Igre
23.09.2019 09:20
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Recenzija: Catherine: Full Body – ultimativna izdaja japonske uspešnice za odrasle

Nova Katarina še dodatno popestri že tako divjo zgodbo.
Nova Katarina še dodatno popestri že tako divjo zgodbo.

Nenavadna ugankarska ploščadarica Catherine je luč sveta prvič ugledala leta 2011 na platformah PlayStation 3 in Xbox 360. Igra je ob izidu požela vzpodbudne kritike na račun odrasle tematike ter zanimive igralnosti in hitro postala prodajna uspešnica, tako na Japonskem kot drugod. Zdaj pa se že skoraj kultna Katarina vrača v obogateni različici Full Body, ki poleg izboljšane podobe prinaša vrsto sveže vsebine, s katero bo prijetno zaposlila tudi stare znance.


Romantična grozljivka

V osrednji vlogi te bizarne ljubezenske zgodbe se znajde 32-letni inženir Vincent, ki je le korak stran od poroke s svojo dolgoletno partnerko Katherine. Nekega večera pa se po pijančevanju zaplete s skrivnostno mladenko Catherine in njegovo mirno življenje se v hipu obrne na glavo. Podnevi s pomočjo pivskih kolegov razmišlja o smislu življenja in ljubezenskih vprašanjih, ponoči pa mu spanec kratijo absurdne more, v katerih s sotrpini beži pred demoniziranimi strahovi.

Koktejl družbene simulacije in miselne igre

In prav ob teh trenutkih napoči čas, da igralec po ogledu zabavnih in čudovito animiranih sekvenc v roke spet vzame upravljalec. Kratkočasenje v lokalnem baru deluje kot preprosta družbena simulacija, sestavljena iz interakcij z dekleti in kolegi, mini-iger ter obiski stranišča, kjer Vincent lahko v miru pregleduje žgečkljive fotografije, ki mu jih pošilja nagajiva Catherine. Drugi igralnostni del pa predstavljajo nočne more, ki so zasnovane kot ploščadne uganke. V njih mora igralec prestrašenega protagonista popeljati do vrha stolpa, zgrajenega iz kock. To počne tako, da posamezne heksaedre potiska oziroma vleče naprej in nazaj. Ker pa so ti zgrajeni iz različnih materialov, je potrebno upoštevati določena pravila, ki sčasoma precej zakomplicirajo reševanje. Za nekaj dodatne napetosti pa poskrbijo šefovski nivoji, v katerih Vincenta preganja glavni strah iz tistega poglavja zgodbe. Enkrat je to zastrašujoč dojenček, drugič pobesnela Katarina v poročni obleki. Ob tem večigralske funkcionalnosti stalno beležijo statistiko odločitev in (ne)uspehov igralcev ter pred začetkom vsake stopnje obvestijo, koliko jih je danes v njej že omahnilo v smrt.

Za hitre mislece in povprečneže

Izvirna Catherine je bila ob izidu kljub visokim ocenam deležna kritik na račun težavnosti, kar so avtorji ob prvi priložnosti popravili s posodobitvijo. Da do podobnih frustracij ne bi prihajalo tudi pri obogateni različici, ta že na začetku nudi širok nabor igralnih načinov in težavnostnih stopenj. Najmanj potrpežljivim je ob enostavnejših nastavitvah na voljo celo samodejna razrešitev nivoja, tako da lahko brez naprezanja malih sivih celic sledijo zgodbi in Vincentovim pivskim dogodivščinam.

V dvoje je lepše

Čeprav je zgodba v igri na prvem mestu, Catherine vključuje tudi pestro večigralstvo, ki je že dolgo stalnica nekaterih tekmovanj na Japonskem. Na sodelovalne ali tekmovalne plezalske podvige pa se je s soigralcem možno podati tako lokalno kot preko spleta. Ugankarsko naravnana igralnost zagotovo ni za vsakogar, a komur odgovarjajo hitre miselne izkušnje, bo v Catherine našel dober nadomestek Tetrisu in drugim tipičnim predstavnikom, ki zna v dvoje biti še posebej napeta izkušnja.

Katherine, Catherine in Rin

Poleg izboljšane vizualne podobe in novih stopenj, različica Full Body izvirni Catherine doda še en ključni element – tretjo Katarino. Ta zgodbi morda odvzame kanček skrivnostnosti, a obenem poskrbi za nekaj duhovitih pripetljajev in celotno dogajanje pravzaprav naredi še bolj živahno in kaotično. Catherine: Full Body je v Evropi trenutno na voljo izključno za PlayStation 4 in predstavlja obvezen nakup ljubiteljem iger z odraslo vsebino. Iger, ki se ne opirajo na glorifikacijo nasilja, temveč igralce spodbujajo k razmišljanju o odraščanju, ljubezni in življenjskih ciljih.

Povzetek:

+ odrasla tematika, ki jo redko vidimo v igrah

+ vrhunske vmesne sekvence

+ lokalno in spletno večigralstvo

+ nova vsebina


– ugankarsko naravnana igralnost ni za vsakogar


Ocena: 8/10


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več