Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
22.12.2022 08:28
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test telefona Nokia X30 5G: je Nokia še vedno tista stara Nokia?

Nokia je dokaz, kako krvoločna je industrija mobilne telefonije. Nekoč na vrhuncu in sinonim robustnega in premijskega telefona, danes se krčevito trudi za relevantnost.

Nokia X30 5G je neposreden naslednik lanskoletnega modela X20. Proizvajalec HMD je na prvi pogled naredil dovolj opazne spremembe, da gre za dostojnega naslednika: boljši procesor, AMOLED zaslon, hitrejše polnjenje, bolj prefinjene kamere … Vprašanje je le, ali je to dovolj, da bo X30 lahko izstopal v poplavi telefonov srednjega razreda.

PrednostiSlabosti
📱 Privlačen dizajn in kompaktna velikost📵 Povprečna življenjska doba baterije
📱 Barvit AMOLED zaslon📵 Visoka cena v primerjavi s konkurenco
📱 Konkurenčna 3-letna programska podpora📵 Povprečna zmogljivost
📱 Operacijski sistem brez navlake📵 Mono zvočnik
📱 Solidna glavna kamera 

Nokia X30 5G cena Slovenija

  • Nokia X30 5G (8GB/256B): 549 €

Na voljo v modri in beli barvi.

Nokia X30 5G: dovršen dizajn, ki sledi trendu trajnosti

100 % recikliran aluminij in 65 % reciklirana plastika – dva osrednja gradnika telefona Nokia X30 5G, ki nakazujeta namero proizvajalca HDM k trajnosti in zaščiti okolja.

Aluminij je oblit čez celotno ohišje, medtem ko je plastika vodilna na hrbtni strani, ki pa ne deluje plastično, po zaslugi manjše krivulje in matiranega zaključka, ki uspešno preprečuje madeže prstnih odtisov in je na splošno zelo prijeten na dotik. Med preizkušnjo smo telefon uporabljali brez ovitka, ker le-ta ni priložen v embalaži (še ena posledica trajnosti, nad katero nismo navdušeni), vendar ga v tem primeru nismo pretirano pogrešali. Želeli bi si občutka varnosti, ki ga ponuja ovitek, vendar je na splošno telefon zelo lahkoten za uporabo, hrbtna stran pa zaradi mat zaključka ni drseča.

Na splošno bi rekli, da telefon izgleda dovršeno in v koraku s časom. Nismo imeli možnosti preizkusiti predhodnika X20, vendar po slikah sodeč, je X30 opazna nadgradnja iz vidika dizajna. Aluminijasto ohišje v pas meri točnih 8 mm, kar ga ne uvršča med najtanjše telefone. Nič hudega, saj ne gre za debelino, ki nas bi ovirala pri enoročni uporabi. Težak je skromnih 185 gramov, kar poleg kompaktne 6,43-palične diagonale le še prispeva k enostavni uporabi.

Postavitev gumbov in priključkov je standardna: na desni strani vklop/izklop, glasnost, spodaj USB-C vrata za polnjenje, reža za SIM in SD kartico ter mono zvočnik. Leva in zgornja stran sta goli, kar je super za splošen izgled, vendar to pomeni, da stereo postavitev zvočnikov odpade, enako velja za 3,5mm priključek za slušalke. Slednji trend je že kar nekaj časa na pohodu, vendar smo bili do sedaj vajeni, da je srednji razred še vedno vključeval možnost kabelskega priklopa. Kot kaže se Nokia s tem ne strinja. Čitalec prstnih odtisov se je pomaknil pod zaslon, kjer je zanesljivo opravljal svojo nalogo, vendar daleč od hitrosti najboljših senzorjev na trgu.

