Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Trdi diski
Triki in nasveti
01.08.2024 08:30
Posodobljeno 2 uri nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako podaljšati življenje SSD disku?

SSD diski so zanesljivi, o tem ni dvoma. Padec cen, ogromno ponudbe in ta vzdržljiva zasnova pomeni, da so HDD diski že nekaj časa primorani živeti na obrobju, bolj ali manj jih potrebujemo za hrambo ogromnih količin podatkov.

Medtem ko HDD disk škrta z zobmi, vsakič ko začuti tresljaj ali udarec, SSD diski delajo, kot da se ni nič zgodilo. Ampak tudi SSD diski imajo številko, pri kateri usahne njihovo življenje. Degradacija se dogaja na vsaki celici posebej, zato običajno SSD ne odpove v celoti.

SSD-ji hranijo podatke na različne načine – z enonivojskimi (SLC) ali večnivojskimi (MLC) celiami, ki jih delimo še na tri (TLC) in štirinivojske (QLC) celice. SLC velja za najbolj zanesljivo izbiro, je pa tudi dražja od ostalih, na drugi strani lestvice pa je QLC cenejši in manj vzdržljiv. Ko boste naslednjič kupovali SSD disk, ste lahko pozorni na te oznake.

Če res ne boste imeli smole, bo SSD disk verjetno presegel življenje ostalih komponent oziroma večja je možnost, da boste prej nadgradili/menjali računalnik, kot pa da bo odpovedal SSD. Še posebej, če ste povsem splošen uporabnik, ki ne pretirava z zbiranjem podatkov.

Tisti, ki pa veste, da spadate v manjšino, ki na svoje SSD diske stalno zapisuje nove podatke, pa lahko naredite nekaj malenkostnih sprememb, kako uporabljate SSD.

Zmanjšajte število zapisov na SSD disk

Ne iti v skrajnost in postati »škrt« s podatki. Lahko pa se znebite nekaterih slabih navad, ki vplivajo, koliko zapisov naredimo na SSD disk. Zapisovanje najbolj vpliva na dolgoživost diska in če lahko zmanjšate nepotrebne zapise, boste SSD disku naredili veliko uslugo.

Če vas zanima, kakšno življenjsko dobo lahko pričakujete od diska, najdite oznako TBW (Terabytes written) med specifikacijami. Na primer, Samsung 990 Pro (2 TB) je ocenjen na 1200 TBW, 1 TB različica pa polovico manj. To pomeni, da lahko zapišete 1200/600 terabajtov, potem je pa skrajni čas, da razmislite o nakupu novega. Ne bo se magično izklopil, ko doseže to številko, lahko usahne tudi že veliko prej. Jemljite jo kot približno časovnico, koliko časa je še preostalo disku.

Vrnimo se k zapisovanju. Kako lahko zmanjšate nepotrebno zapisovanje? Vsakič ko računalnik preide v stanje hibernacije, Windows del podatkov iz RAM-a zapiše na disk. Čeprav je priročno računalnik dati v hibernacijo, saj ga lahko ponovno začnemo uporabljati v nekaj sekundah, so to nepotrebni zapisi na disk, ki pa se skozi leta lahko naberejo in vplivajo na življenjsko dobo SSD diska, še posebej če to storite večkrat na dan.

Če lahko zmanjšate nepotrebne zapise na disk, boste največ prispevali k dolgi življenjski dobi SSD diska.

Kar morda niste vedeli, je, da sistem del diska uporabi kot virtualni spomin, podobno kot so v zadnjih letih začeli delati proizvajalci telefonov, kjer boste pri specifikacijah lahko opazili, da ima telefon 12 GB + 4 GB RAM-a. Številka za plusom je virtualni spomin, ki si ga sistem lahko sposodi pri pogonu. Ko vam zmanjka strojnega RAM-a, bo sistem preostanek podatkov zapisal na disk in tako poskrbel, da računalnik še naprej deluje gladko. Redki ste morda naleteli na datoteko pagefile.sys, ki je lahko bila nenavadno velika. To je prostor, ki je prihranjen za virtualni spomin.

Če bi radi izvedeli, koliko prostora je namenjeno za virtualni RAM, pojdite v Nastavitve → Sistem → Informacije o sistemu → Dodatne nastavitve sistema → Dodatno → Dodatno → Navidezni pomnilnik. Količina RAM-a je pri novejših računalnikih redkokdaj težava. 8 GB je dovolj, če niste zahteven uporabnik, 16 GB je optimalno, z 32 GB pa ste pripravljeni na prihodnost. RAM je tudi enostavno nadgradljiv, razen če imate prenosnik, kjer je spajkan na ploščo. V nastavitvah lahko tudi spremenite, od kod bo sistem vzel dodatni prostor. Nastavite ga lahko na svoj sekundarni disk in tako primarnemu prihranite nekaj muk z zapisovanjem.

