Varnost
11.07.2024 09:57

Deli z drugimi:

Share

Rešitve, ki vas varujejo pred kibernetskimi napadalci

Dogodek Check Point Cybersecurity Day 2024 je letos potekal na Ljubljanskem gradu. Na njem smo imeli priložnost spoznati, kako lahko Check Point rešitve izboljšajo varnost organizacij.

Na letošnjem dogodku na vrhu Grajskega griča, na katerem se nad mestnim jedrom dviga Ljubljanski grad, so se zbrali strokovnjaki s področja kibernetske varnosti in razpravljali o tehnoloških in varnostnih inovacijah ter trendih v svetu kibernetske varnosti.

Simon Kojić (Product manager, Ingram Micro Ljubljana)

Strinjali so se, da se je predvsem v poslovnem svetu skoraj nemogoče izogniti kibernetskim napadom. Postali so stalnica in vsakodnevna realnost podjetij vseh vrst in velikosti. Pri tem slovenska podjetja niso nikakršna izjema. Na dogodku Check Point Cybersecurity Day, ki je potekal 18. junija 2024, so zato predstavili vrsto varnostnih rešitev, pa tudi poglede na to, kakšne bodo grožnje in rešitve v prihodnosti.

Poudarili so pomembno vez – sodelovanje med dobavitelji, distributerji, partnerji in končnimi strankami. Simon Kojić (Product manager, Ingram Micro Ljubljana) pravi, da je prav »sodelovanje najboljša osnova za dobro prakso, saj lahko le skupaj zagotovimo varnostne rešitve, ki so kos izzivom današnjega časa, ko so kibernetski napadi v neverjetnem porastu«.

Celodnevno dogajanje, polno zanimivih vsebin

Po uvodnem zajtrku in spoznavanju je serijo predavanj odprl Marco Eggerling (LL.M Global CISO, Checkpoint). Predavanje je naslovil z uvodnim in glavnim sporočilom »Dobro, slabo in neznano« (angl. The good, the bad and the unknown). Nanašalo se je na umetno inteligenco (AI) in z njo povezanimi vprašanji. Poudaril je, da je danes pomembno sprejeti sledeče dejstvo, ki je vse prepogosto spregledano, in to je: kar proizvede umetna inteligenca, ni nujno prava resnica. Predstavil je zgodovino umetne inteligence od prvega industrijskega robota leta 1961 do eksplozije generativne umetne inteligence v letu 2022, ki jo predstavljajo ChatGPT, Bard, DALL-E, Midjourney … Predstavil je dobre plati AI, kot je na primer akt o umetni inteligenci, pa tudi slabe, kot je vloga AI kot odločevalca pri procesu zaposlovanja. Izpostavil je vprašanja glede zasebnosti, varnosti, intelektualne lastnine in etike. Poleg dobrega in slabega se je, kot že naslov predavanja pove, dotaknil tudi prihodnosti in primerov, za katere še ne vemo natančno, kako bodo vplivali na človeštvo: to so avtonomna vozila, avtonomni oboroženi sistemi, medicinski roboti in podobno.

Sledilo je predavanje Krešimira Vinšćaka (Security Engineer, Checkpoint) z naslovom »Check Point Infinity – XDR, Playblocks & AI Copilot« o varnostnih operacijah in storitvah, ki jih poganja AI. Predstavil je pomen učinkovitosti v kontekstu kibernetske varnosti in zaščite IT infrastrukture. Predstavil je varnostne rešitve XDR, ki združujejo več varnostnih plasti za izboljšano zaznavanje in odziv na varnostne grožnje. To nadgrajujejo moduli Playblocks oziroma gradniki v varnostni arhitekturi Check Point, ki omogočajo prilagoditev in razširitev varnostnih funkcij glede na specifične potrebe podjetja. Ker živimo v dobi razcveta umetne inteligence, ni pozabil na funkcionalnost AI Copilot, ki uporablja umetno inteligenco za pomoč ekipam pri upravljanju varnosti, in sicer z avtomatizacijo nalog, pametnim priporočanjem in zaznavanjem groženj.

