Digitalizacija
Življenjski slog
05.12.2021 14:00

Deli z drugimi:

Share

New York na vrhu lestvice pametnih svetovnih središč

Indeks podjetja Z/Yen preučuje sposobnost svetovnih krajev, da postanejo središča novih tehnologij, in sicer na podlagi dejavnikov, kot sta podpora inovacijam in "ustvarjalna intenzivnost".

New York je ponovno zasedel prvo mesto v najnovejšem indeksu pametnih središč (Smart Centres Index – SCI), ki ocenjuje sposobnost svetovnih mest, da postanejo t. i. “hubi” za razvoj novih tehnologij.

V četrti izdaji indeksa (SCI 4), ki ga je objavil komercialni “think-tank” Z/Yen Group, je na prvem mestu New York, ki je ,prejšnjega vodilnega, London, potisnil na drugo mesto le za eno točko. Prav tako ostaja New York edino ameriško središče v prvi deseterici.

Vodilna mesta

Vodilni centri indeksa SCI se nahajajo v krajih, ki združujejo inovativno kulturno središče z visoko zmogljivim univerzitetnim sektorjem, vse to pa podpirajo dobro razvite regulativne, komercialne in finančne storitve.

Na lestvici so močno zastopana zahodnoevropska središča, saj je med prvimi desetimi kar sedem teh, poleg New Yorka ter Hongkonga in Singapurja iz azijsko-pacifiške regije.

Presenetljivo je, da ameriški in kitajski centri v indeksu niso tako visoko, kot bi bilo pričakovati, glede na obseg tehnološkega razvoja, ki se kaže v vodilnem položaju pri prijavljanju patentov, pri čemer Kitajska po tem merilu vodi pred ZDA.

Če pogledamo dimenzije, ki sestavljajo SCI, se ameriški centri na splošno uvrščajo nižje pri “ustvarjalni intenzivnosti”, kot pri splošni uvrstitvi, kitajski in drugi azijsko-pacifiški centri pa dosegajo nižje ocene pri “podpori inovacijam”, vključno s predpisi, kot pri drugih dimenzijah.

V prvi deseterici SCI 4 so še Oxford (3. mesto), Cambridge (4. mesto), Hongkong (5. mesto), Singapur (6. mesto) in København (8. mesto), ki se je indeksu pridružil prvič in v deseterici zamenjal Ženevo.

Tehnologija in znanost spreminjata naš odnos do sveta. Hitrost inovacij se povečuje, ko se povečuje povezljivost. Vse bolj uspešna središča na svetu so tista, ki gojijo, razvijajo in skrbijo za tehnologijo,” je dejal profesor Michael Mainelli, izvršni predsednik družbe Z/Yen.

Ti pametni centri se oblikujejo v štirih skupinah, in sicer v izjemno močni Veliki Britaniji, Severni Ameriki, Evropi in jugovzhodni Aziji. Pričakujemo, da se bo kmalu pojavila tudi Kitajska. Oblikovalci politik se zavedajo, da ozka tehnološka področja, na primer fintech, ne zadostujejo in da morajo ponovno razmisliti, kako zgraditi resnično pametno gospodarstvo, temelječe na znanju. Veliko se moramo še naučiti,” je dodal.

Smart Centres Index – SCI

SCI je indeks ocene dejavnikov, ki združuje več instrumentalnih dejavnikov – podatkovne meritve, pridobljene od različnih ponudnikov podatkov po vsem svetu – in ocene poslovnih in finančnih strokovnjakov o treh razsežnostih, povezanih z inovacijami in tehnologijo v glavnih komercialnih in finančnih središčih:

  • podpora inovacijam – pristop k ureditvi ter podpora inovacijam in tehnološki industriji, ki jo zagotavlja komercialni ekosistem
  • ustvarjalna intenzivnost – obseg, v katerem so tehnološke in inovativne industrije vključene v gospodarstvo središča
  • zmogljivost izvajanja – kakovost dela, ki se izvaja v samem središču

Te razsežnosti so združene v splošnih ocenah SCI, da se oblikuje indeks, ki se posodablja vsakih šest mesecev. Za SCI 4 je bilo uporabljenih 130 instrumentalnih dejavnikov. Te kvantitativne meritve zagotavljajo organizacije vključno s Svetovno banko, OECD in Združeni narodi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več