Računalništvo, telefonija
VR
Življenjski slog
Igre
10.09.2022 09:31
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naslednja Meta (Facebook) VR očala naj bi bila predstavljena v oktobru

Mark Zuckerberg je med nedavnim intervjujem razkril, da so naslednja Meta očala za navidezno resničnost na dobri poti in da naj bi izšla že oktobra.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Meta (Facebook) je z VR očali Oculus Quest zadela terno, saj imajo večinski delež na trgu. Razlog za uspeh? Absurdno nizka cena (približno 400 evrov), brezžičnost in možnost igranja zahtevnih VR iger brez računalnika.

Oculus Quest 2 je pred kratkim upihnil drugo svečko (recenzijo si lahko preberete tudi na naši spletni strani), vendar Meta še vedno veliko truda vlaga v posodobitve in dodajanja novih funkcij. Pred kratkim so lansirali posodobitev, ki bo odstranila prijavo s Facebook računom, kar je bilo do zdaj strog pogoj za uporabo VR očal. Čeprav je konkurenca od izida pohitela s svojimi rešitvami, Oculus Quest 2 ostajajo prva izbira uporabnikov. Medtem ko mnogi uporabniki še vedno uživajo v njihovem virtualnem svetu, drugi komaj čakajo na novo generacijo, ki je prav tako že nekaj časa v razvoju.

Mark Zuckerberg je med nedavnim intervjujem na veselje mnogih razkril, da je naslednja generacija Meta VR očal na poti in da bodo prispela oktobra. Razvoj očal poteka pod imenom »Project Cambria«, ponujala pa naj bi bistveno več inovativnih funkcij in tehnologij. Ustanovitelj podjetja Meta je v pogovoru z Joejem Roganom najprej razkril oktobrski datum izdaje, nato pa se je dotaknil še nekaj ostalih podrobnosti. Na žalost ni razkril uradnega imena novih VR očal, prav tako ne cene.

Potrebno je narediti razliko med Oculus Quest in Project Cambria. Slednja naj bi spadala v višji rang, medtem ko bodo Oculus Quest VR očala še najprej zabavala uporabnike srednjega cenovnega razreda. Kdaj lahko pričakujemo Oculust Quest 3, zaenkrat še ni znano.

Nova Meta VR očala naj bi naredila velik tehnološki preskok v primerjavi z Oculus Quest 1 in 2. Očala ne bodo sledila samo uporabnikovim rokam in gibom, ampak tudi gibom obraza. Nova naprava se bo torej osredotočala tudi na premikanje oči, kar bi po Zuckerbergovih besedah lahko preslikali na virtualni avatar, ki bi drugim VR obiskovalcem pokazal, kam točno gleda uporabnik. VR očala bodo sposobna prebrati oziroma prepoznati različne obrazne mimike, kar se bo poznalo tudi na avatarju in naj bi izboljšalo družabno izkušnjo v virtualnem svetu. Prejšnje razkrite (neuradne) informacije so namigovale, da bo pomemben vidik naprave tudi obogatena ali mešana resničnost, ki bo uporabnikom omogočala prenos VR elementov v resnični svet.

Vsa ta nova tehnologija pa bo zahtevala svojo ceno v denarnicah potrošnikov. Čeprav uradna maloprodajna cena še ni znana, bo po vsej verjetnosti občutno višja od predhodnikov. Na spletu se pojavljajo ugibanja, da naj bi se nova VR očala prodajala za okoli 800 ameriških dolarjev oziroma kar za dvojno ceno obstoječih Oculus Quest VR očal (in to z upoštevanjem njihove nedavne 100-dolarske podražitve).

Glede na to, da nas od oktobra loči samo še en mesec, lahko pričakujemo, da bo Meta kmalu napovedala dogodek, na katerem bo razkrila novo tehnologijo in glavne podrobnosti, ki jih lahko pričakujemo uporabniki. Nova generacija VR očal bo imela ogromno odgovornost, saj se Metin »metaverse« giblje okoli virtualnega sveta. Ta oddelek pa vsaj za zdaj podjetju povzroča veliko preglavic, saj izgublja ogromne vsote denarja.

Nepotrjene informacije o Project Cambria

  • Strojne specifikacije: 8G RAM, 256 GB shranjevalnega prostora. Tudi procesor naj bi dobil nadgradnjo zmogljivosti, vendar se za to ne bo mogel zanašati na Qualcomm, ki je razvil obstoječi procesor Snapdragon XR2. Qualcomm ni še razvil naslednika procesorja, zato bo morala Meta poiskati drugo rešitev oziroma razviti svoj procesor.
  • Cambria naj bi vključevala dvojne mini LED zaslone s podporo za 120 Hz hitrost osveževanja.
  • Cambria naj bi podpirala Oculust Quest igre in aplikacije.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
VR igre Oculus Quest 2 VR očala HTC Vive Pro 2


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več