Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
03.08.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Copilot: za kaj vse ga lahko uporabite in kako?

ChatGPT je bil prvi, še vedno velja tudi za najboljšega. Iz njegovih temeljev pa je nastal tudi Copilot.

Vsa največja podjetja tekmujejo, katero bo imelo najboljšo umetno inteligenco oziroma jezikovni model. Za zdaj je na repu Metin model Llama 3, ki se kljub trem razvojnim različicam med uporabniki še ni uspel uveljaviti. Pred njim je model podjetja Anthropic Claude (3.5), pa Googlov Gemini, Copilot in seveda (Chat)GPT. Vsi se učijo iz podatkov svojih uporabnikov in tistega, kar smejo pobrati s spleta, čeprav se ravno Microsoft in OpenAI srečujeta s številnimi tožbami zaradi kršenja avtorskih pravic. Tekma bo še pestra, kajti laskavi naslov najboljšega pomeni tudi naziv najvrednejšega podjetja na svetu. Na vrhu se izmenjujeta Microsoft in Nvidia. Slednja oskrbuje z AI čipi vsa podjetja, ki razvijajo umetno inteligenco.

Skoraj vsi jezikovni modeli so na voljo vsaj v obliki klepetalnika, razvijalci pa jih lahko uporabijo tudi za druge vrste aplikacij. O ChatGPT-ju smo že pisali – o tem, kako ga pravilno uporabljati in na primer, kako ga lahko med drugim uporabimo za načrtovanje dopusta.

Tudi o Copilotu smo že govorili, vendar bolj v splošnem kontekstu. Tokrat bi se radi posvetili vprašanju, kako se razlikuje od ChatGPT-ja, kaj lahko z njim počnemo in kako enostaven je za uporabo.

Kako dostopati do Copilota?

Copilot je na voljo na vseh napravah s sistemom Windows 11 ali 10. To lahko najlažje ugotovite tako, da pogledate, ali imate v opravilni vrstici logo Copilota, lahko pa ga poiščete tudi z Windows iskalnikom. Vsi najnovejši Copilot+ računalniki imajo celo posebno tipko Copilot za hiter prikaz tega AI pomočnika.

Če ni neposredno nameščen na vašem računalniku, ga lahko najdete na spletu. V brskalniku Microsoft Edge se nahaja v zgornjem desnem kotu poleg menija za dodatne možnosti in nastavitve. V drugih brskalnikih (Firefox, Chrome …) ni posebne bližnjice, tako da boste do njega dostopali preko uradne spletne strani Copilot.

Mobilni uporabniki pa si lahko na svoje Android ali iOS naprave naložite tudi aplikacijo.

Kako se Copilot razlikuje od ChatGPT-ja?

Če znate uporabljati ChatGPT, potem boste obvladali tudi Copilota. Delujeta na istem jezikovnem modelu (trenutno GPT-4o), Microsoft pa ga je še dodatno začinil, zato lahko dostavita precej različne odgovore.

Ko boste odprli klepetalnik Copilot, boste opazili enako okno za pogovor kot pri ChatGPT-ju. Copilot lahko uporabljate brezplačno, za Pro različico pa boste odšteli 20 evrov mesec. Copilot Pro naj bi bil hitrejši in še bolj kreativen, hkrati pa ga lahko uporabljate v Excelu, Wordu in podobnih programih.

Ste pripravljeni? V okno za pogovor vtipkajte svoje vprašanje, ukaz, poziv ali kaj drugega. Če ne veste, kaj bi ga vprašali oziroma bi radi samo eksperimentirali, lahko izbirate med vnaprej pripravljenimi vprašanji.

Kar Copilot naredi bolje od ChatGPT-ja, je, da ti po odgovoru pogosto predlaga nadaljnja vprašanja, ki so povezana s prvotnim. To je lahko zelo priročno, ko morda iščeš točno določene informacije in nisi prepričan, kako bi zastavil vprašanje. Morda so vam lahko ravno ta nadaljnja vprašanja v pomoč. Še bolje pa je, da na koncu našteje vire, na katerih slonijo odgovori, in lahko njihovo verodostojnost takoj preverimo.

Ko bi radi začeli nov pogovor, kliknite na moder gumb Nova tema.

Lahko je bolj kreativen ali natančen

Pred začetkom pogovora lahko prilagodite slog Copilota, vendar se morate najprej prijaviti v Microsoftov račun (brezplačno). V Edgu lahko do podobnih prilagoditev dostopate preko zavihka Sestavi.

