Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
09.08.2024 13:31
Posodobljeno 4 ure nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj so zložljivi telefoni tako dobri za igranje iger?

Video igre so relativno mlada oblika zabave, vsaj če jih primerjamo z glasbo, literaturo, gledališčem in filmi. Sprašujemo se, ali morda živimo v zlati dobi video iger ali pa je ta doba že mimo oziroma še prihaja.
Imamo navadne telefone, gaming telefone in zložljive telefone. Zakaj so ravno zložljivi najboljši za igranje iger?
Imamo navadne telefone, gaming telefone in zložljive telefone. Zakaj so ravno zložljivi najboljši za igranje iger?

Ali smo v zlati dobi iger, je težko reči brez dvoma. Če ste odraščali v 70-tih in 80-tih letih prejšnjega stoletja, so za vas arkadne igre začetek in konec zlatega obdobja. Za njimi so prišle platformske igre, 2D, 3D igre in tako naprej. Za vsako obdobje bi lahko rekli, da je zlato, saj se je pokrajina video iger vsakič drastično spremenila. Vsaka generacija je v skušnjavi, da svoje obdobje takoj razglasi za najboljšega vseh časov, kar je iz njihove perspektive povsem razumljivo, saj tehnologija stalno napreduje in igranje arkadnih iger iz 70-tih ali pa na primer Donkey Konga iz 1981 je čisto drug svet. Ali pa če primerjamo Space Invaders in na primer bolj moderno igro, kot sta Cyberpunk 2077 ali God of War.

Kriterijev za zlato dobo pa je več in samo zaradi tega, ker se je grafična ločljivost izboljšala, še ne pomeni, da so današnje video igre avtomatsko boljše. Razpoložljivost iger, njihova raznolikost in kakovost, število platform, njihova dostopnost in na koncu tudi cena – to so faktorji, ki odločajo, ali smo res sredi zlate dobe.

Pa poglejmo. Razvijalci nas razvajajo s številom iger. Vsak žanr ima vsako leto več iger, od indie iger, arkadnih simulacij, streljačin do epskih zgodb in strategij. Igramo jih lahko na računalnikih, konzolah, tablicah in že dalj časa tudi na telefonih.

Dostopnost še nikoli ni bila boljša. Video igre so postale svetovni fenomen in s trgovinami, kot so Steam, Epic Games, PlayStation Store, Google Play in Apple iStore, ima vsak več možnosti, preko katerih se lahko dokoplje do najljubših iger. Čeprav so se cene iger v zadnjem času dvignile, so še vedno dostopne povprečnemu uporabniku. Zaživel je tudi trend brezplačnih iger z opcijskimi nakupi znotraj igre, in čeprav bi lahko razglabljali o pasteh mikrotransakcij, dejstvo je, da so igre brezplačne in tako dostopne vsakomur.

Računalniki, konzole, tablice, telefoni in druge naprave, na katerih lahko igramo igre, se prodajajo na vsakem vogalu. Video igre lahko igramo doma, v kavarni, na plaži ali v hribih. Osnoven gaming računalnik/prenosnik lahko dobimo za nekaj sto evrov, prav tako konzole, tablice in telefone. Če hočemo najboljše, si lahko sestavimo pravcate gaming zverine ali pa posežemo po najboljših telefonih.

Čeprav ne moremo z gotovostjo reči, da smo kljub vsemu naštetemu v zlati dobi, lahko brez dvoma rečemo, da se vsaj trgu mobilnih iger še nikoli ni tako dobro godilo. Še pred nekaj leti sta Candy Crush in Angry Birds veljali za vrhunec mobilnih iger, danes pa se na telefonih odvijajo svetovna prvenstva z milijonskimi nagradami.

Obstajajo namenski gaming telefoni in logično bi bilo, da potem veljajo za najboljše za igranje mobilnih iger. Vendar obstajajo tudi zložljivi telefoni, ki so jim prekrižali načrte pri popolni dominaciji trga mobilnih iger.

Zakaj zložljivi telefoni in ne drugi?

Iz čisto preprostega razloga, da je večja površina boljša za igranje in obenem ne rabimo sklepati kompromisov. Igranje na 27-palčnem monitorju je veliko boljše kot na 15-palčnem prenosniku, vendar v tem primeru žrtvujemo prenosljivost. Igranje na primer Samsung Galaxy S24 Ultra s 6,8-palčnim (17,25 cm) zaslonom je odlično, na 7,6-palčnim (19,3 cm) Samsung Galaxy Z Fold6 pa še vsaj dve stopnički bolje. Ne samo velikost, ne smemo pozabiti na čisto drugačno razmerje stranic, ki je pogosto (ne pa vedno) v prid zložljivega telefona.