Obrnimo telefon še enkrat na hrbtno stran, kjer se sodoben in minimalističen dizajn nadaljuje. Ne najdemo nič kričečega, samo logotip in zelo privlačen sklop kamer. Pravokotno ohišje je iz čistega aluminija, sedi na skrajnem levem robu in na desni strani ima majhen navpični ugrez, brez katerega bi ohišje označilo za dolgočasno, vendar je tako zelo zanimivo in unikatno. Nokia X30 5G si je prislužila oceno vodoodpornosti IP67, kar pomeni, da se lahko potopi do enega metra do 30 minut.

Še zadnjič omenimo trajnost, ki je glavna krivka za marsikatero odločitev proizvajalca. Reciklirana plastika in aluminij kot glavna gradna temelja si zaslužita vse pohvale. Manj smo navdušeni, da je trajnost terjala žrtve v obliki ovitka in polnilnika. V embalaži je namreč priložen le kabel. Sama embalaža je prav tako izdelana iz 75 % recikliranih materialov, še ena pohvala. Bolj se čudimo, da znotraj reciklirane embalaže najdemo vsaj 10 šopov papirja oziroma navodil v različnih jezikih. To nam pa ne diši ravno po trajnosti, četudi gre za recikliran papir.

Nokia X30 5G: kompakten in živahen AMOLED zaslon

S 6,43-palično diagonalo ne gre za zastavonoša, kar se tiče kompaktnosti, ampak je vseeno to velikost, pri kateri nihče ne bo imel težav z rokovanjem (eno ali dvoročnim). Hkrati je dovolj delovne površine, da pri absorbiranju vsebine ne boste pogrešali kakšnega dodatnega centimetra. Nokia je naredila korak naprej in LCD zaslon iz X20 zamenjala za AMOLED tehnologijo. Gre za ogromen preskok, kot da bi 60 Hz zaslon zamenjali za 120 Hz zaslon, vendar iz barvne perspektive.

Kot smo že vajeni, tudi v tem primeru AMOLED zaslon dostavi dinamične barve, dober kontrast, prave črne barve in na splošno širok barvni razpon. Najvišja svetilnost je po uradnih podatkih 750 nit, kar nismo uspeli doseči, vendar v nobenem primeru nismo imeli težav z jasnostjo zaslona. Hitrost osveževanja je 90 Hz, kar je dovolj hitro za opazen preskok iz 60 Hz, vendar nič revolucionarnega v tem segmentu, kjer se konkurenca že spogleduje s 120 Hz.

Nokia X30 5G: ni kaj preveč poskočen

Lenoba je odraz »budget« procesorja Snapdragon 695, ki je dober za splošne operacije, kot je brskanje po spletu, branje, Youtube, TikTok, lahka grafična opravila, igranje najboljših mobilnih iger (Genshin Impact, Call of Duty, Apex Legends …) na nizki ločljivosti in podobno. Za kaj več kot na primer igranje grafično zahtevnih iger na najvišji ločljivosti, zahtevnejša grafična opravila (upodabljanje, urejanje videoposnetkov …), pa procesorju enostavno zmanjka moči. Procesor v našem primeru deluje v tandemu z 8 GB RAM-a in 256 GB notranjim pomnilnikom (UFS 3.0). Kljub temu, da strojno zmogljivost ne moremo ravno pohvaliti, se ta povprečnost ne opazi pogosto med samo uporabo. Kadar se opazi, je bila to posledica, ko smo bili pretirano ambiciozni pri večopravilnosti. Takrat smo občutili manjša zatikanja pred odpiranjem aplikacije.

Zmogljivost je zagotovo največja hiba telefona, saj konkurenca za podoben denar ali celo manj ponuja zmogljivejše mobilne možgane. Baterija 4.200 mAh v tem času spada pod podpovprečno kapaciteto, povprečna je tudi sama življenjska doba, ki je celodnevna, vendar ne z veliko manevrskega prostora za še en dan uporabe. Polnjenje je 33 W, kar je solidno, vendar zopet v senci konkurence, ki premore 66 W ali več.

