Igre
19.08.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Temna stran zabave – toksični fandom in potreba po varnosti

V svetu zabave se igralci pogosto soočajo z izzivom, kako oživiti like, ki niso le zapleteni, ampak včasih tudi kontroverzni. Dejstvo je, da Kaitlyn Dever verjetno uspešno opravlja nalogo pri adaptaciji serije, ki jo je posnel HBO, hkrati pa razkriva izzive in nevarnosti, ki so povezane s tovrstnimi vlogami. Zaradi strupenega okolja, ki je obkrožalo njen lik, je Deverjeva, ki je v drugi sezoni serije dobila vlogo Abby, potrebovala dodatne varnostne ukrepe.

V videoigri The Last of Us Part II nastopa lik po imenu Abby, ki je znana po svoji pomembni vlogi v zgodbi, ki vključuje kar nekaj kontroverznih dogodkov. Te odločitve v zvezi s pripovedjo je v igralski skupnosti sprožila burno razpravo in nasprotovanje, kar je na koncu povzročilo razkol med oboževalci. Številni se niso mogli sprijazniti z Abbyjinimi dejanji, kar je povzročilo strupeno vzdušje, ki je preseglo področje virtualne resničnosti.

Zaradi zaostrovanja razmer je bila Laura Bailey, ki je v videoigri posodila glas Abby, deležna groženj s smrtjo in nadlegovanja. To je hud opomin na zabrisane meje med fikcijo in resničnostjo v digitalni dobi, ko lahko dejanja izmišljenega lika izzovejo sovražnost do igralcev in ustvarjalcev v resničnem svetu, kar je v zadnjih letih vse bolj zaskrbljujoče.

Odgovornost, ki jo imajo produkcijska podjetja, da zagotovijo varnost svojih igralcev in ekipe, opozarja dejstvo, da Kaitlyn Dever potrebuje dodatno varovanje. Poleg tega se porajajo vprašanja o vplivu toksičnega fandoma na ustvarjalni proces in duševno zdravje tistih, ki so se znašli v središču pozornosti. Situacija v seriji The Last of Us ni osamljen primer, temveč je odraz bolj razširjene težave v zabavni kulturi, in sicer da se v nekaterih primerih strastno udejstvovanje lahko spremeni v agresivno vedenje.

Soigralka Kaitlyn Dever, Isabela Merced je razkrila, da je zaradi negativnih reakcij oboževalcev bilo potrebno dodatno varovanje na snemanju druge sezone serije. Merced je poudarila, da sovraštvo do lika Abby in tudi resnične osebe izhaja iz zmede in nesporazumov. Kljub temu je Merced izrazila navdušenje nad delom, ki sta ga opravili tako Dever kot Bella Ramsey, in predlagala, da si Dever zasluži priznanje za svoje delo.

Ker nestrpno pričakujemo izid druge sezone serije The Last of Us, je bistveno, da ne pozabimo na človeški element, ki se skriva za vsakim likom. Igralke, kot sta Kaitlyn Dever in Laura Bailey, pogosto na račun svojega osebnega življenja vnašajo v vloge, ki jih igrajo, občutek globine in nianse. Njuna predanost poklicu si zasluži priznanje in spoštovanje, ne pa sovražnost.

Foto: IGN

The Last of Us je privlačna serija iz več razlogov, med katerimi je tudi ta, da obravnava zapletene moralne uganke in človeška čustva v kontekstu postapokaliptičnega sveta. Namesto junakov ali zlobnežev so liki pomanjkljivi posamezniki, ki so prisiljeni sprejemati težke odločitve in se nato soočiti s posledicami teh odločitev. Ta prikaz je tako realističen, da lahko pri gledalcih sproži močne čustvene odzive, saj se lahko s posameznimi liki poistovetijo ali pa se z njimi ne strinjajo. Kljub temu to ne upravičuje kakršne koli vrste nadlegovanja ali zlorabe igralcev, ki oživljajo te like. Kot profesionalci opravljajo svoje dolžnosti.

Da bi se uspešno spopadli s temi izzivi, mora biti zabavna industrija skupaj s svojim občinstvom previdna. Ustvarjanje kulture, ki spodbuja umetniško izražanje in hkrati obsoja toksično vedenje, je izrednega pomena. Takšen pristop nam omogoča, da cenimo pripovedovanje zgodb in predstave, ki oživljajo naše priljubljene like, ne da bi pri tem izgubili izpred oči resnične ljudi, ki so navdih za njimi.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več