Na voljo so tri možnosti: kreativen, uravnotežen in natančen. Način Uravnotežen je izbran privzeto, v kreativnem načinu bo Copilot bolj originalen in bo uporabil več domišljije, v natančnem pa bo bolj pozoren na natančnost svojih odgovorov, hkrati bo tudi bolj jedrnat. Odgovori se med različnimi načini opazno razlikujejo. Preizkusite vse tri in hitro boste ugotovili, kdaj vam bo kateri prišel prav.

Ste zadovoljni z odgovorom? Bi ga radi delili ali prenesli?

Po vsakem odgovoru boste pod viri našli več ikon, s katerimi lahko Copilotu sporočite, ali ste z odgovorom zadovoljni ali ne. Copilot se bo učil iz vaših odzivov in tudi v prihodnje ponudil odgovore na podoben način. Pogovor lahko enostavno kopirate, ga prenesete v Word ali PDF dokument, Copilot ga lahko tudi na glas prebere, lahko ga tudi delite z drugimi.

Če z odgovorom niste zadovoljni, lahko zahtevate novega.

Copilot vas posluša

Copilot (na spletu, v aplikaciji, v Windowsu …) nudi možnost, da se z njim pogovarjate kot s človekom. Kliknite na ikono mikrofona in začnite govoriti. Po naših izkušnjah ima s slovenščino nekaj težav, tako da boste morali njegovo transkripcijo popravljati. Če boste govorili v angleščini, pa je njegovo zaznavanje veliko boljše. Dobro je tudi, da uporabljate soliden mikrofon.

Dovolite mu, da je ustvarjalen

Poleg pogovora ga lahko prosite tudi za ustvarjanje vsebine. To je lahko kaj ustvarjalnega, na primer pesem ali zgodba, ali nekaj bolj praktičnega, na primer poročilo, esej ali računalniška koda. V operacijskem sistemu Windows, na spletnem mestu ali v  aplikaciji Copilot preprosto vnesite zahtevo za želeno vsebino. Lahko zahtevate, da je dolga ali kratka, smešna ali resna, strokovna ali sproščena.

Priporočamo, da Copilot uporabljate v Edgu, ker boste imeli na voljo več možnosti za ustvarjanje.

Povzetki spletnih strani

Nimate volje, da bi prebrali celoten članek? Potrebujete povzetek PDF dokumenta? Copilot vam lahko naredi povzetek spletne strani, na kateri se nahajate. Copilot vam bo v nekaj stavkih in alinejah izluščil najbolj pomembne informacije, hkrati pa tudi predlagal vprašanja za nadaljnje raziskovanje.

Analizirajte fotografije

V Copilota lahko naložite fotografijo in ga prosite, naj jo analizira. Pripravil bo kratek povzetek, kaj je na sliki, na primer slika znanega mesta, kulturne znamenitosti, istočasno pa bo v nekaj stavkih povzel najbolj zanimive točke. Na koncu bo dodal relevantne vire – pri sliki izdelka bo na primer dodal še povezavo do spletnih trgovin, kjer se prodaja.

Uporabljate lahko tudi DALL-E 3

DALL-E 3 je še ena kreacija podjetja OpenAI, v katerega je Microsoft vložil več milijard. V zameno so dobili dostop do najnovejšega generatorja fotografij, ki ga lahko uporabljate tudi v ChatGPT-ju. V Copilotu je ta jezikovni model vgrajen v funkcijo Designer, s katero lahko ustvarjate logotipe, domišljijske slike, splošne fotografije, poslikave in podobno. Vnesite besedilne pozive, bodite čim bolj natančni, Copilot pa vam bo na koncu predlagal nekaj osnutkov. Izberite enega in ga naknadno dodelajte z novimi pozivi.

Stil ne bo všečen vsakomur, pa tudi precej hitro boste opazili, da je fotografijo ustvarila umetna inteligenca, vseeno pa je to, kar zmore Copilot, impresivno.

Pomagajte si z vtičniki

Ni jih toliko kot pri najbližjemu rivalu, vseeno pa se najde kaj uporabnega. V zavihku Vtičniki na spletni strani lahko izberete do tri, ki jih lahko uporabljate naenkrat. Poigravate se lahko na primer z vtičnikom Suno, s katerim lahko ustvarjate glasbo, ali pa z vtičnikom Shop za iskanje in primerjavo izdelkov na spletu.

ChatGPT in Copilot sta si zelo podobna. Delujeta na istem jezikovnem modelu, razlikujeta pa se predvsem v tem, kako odgovarjata, kako sta pri tem natančna in ustvarjalna. Preizkusite oba in sčasoma boste našli nekaj razlik.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Google umetna inteligenca ChatGPT Copilot


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več