemo tudi pri izvedbi poletnega tabora s področja kibernetske varnosti za mlade, ki ga organizira Gea College.

Prihaja še več projektov

NCC-SI bo v prihodnje zadolžen tudi za sofinanciranje ciljnih raziskovalnih projektov na področju kibernetske varnosti, s katerimi je v preteklosti pričel URSIV. Tako z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) in Ministrstvom za obrambo sofinanciramo projekt s področja napredne analitike podatkov in modeliranja napadov ter napadalcev na področju kibernetske varnosti v sektorjih obrambe, notranje varnosti, obveščevalne dejavnosti, zaščite in reševanja ter kritične infrastrukture. Drugi projekt, ki ga prav tako sofinanciramo skupaj z ARIS, pa je s področja uporabe umetne inteligence v kibernetski varnosti.

Iz vidika NCC-SI je pomembna tudi priprava vsebin s področja kibernetske varnosti za kurikulume v osnovnih in srednjih šolah ter priprava vzorčne varnostne dokumentacije in varnostnih ukrepov za organizacije različnih velikosti, ki sodita med aktivnosti v enem od projektov iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

URSIV oziroma NCC-SI znotraj njega je bil letos skupaj s partnerji uspešen tudi pri pridobitvi dveh projektov EU. Prvi je Akadimos s področja pridobivanja veščin kibernetske varnosti, drugi pa ALiEnS-SOC, namenjen uporabi novih tehnologij in umetne inteligence v varnostno operativnih centrih.

NCC-SI bo v prihodnje pričel z izgradnjo skupnosti, ki bo povezovala različne deležnike s področja kibernetske varnosti. Na ta način želimo povezati slovenska podjetja, izobraževalne in raziskovalne organizacije s tega področja za doseganje kritične mase, ki bo lahko najbolj učinkovito uporabila omejene vire. Verjamemo, da lahko s sodelovanjem vseh najbolje pripomoremo k dvigu ravni kibernetske varnosti v državi.

Več o delovanju novega Nacionalnega koordinacijskega centra za kibernetsko varnost pa na www.gov.si. Spremljate jih lahko tudi na Facebooku in Instragramu. (P.R.)

Avtorja: Mag. Marjan Kavčič, Katarina Janjič


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem URSIV.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več