Najboljši približek Androidu, kot si ga je zamislil Google

Če iščete pristno Android izkušnjo, tako kot si jo je zamislil Google, in vam Google telefoni niso po godu, potem so najboljša alternativa Nokia telefoni. Programske navlake skorajda ni, prednaloženih je le nekaj odvečnih programov (LinkedIn, Spotify, ExpressVPN, GoPro Quik …), ki pa v pravih rokah imajo vrednost. Za razliko od kitajskih proizvajalcev ni naložena nobena odvečna mobilna igra, več različnih aplikacij, ki opravljajo enako funkcijo in podobno.

Nokia X30 5G bo prejela 3 nadgradnje operacijskih sistemov (trenutna Android različica je 12) in mesečne varnostne popravke, kar pomeni, da v tem pogledu zaostajajo le za Samsungom.

Kako se obnese kot fotograf?

Glavnino fotografskega dela bo opravil glavni senzor 50 MP (f/1,8), ki se lahko pohvali z optično stabilizacijo slike (OIS). Super novica za zajemanje bolj čistih fotografij, še posebej pri slabši svetlobi. Senzor lahko preklopite tudi na ultraširoko tipalo 12 MP (f/2,4). Spredaj pa najdemo še klasično 16 MP kamero za selfije, seznam kamer pa se tukaj konča. Nokia ni dodala nobenega globinskega ali makro senzorja, prav tako manjka teleskop, kar se opazi pri kakovosti slik s povečavo.

Zmogljivost glavne kamere je zelo spodbudna. Pri dnevni svetlobi so podrobnosti dobro opazne, barve poskočne, na določene trenutke pa za naš okus malenkost prenasičene. Ko je to potrebno, se samodejno vklopi HDR, ki pa smo ga pogosto izklopili in ročno prilagodili, saj je bil nagnjen k presvetlitvi prizorov. Ponoči in pri šibki svetlobi se vklopi nočni način (Night Mode 2.0), ki nas je kot predstavnik srednjega razreda, pozitivno presenetil. Nočni način je zelo dobro izboljšal kontrast, svetlost ni bila pretirana, ostrina je bila ravno pravšnja. Z gotovostjo lahko rečemo, da je eden boljših nočnih akterjev v tem razredu. Ultraširoki senzor nekoliko izniči hvale, katere sta si priborila glavni senzor in nočno fotografiranje. Vseeno zajame solidne posnetke, vendar smo ga v večini primerov postavili na klop za rezerve.

Izbor procesorja kaže svoje zobe tudi na tem področju. V primeru, ko smo želeli zajeti nekaj zaporednih fotografij, je zaklopka potrebovala nekaj časa, da se je sprožila. Podobno se zgodi tudi pri nočnem fotografiranju, upočasnitev pa je opazna tudi pri programski obdelavi.

Končno mnenje

Nokia X30 5G je telefon, ki zaradi cenovne uvrstitve težko izstopa med konkurenco. Ne gre za slab telefon, ravno nasprotno. X30 5G ima pridih svežine in modernosti, ki je manjkala v zadnjih letih pri Nokia telefonih. Zagotovo je korak v pravo smer in proizvajalcu daje teoretično možnost, da si povrne mesto v tem razredu.

Najbolj nas navdušuje zelo privlačen dizajn in kompaktnost, smo tudi pristaš trajnosti, ki jo je ubral proizvajalec, čeprav bi radi videli, da najdejo način, kjer bi lahko v embalažo vrnili ovitek in polnilnik, ali vsaj slednjega. Zadovoljni smo tudi z glavno kamero in njeno zmogljivostjo pri šibki svetlobi. Grajamo pa splošno zmogljivost, ultraširoko kamero in ceno, ki je pravzaprav naš glavni pomislek. Če najdete telefon po znižani ceni ali v privlačnem paketu pri operaterjih, je Nokia X30 5G zagotovo vredna vaše pozornosti.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Nokia.
Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni Nokia X30 5G


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več