Začasni disk je lahko priročen

Če ste oblikovalec, se ne morete ogniti nenehnemu zapisovanju na disk. Pri urejanju posnetkov in fotografij, še posebej če pogosto ročno shranjujete delo, mora disk zapisati kar nekaj podatkov. V nekaterih programih (Photoshop, Premiere Pro …) lahko nastavite začasni disk (angl. scratch disk), kamor se bodo shranjevale začasne datoteke. V nastavitvah izberite disk z dobro vzdržljivostjo ali pa disk, ki ni tako pomemben oziroma nanj ne shranjujete dragocene podatke.

Tudi spletni brskalniki zapisujejo kar nekaj podatkov (piškotki, začasne datoteke, slike, skripte …). Če mislite, da bi Chrome lahko deloval hitreje, lahko ta promet preusmerite na hiter in vzdržljiv SSD disk (namesto na HDD) ali pa ravno obratno, na sekundarni disk, da preprečite nepotrebno obrabo glavnega diska.

Chrome privzeto shranjuje predpomnilnik v C:\Users\Uporabnik\AppData\Local\Google\Chrome\User Data.

Ustrezni temperaturni pogoji so prav tako pomembni za optimalno delovanje diska
Ustrezni temperaturni pogoji so prav tako pomembni za optimalno delovanje diska

Po vseh teh letih še vedno ne moremo z nekaj kliki menjati, kam bo brskalnik shranjeval predpomnilnik. Namesto nekaj klikov se moramo igrati v ukaznem pozivu in spreminjati register.

Toplota ni prijatelj SSD diskov

Nekateri SSD diski so opremljeni s hladilniki in niso samo za okras ali domislica, s katero se privabi gamerje. SSD-ji imajo kar nekaj kritičnih komponent (krmilnik, pomnilnik, predpomnilnik …), ki bi najraje videli, da se jim toplota ne približa. Najnovejši PCIe 5.0 SSD diski so še posebej dovzetni za težave s pregrevanjem. Že shranjene podatke tudi v tem primeru ne boste izgubili, podatki, ki pa niso bili shranjeni, pa lahko izginejo zaradi izklopa po pregrevanju.

Poskrbite za ustrezno hlajenje SSD diska. Če ne boste kupili SSD disk s hladilnikom, lahko vsaj poskrbite, da je pretok zraka v ohišju razmeroma optimalno. Pri SSD diskih s hladilnikom pa pazite, da jih boste pravilno namestili.

Za večino je skrb odveč

Zagon iger, gledanje posnetkov … naloge, ki jih opravljamo vsakodnevno, večinoma le berejo z diska in branje ima občutno manjši vpliv na življenjsko dobo SSD diska. Kot že rečeno, večina bo prej menjala računalnik kot pa dočakala konec SSD-ja.

Tudi Windows je v veliko pomoč. Ne stoji le križem rok, ampak uporablja funkcijo TRIM za optimizirano delovanje pogonov. Funkcija TRIM SSD-ju pove, kateri podatki so neuporabni in se lahko izbrišejo. Skupaj s funkcijo za izravnavo obrabe poskrbita, da je delovanje hitro, obraba pa enakomerna po celotnem disku.

Zdravje SSD-ja lahko preverite na primer z brezplačnim programom CrystalDiskMark, ki bo preizkusil hitrosti zapisovanja in branja. Če boste opazili močna odstopanja od oglaševanih hitrosti, to lahko pomeni, da je SSD že preživel svoja najboljša leta.

Spodaj boste našli nekaj diskov z dobro vzdržljivostjo in hitrostjo:

  • Samsung 990 Pro 2 TB (169 €): eden boljših SSD diskov na trgu
  • Sabrent 2230 1 TB (108,99 €): na seznamu predvsem zaradi združljivosti z igralnimi konzolami (Steam Deck), prenosniki in mini računalniki.
  • Crucial P3 Plus 2 TB (109,99 €): SSD disk 4. generacije, po hitrosti nekje na sredini, je pa izredno vzdržljiv in povrhu še poceni.
  • Crucial T500 2 TB (163,9 €): lahko dokupite hladilnik, izredno hiter in vzdržljiv, primeren tudi za PS5.
  • Crucial T705 1 TB (206,9 €): Če mislite, da ste pripravljeni na najnovejšo generacijo PCIe 5.0 in vas višja cena ne moti, je Crucial T705 eden bolj smiselnih nakupov. Vseeno bi pa priporočali, da počakate, da se ponudba poveča in cene malenkost padejo.
    • Crucial T700 1 TB (172,54 €): Tudi PCIe 5.0, malenkost cenejši in počasnejši od zgornjega.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več