Prvo sponzorsko predavanje je imel Jernej Bunić (Tehnološki svetovalec za informacijsko varnost, Kontron) s preprostim naslovom SASE, ki je skupek tehnologij za oddaljeno povezavo, dostop do virov in varno brskanje po spletu. Odlikuje ga preprosta uporaba in je del Checkpoint Harmony Suite. Idealen je za delo na daljavo, omogoča zaščito SaaS, zaščito resorjev, granularno usmerjanje prometa in je naravnan po »zero trust« modelu (model ničelnega zaupanja). SASE je pomemben zato, ker se v današnjem svetu stara arhitektura preprosto ne obnese več. Kibernetski kriminal je napredoval in je postal donosen posel, nove izzive je prinesla pandemija koronavirusa, napadalci pa vsak dan odkrivajo nove načine vdorov v omrežje, uporabljajo AI in podobno. Zato so varnostne rešitve, kot jih ponuja Checkpoint, nujne.

Siniša Kovač (Sales Manager Slovenia & Croatia, Checkpoint)

Po odmoru za kavo se je dan počasi prevešal v drugo polovico. Sledilo je drugo sponzorsko predavanje, na katerem sta zbrane nagovorila Peter Hutinski in Peter Kavčič (sistemska inženirja, UnistarPRO). Predavanje z naslovom »When you need it, as you need it« lepo oriše bistvo rešitve Check Point Harmony. To je namreč varnostna rešitev, ki je zasnovana za zaščito zaposlenih kjerkoli in na katerikoli napravi, naj bo to računalnik, prenosnik ali mobilna naprava. Združuje več varnostnih storitev in tehnologij, da zagotovi varnost uporabnikov, naprav in dostopa do spleta, s posebnim poudarkom na kibernetskih grožnjah. Na voljo je, ko ga potrebuješ in na način, kot ga potrebuješ, »When you need it, as you need it«. Vključuje napredno zaznavanje groženj pred napadi ščiti končne točke, elektronsko pošto in oblačne storitve, pred zlonamernimi aplikacijami ščiti mobilne naprave, nudi zaščito pred omrežnimi napadi, poskrbi za varno brskanje po spletu in še več.

Sledila so še predavanja »SASE & Securing The Hybrid Workforce« (Petr Kadrmas, Workspace Solutions Architect, Checkpoint), »Cloud Native Security (CNAPP)« (Martin Koldovsky, Workspace Solutions Architect, Checkpoint) in »Unveiling the Future of Cybersecurity: Check Point R82 Software Release Overview« (Marko Ostanek, Security Engineering Team Leader, Checkpoint).

Siniša Kovač, (Sales Manager Slovenia & Croatia, Checkpoint) je poudaril da danes je danes za učinkovito zaščito pred kibernetskimi varnostnimi tveganji potreben celovit pristop. Zaradi dela na daljavo in hibridnih pisarn je možnost komuniciranja in sodelovanja na spletu na vrhu prioritet podjetij, vendar pa hkrati odpira tudi nove možnosti kibernetskih napadov. »Zaščita pred tveganji in kibernetskimi nevarnostmi vsekakor zahteva večplastno varnostno rešitev – in Check Point jo lahko zagotovi,« je še dodal Kovač.

Ob zaključku nagrade najboljšim

Dogodek se je zaključil s podelitvijo nagrad Check Point PARTNER AWARDS 2024. Za pripravo odličnega dogodka in predavanj, ki si jih v naši bližini lahko samo želimo, so zaslužni prav vsi sponzorji in udeleženci. Če želite izvedeti več o rešitvah Check point in o tem, kako lahko pomagajo zaščititi podatke v vašem podjetju, obiščite si.ingrammicro.eu (P.R.)


Check Point PARTNER AWARDS 2024:

• Partner of the Year – Kontron, d.o.o.
• MSSP partner of the Year – Unistar LC d.o.o., Ljubljana
• Fastest Growing IT security Solutions Provider – Brihteja, inovativne it rešitve, d.o.o.
• Leading Mid-Market SMB Partner – INTEGRALIS, d.o.o.
• Best SMB partner in Koroška region – INFOSYS d.o.o.
• Top SMB and Harmony partner in Gorenjska region – S3NEXT d.o.o.
• Top new Harmony End Point partner in Ljubljana region – GRID d.o.o.
• Top SMB emerging market partner – INISIS d.o.o.
• Best new enterprise partner – Business Computer Systems d.o.o.



Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Ingram Micro.
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Podjetje Prolon v Šmarju pri Jelšah je najbolj poznan s trgovino in poslovalnico Telekoma, a to še zdaleč ni njihov edini projekt. Že tri leta uspešno vodijo grafični studio ... Več