In pa dejstvo, da lahko zložljiv telefon uporabljamo na enak način kot klasičnega. 27-palčni monitor nas ne more spremljati na poti, zložljiv telefon pa lahko pospravimo v žep in zaradi vse boljše vzdržljivosti uporabljamo kjerkoli, tudi na plaži, če se le lahko zadržite, da mu ne boste nadeli peščene gaming krone.

Na koncu pa še zmogljivost, ki je enakovredna vsem na trgu oziroma ima Samsung Galaxy Z Fold6 celo manjšo prednost, saj je Samsung že drugo leto zapored dobil posebne čipe Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy z navitimi sredicami.

Zmogljivost, prenosljivost, uporabnost, velikost – zložljivi telefoni zmorejo vse.

Kako igrati igre na zložljivih telefonih?

Tako kot na vsakem telefonu, samo da imate pri Samsung Galaxy Z Fold6 na voljo več zaslonov. Če ste vajeni klasičnih telefonov, lahko igrate igre na zunanjem zaslonu, vendar ste zagotovo z razlogom kupili zložljiv telefon, zato kar pogumno odprite večji zaslon in pojdite v Google trgovino. Nič ni narobe, če tako kot več sto milijonov drugih radi igrate Candy Crush. Vsaka igra je dobra za preganjanje dolgčasa. Razpolagate pa z najnovejšim Snapdragon čipom in več kot dovolj delovnega spomina, da lahko zaženete čisto vsako igro, v teoriji tudi več hkrati, zato je to priložnost, da preizkusite novejše igre.

Genshin Impact, Honkai: Star Rail, Wuthering Waves so igre, ki izgledajo odlično na vsakem telefonu, na takšnem kot je Galaxy Z Fold6 pa šele ugotoviš, kako daleč so prišle mobilne igre. Z AMOLED zaslonom boste lahko občudovali osupljive animacije, vsako travno bilko, ki se maje v vetru in na splošno uživali v neverjetnih barvah. Dogajanje je vedno gladko, saj je 120-Hz osveževanje zaslona že nekaj časa standard na takšnih telefonih. Zaradi zmogljivosti čipa Snapdragon pa lahko vsako igro igrate pri najvišji ločljivosti, ponekod tudi do 120 sličic na sekundo.

Naslednja stopnička je uporaba tehnologije sledenja žarkom (angl. ray tracing), na primer v igrah Diablo Immortal in PUBG Mobile. Tehnologija, ki je bila še pred kratkim na voljo zgolj na računalnikih in konzolah, je sedaj na voljo tudi na telefonih. Za običajen čip je to kar velik zalogaj, zato je to le še en razlog, zakaj izbrati Galaxy Z Fold6 s čipom Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy. Ne samo, da že zdaj premore dovolj zmogljivosti za vsako igro na trgu, tako bo ostalo tudi v naslednjih letih.

Tudi nekatere igre so presenečene nad zložljivim zaslonom, zato se morda privzeto ne bodo popolnoma prilegale. Pri nekaterih zložljivih telefonih je to lahko težava, pri Galaxy Z Fold6 pa si lahko v Samsung trgovini namestimo Good Lock in modul Multistar, kjer lahko prilagajamo razmerje stranic vsake aplikacije in igre. Nastavimo lahko, da se zažene v celozaslonskem načinu ali v razmerju 16 : 9 oziroma 4 : 3. Programska optimizacija je pogosto podcenjena lastnost, One UI in Samsung pa sta v tem pogledu v zadnjih letih naredila velik korak naprej.

Preden zložljiv telefon spremenimo v konzolo oziroma Windows računalnik, se najprej za trenutek ustavimo pri funkciji Samsung Dex. Samsung Galaxy Z Fold6 lahko s kablom ali brezžično povežete s televizorjem, monitorjem ali drugim zunanjim zaslonom z ločljivostjo do 4K. Ko boste to storili prvič, vam bo jasno, zakaj nekateri Samsung telefone uporabljajo namesto računalnikov. Poleg dela pa je Samsung Dex odličen za gledanje filmov/serij in pa seveda za igranje iger. Ne samo, ko ste doma, ampak tudi ko ste na poti. V hotelu ali apartmaju ste običajno omejeni, kaj lahko počnete za zabavo. Povsod pa je na voljo vsaj televizor, na katerega se lahko povežete in zaženete najljubšo igro. Za najboljšo izkušnjo priporočamo še Android krmilnik, a tudi brez je igranje odlično.

