Računalništvo, telefonija
24.01.2018 14:29
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o ločljivosti 8K

..Čeprav se niti ločljivost 4K ni še povsem uveljavila, proizvajalci že delajo na televizorjih z ločljivostjo 8K..
Slika v ločljivosti 4K v primerjavi z enako sliko v ločljivosti 8K.
Slika v ločljivosti 4K v primerjavi z enako sliko v ločljivosti 8K.

Letošnji sejem potrošniške elektronike (ki je bil sicer na sporedu že v začetku januarja) je med drugim prvič konkretneje predstavil tehnologijo in ločljivost 8K, tehnološki entuziasti pa so imeli na ta račun kar nekaj vprašanj: Zakaj potrebujemo ločljivost 8K, če se zdi, da je trend postala šele ločljivost 4K? Ali gre za poskus vsiljenja posodobitve pred svojim časom? Kaj pa vsebina? Je sploh kaj upanja za vsebino v takšni ločljivosti, če še vsebina za 4K ni postala standard?


Vse to so vprašanja, ki so popolnoma na mestu, mi pa smo izbrskali odgovore nanje. Spodaj si lahko preberete vse ključne stvari, ki jih morate vedeti o prihodnosti televizije in tehnologije 8K.


Kaj je 8K?

Če uporabimo povsem enostavno matematično logiko, bi rekli, da ločljivost 8K ponuja dvakratnik ločljivosti 4K, vendar to ni čisto tako. Glede na to, da se pogovarjamo o dveh dimenzijah – horizontalni in vertikalni – gre v resnici za 16-krat več slikovnih pik od HD-televizij in 4-krat več slikovnih pik od 4K-televizij. Ločljivost 8K pomeni 7.680 × 4.320 (33,117,600 slikovnih pik) namesto 3.840 × 2.160 (8,294,400 slikovnih pik). Za lažjo predstavo smo dodali sliko, na kateri smo 4K-televizor postavili v polje 4×4. Kot vidite, gre za zares ogromno število slikovnih pik.


Kratka zgodovina tehnologije 8K

Tehnologija 8K se je začela pojavljati ravno v trenutku, ko so televizorji z ločljivostjo 4K počasi začeli polniti trgovske police. Zasloni so se sicer pojavili že prej, Sharp pa je prvi televizor z ločljivostjo 8K predstavil na sejmu potrošniške elektronike (CES) leta 2013, in sicer zanimiv 85-palčni model, ki pa potem nikoli ni prišel do proste prodaje. Vsaj ne do zdaj. Ta pojav je sicer za CES precej pogost, še posebej v primerih najnaprednejše tehnologije in naprav.


V naslednjih letih je vse več proizvajalecv predstavljalo svoje prototipe z ločljivostjo 8K, medtem ko so se ponudniki videovsebin še vedno trudili z vsebinami v ločljivosti 4K. To se je leta 2016 spremenilo z japonskim televizijskim programom NHK-jem, ki je vspostavil prvi satelitski signal v ločljivosti 8K. Istega leta pa je bil nato v ločljivosti 8K posnet in predvajan tudi del Olimpijskih iger v Riu. Gledalci so si lahko vsebine ogledali v prav posebej prilagojenih gledališčih.

Kdaj bo televizija z ločljivostjo 8K dejansko na voljo?

Televizorje smo lahko spremljali na vsakem CES-u od leta 2013 naprej, letošnji sejem pa je spet ponudil korak naprej. Vsi večji proizvajalci – LG, Samsung, Sony – so imeli na sejmu svojo različico televizorja 8K. Po neuradnih podatkih naj bi bila za leto 2018 nared dva takšna televizorja, kar pomeni, da tovrstni televizorji še kar nekaj časa ne bodo na dosegu navadnih smrtnikov.


Verjetno se spomnite, da so bili tudi najzgodnejši modeli televizorjev 4K in HD med dražjimi tehnološkimi napravami, kajne? Seveda lahko tudi danes odštejemo kar nekaj denarja za 4K-televizor, vendar obstaja kar nekaj modelov, ki so denarnicam bolj prijazni. Pred nekaj leti še ni bilo tako. Danes lahko brez težav najdemo 85-palčni televizor 4K za manj kot 5.000 evrov, medtem ko je leta 2012 LG-jev prvi 4K televizor z oznako 84LM9600 stal blizu 20.000 evrov.


Kaj pa vsebina?

Preprosto povedano, tudi če bi danes imeli televizor 8K, ne bi imeli na izbiro prav veliko vsebine. Kljub temu pa vsebina ni edini razlog, zakaj kupiti takšen televizor, če govorimo o resnično velikem zaslonu. Televizorji prihodnosti bodo povzdignili vsebino v ločljivosti 4K na ločljivost 8K, razlika med obema pa bo precejšnja. Kot dokaz je Samsung ob bok postavil dva 85-palčna televizorja, kjer se je na enem predvajala vsebina v ločljivosti 4K, na drugem pa enaka vsebina v ločljivosti 8K. Razlika je bila očitna, saj je bila slika z ločljivostjo 8K neprimerno boljša. Kljub temu pa povprečnega uporabnika vseeno zanima le, kdaj bo vsebina v tej visoki ločljivosti širše prisotna.

Stvari se premikajo, ampak počasi. Novembra lansko leto je Vimeo dodal podporo za ločljivost 8K, decembra pa je japonski program NHK je začel s testnim kanalom, namenjenim posebej tehnologiji 8K. Slednjega lahko sicer tamkajšnji gledalci spremljajo le na posebej prilagojenih postajah. Velik preizkus in potencial za vsbine 8K naj bi predstavljale olimpijske igre v Tokiju leta 2020, vendar predvsem na Jpaonskem. Koliko teh vsebin bo v ločljivosti 8K predvajanih v ZDA in EU, pa za zdaj še ostaja neznanka.


Glede na to, da so na voljo že tudi kamere z ločljivostjo 8K, smo lahko prepričani, da se nam slej kot prej obetajo tudi vsebine v tej ločljivosti. Kdaj bo to, je težko napovedati, za približen občutek pa lahko pogledamo, kje se trenutno nahajamo z vsebinami 4K. Amazon, Netflix, Vudu in drugi ponujajo že kar nekaj takšnih vsebin, vendar pa še vedno močno prednjačijo vsebine v ločljivosti HD.


Zna se zgoditi, da bodo televizorji 8K za nakup na voljo že relativno kmalu, vendar pa bo verjetno trajalo še kar precej časa, da bodo polno izkoriščeni v praksi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več