Računalništvo, telefonija
12.07.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Kriminalcem v Evropi je uporaba kriptovalute preveč zapletena

Kriptovalute se v podzemlju večinoma uporabljajo za financiranje terorizma in pranje denarja.
Kriptovalute se v podzemlju večinoma uporabljajo za financiranje terorizma in pranje denarja.

Prihodnost vodilnih oziroma osrednjih denarnih valut je precej negotova, zato številni posamezniki, podjetja in celo države neprestano iščejo nadomestne možnosti za prodajo ter nakup blaga in storitev. Kot zelo dober nadomestek klasičnemu denarju se je že pred leti izkazala navidezna denarna enota, saj ta nima centraliziranega izdajatelja in omogoča anonimno spletno plačevanje. Ravno zaradi možnosti anonimnega plačevanja pa je Evropska komisija izvedla obsežno študijo glede tega, kako priljubljena je navidezna denarna enota med organiziranim kriminalom.

Študija je pokazala, da se kriminalci na začetku kar množično odločajo za kriptovalute, saj so zaradi odprtosti enostavnejše za izvajanje nelegalnih finančnih aktivnosti. Kmalu zatem pa številni kriminalci nad navidezno denarno valuto preprosto obupajo, krivdo za to pa pripisujejo kompleksnosti oziroma zahtevnosti uporabe namenskih aplikacij. Zaradi tega se kriptovalute v podzemlju večinoma uporabljajo za financiranje terorizma in za pranje denarja.

Zaradi tega Evropska komisija predlaga, da bi se kriptovalutam v prihodnje omejilo določeno mero zasebnosti, predvsem pa lastnikom navideznih denarnic. To bi lahko dosegli tako, da bi uvedli obvezno registracijo uporabnikov ter s tem vodili njihovo bazo. Druga možnost pa bi bila izdaja certifikatov ob nakupu kriptovalute. Ali bo do tega dejansko prišlo tudi v praksi, je težko napovedati, strokovnjaki pa so prepričani, da je zaradi narave te valute to malo verjetno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847