Poslovne rešitve
Programska oprema
12.07.2024 13:08

Deli z drugimi:

Share

Učinkovito upravljanje programske opreme prihranilo milijone €

Vodilni proizvajalec vetrnih turbin, Vestas, je s pomočjo podjetja Crayon uspel optimizirati uporabo programske opreme in licenc, kar jim je prineslo znatne finančne prihranke, izboljšalo skladnost licenc in varnost.

Podjetje Vestas, ki uporablja 5.000 aplikacij na 45.000 računalnikih po vsem svetu, se je soočalo z naraščajočimi stroški programske opreme. V prizadevanju za optimizacijo so se povezali s Crayonom, strokovnjaki za optimizacijo programske opreme in licenc.

Hitri rezultati in občutni prihranki

Že v prvem letu so z optimizacijo programske opreme prihranili 1.212.000 €. S strateškim in kontinuiranim pristopom k upravljanju programske opreme pa so do sedaj prihranili že več kot 3 milijone evrov. Poleg finančnih prihrankov so izboljšali skladnost uporabe in povečali varnost.

Kompleksnost upravljanja programske opreme

V podjetju Vestas, ki zaposluje več kot 29.000 ljudi po vsem svetu, je uporaba različnih programskih orodij postala zelo obsežna. Zaradi povečanih stroškov in pomanjkanja nadzora so sumili, da preplačujejo programsko opremo. Zavedali so se potrebe po strokovni pomoči in se obrnili na podjetje Crayon.

Optimizacija licenc in zmanjšanje tveganj

Crayon je izvedel temeljito analizo uporabe licenc, kar je pripeljalo do:

  • Prilagoditve števila in vrste licenc dejanskim potrebam
  • Podpore pri optimizaciji pogodb in cen
  • Podpore pri pogajanjih s ponudniki

S samo optimizacijo so prihranili 478.000 €, z nadaljnjim proaktivnim upravljanjem licenc pa še dodatnih 734.000 €.

Poleg prihrankov so zmanjšali tudi varnostna tveganja. Pred tem je lahko vsak zaposleni naložil katerokoli programsko opremo, kar je predstavljalo veliko varnostno tveganje. Sedaj imajo strogo omejene administratorske pravice za nalaganje programske opreme in redno posodabljano listo odobrene programske opreme.

Omejevanje nakupov in izboljšan nadzor

V velikih podjetjih, kot je Vestas, je težko omejevati nakupovanje in uporabo različne programske opreme. Skupaj s Crayonom so uvedli postopek, ki onemogoča uporabo kreditnih kartic za nakupe programske opreme brez predhodne odobritve.

Poleg tega so se soočali s tveganji revizije s strani ponudnikov programske opreme. Prej niso imeli natančnega pregleda nad različnimi licencami in njihovo uporabo, sedaj pa imajo te podatke vedno na voljo. Kot rezultat je eden od ponudnikov, ki je zahteval te podatke, sporočil da revizije ne bo.

Prevzem nadzora in zmanjšanje tveganj

Vestas ni le prihranil pri stroških programske opreme, temveč je z aktivnim in kontinuiranim upravljanjem prevzel nadzor nad stroški in porabo. Tako so zmanjšali tudi tveganja povezana z neavtorizirano uporabo programske opreme in se izognili kaznim zaradi nepravilne uporabe.

Želite tudi vi učinkoviteje upravljati s programsko opremo v vašem podjetju? Pišite nam >>

V podjetju Vestas so dokazali, da lahko z učinkovitim upravljanjem programske opreme dosežemo znatne prihranke in izboljšamo varnost, kar je ključno za uspešno poslovanje v današnjem digitalnem svetu.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več