Samsung Galaxy Z Fold6 je lahko več kot le telefon

Kar sledi, je morda res za bolj izkušene, a tudi vsak mojster je bil nekoč začetnik. Samsung Galaxy Z Fold6 lahko uporabljate tako kot smo doslej opisali in boste z njim več kot zadovoljni. Ponuja pa še več, kot si lahko mislite. Zopet na prvem mestu zaradi zmogljivosti in večjega zaslona.

V uvodu smo omenili zlato dobo iger. Tudi če mislite, da smo jo že zamudili, da je bila zlata doba v času prve Zelde, prvih Pokemon iger, Contre, Chrono Trigger ali kateregakoli drugega obdobja, jo lahko z emulatorji še enkrat podoživite na Galaxy Z Fold6. Tokrat je uporaba krmilnika več kot le priporočilo, saj si boste želeli imeti prost celoten zaslon, da boste lahko uživali v epskih igrah preteklosti.

Če to ni dovolj, je Galaxy Z Fold6 dovolj zmogljiv, da zažene tudi celo paleto Switch in Windows iger. Namesto, da na dopust vlačite gaming prenosnik, konzolo Switch ali katerega izmed novejših ročnih računalnikov, si lahko pred odhodom namestite knjižnico iger, ki jih radi preigravate na omenjenih napravah.

Prenosnik boste težje pretovorili na plažo ali na bazen, še težje ga boste uporabljali brez čudnih pogledov mimoidočih. Telefon pa je v vsakem primeru vedno blizu vas. Če vas skrbi močno sonce, Galaxy Z Fold6 na obeh zaslonih premore odlično svetilnost (2600 kandel). Vas skrbi vzdržljivost? Samsung vsako leto izboljša trpežnost aluminijastega okvirja in zložljivega tečaja, letos so dodatno nagradili še odpornost na vodo na oceno IP48. Če boste z njim ravnali tako kot z vsakim telefonom – premišljeno in skrbno – vam bo zvesto služil dolga leta.

Po koncu igranja pa imate še vedno vrhunski telefon za fotografiranje, brskanje po spletu, gledanje filmov/serij in vse ostalo, kar radi počnete na telefonu.

V rokah Samsung Galaxy Z Fold6, v ušesih Galaxy Buds3 Pro, popolna kombinacija

Tudi dodatki imajo pomembno vlogo pri igranju iger

Zvok, ko je umeščen pravilno, naredi veliko razliko pri igrah. Ko se pred teboj postavi šef virtualne horde in v ozadju kar naenkrat slišiš epsko simfonijo, ki ti v virtualnem svetu da vedeti, da boj ne bo lahek, se ti v realnem svetu naježijo kocine. Ta zvok se lahko pretaka skozi zvočnike telefona, vendar so boljša rešitev slušalke. Ne samo zato, ker ste tako izolirani od okolice in lahko uživate v igri, ampak ker s tem ne motite drugih in povrh še ne rabite skrbeti, ali boste s prstom prekrili režo zvočnika, kar se dogaja pri igranju na telefonih.

Samsung Galaxy Buds3 in Galaxy Buds3 Pro so najnovejše slušalke z novim 11-milimetrskim zvočnikom, s katerim boste slišali vsako nianso v igrah, od korakov nasprotnikov v Call of Duty: Mobile do zloveščega dihanja vesoljnih stvorov v Alien: Isolation.

Ker ste po vsej verjetnosti nameravali igrati več kot le nekaj minut, je pomembno, da so slušalke še udobne in dolgotrajne. 30 ur igranja, kot jih nudijo Galaxy Buds3, je dovolj dolgo, da nam ni potrebno po vsakem igranju razmišljati o polnjenju. Čisto prenovljen dizajn pa zagotavlja udobje vseh teh 30 ur in obenem še lažje upravljanje.

Z veseljem jih boste uporabili tudi za klasično poslušanje glasbe, izkoristite pa lahko tudi nekatere funkcije Galaxy AI, kot na primer Tolmača in Sprotni prevod.

Najboljši čas za začetek igranja je bil včeraj

Odpeljite se do najbližjega operaterja ali večje trgovine z elektroniko in se na lastne oči prepričajte, kaj vse ponujata Samsung Galaxy Z Fold6 in Galaxy Buds3. Razgrnite telefon in si zamislite, kako bi vaša najljubša igra izgledala na takšnem zaslonu. In kako bi vas slušalke popeljale v čisto drugo dimenzijo, stran od vsakdanjih skrbi.

Ali pa obiščite www.samsung.com, kjer boste našli vse podrobnosti, vključno o novih funkcijah umetne inteligence Galaxy AI, ki bodo na voljo brezplačno do konca leta 2025 na podprtih Samsung Galaxy napravah.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung Samsung Galaxy Z Fold6

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več