Programska oprema
28.08.2006 12:37

Deli z drugimi:

Share

Uvedba evra sprožila naglo rast poslovne programske opreme

V letu 2005 se je slovenski trg rešitev EAS (Enterprise Application Suite) povečal za več kot 40 odstotkov in tako presegel vrednost 36 milijonov ameriških dolarjev. Glede na najnovejšo raziskavo analitske hiše IDC je glavni razlog za tako rast bližnja uvedba evra, saj se je močno povečalo povpraševanje po finančnih modulih in ostalih nadgradnjah, potrebnih pri prevzemu nove valute. V letošnjem letu rast ne bo več tako izrazita, vseeno pa bo do leta 2010 slovenski trg rešitev EAS rasel s povprečno letno stopnjo okoli 9 odstotkov.

Slovenski trg rešitev EAS je zabeležil opazno porast tako ponudbe kot povpraševanja, pri čimer so prednjačila predvsem mala in srednja podjetja. A kljub vsemu ostaja podjetje SAP še vedno dominantni ponudnik, saj je podjetje zopet doseglo več kot trikrat večji dohodek v primerjavi z drugo uvrščenim konkurentom Microsoft Dynamics. Kljub vsemu pa je SAP v primerjavi z preteklim letom izgubil del tržnega deleža, kar je posledica vse večje konkurence s strani domačih in ostalih ponudnikov. Tretje mesto je pripadlo lokalnemu podjetju Datalab, ki je v letu 2005 močno povečalo obseg prodaje svojih licenc in vzdrževalnih storitev, medtem ko je lanskoletno najuspešnejše slovensko podjetje Perftech zasedlo četrto mesto.

“Slovenski trg rešitev EAS počasi dozoreva, vendar je sedaj za večje ponudnike ključno, da se bolj usmerijo na segment malih in srednjih podjetij,” pravi Boštjan Klajnščak, direktor za Slovenijo v IDC Adriatics. “A uspešna prodaja slednjim zahteva nove prodajne in marketinške pristope, ki pa trenutno niso ne dovolj razviti ne uporabljani. Čeprav prvih pet ponudnikov še vedno ustvari večino prodaje na trgu, pa se njihov skupni delež iz leta v leto manjša.”

Predelovalna industrija je tudi v letu 2005 predstavljala največji del slovenskega trga rešitev EAS, saj je ustvarila več kot polovico celotnega prihodka od vzdrževanja in prodaje licenc. Drugo mesto je pripadlo maloprodajnemu segmentu, ki je v letu 2005 zabeležil daleč največjo rast prodaje in s tem prehitel telekomunikacijski segment. “Zaradi relativne nenasičenosti pa je zelo zanimiv tudi finančni sektor,” dodaja Klajnščak. “Banke, zavarovalnice in ostale finančne ustanove uporabljajo različne IT rešitve, zato potrebujejo dobro zaokrožene sisteme, ki lahko podpirajo njihovo poslovanje.”

Največji delež prihodkov so znova dosegle računovodske aplikacije, katerih prodaja je bila skoraj dvakrat večja od prodaje proizvodnih aplikacij, ki so zasedle drugo mesto, medtem ko na tretjem mestu najdemo nabavne in prodajne module. “Eden izmed bolj pomembnih trendov na slovenskem trgu rešitev EAS je pojav vse večjega števila rešitev, namenjenih specifičnim panogam,” pravi Klajnščak. “Ponudniki, ki take rešitve že imajo ali pa jih načrtujejo, se lahko nadejajo vse večji uspešnosti.”

Raziskava Slovenia Enterprise Application Software 2006-2010 Forecast and 2005 Vendor Shares ponuja podroben pregled slovenskega trga rešitev EAS in vključuje natančne kvalitativne in kvantitativne podatke, analizo ter napovedi za prihajajoče obdobje. V raziskavi so zajete osnovne značilnosti slovenskega trga rešitev EAS in verjetni vplivi prihodnje potrošnje na nadaljnji razvoj trga, ne manjkajo pa niti pregledi primarnih operacijskih okolij, vpliva prodaje tovrstnih rešitev na ponudnike druge programske ter strojne opreme skupaj s pregledom možnosti, ki se slednjim ponujajo pri izkoriščanju pozitivnih trendov na trgu. Poleg pregleda vpliva političnih ter gospodarskih dejavnikov na tržišče vsebuje raziskava tudi podroben pregled poslovanja vodilnih ponudnikov rešitev EAS.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več