Računalništvo, telefonija
31.03.2005 08:27
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

90 odstotkov računalnikov okuženih z vohunskimi programi

Vohunski programi so eno najbolj običajnih varnostnih tveganj in neposredno prizadanejo zasebnost uporabnikov. Še več, so eden glavnih razlogov za klice uporabnikov v mednarodne centre tehnične pomoči. Podatki so presenetljivi: po podatkih, ki sta jih pred kratkim zbrala Webroot in Earthlink, ima 9 od 10 računalnikov nameščene vohunske programe. To pomeni, da je 90 odstotkov računalnikov okuženih s tovrstnimi škodljivimi programi. Še bolj zaskrbljujoče je, da je bilo na proučevanih računalnikih nameščenih v povprečju 25 vohunskih programov. Podobne rezultate kažejo tudi podatki, ki jih je zbral brezplačni spletni protivirusni pregledovalnik Panda ActiveScan, ki v novi različici odkriva tudi vohunske programe. Podatki kažejo, da je 84 odstotkov odkritih škodljivih programov na računalnikih vohunskih programov.

Izraz vohunski program se nanaša na računalniške programe, ki zbirajo osebne podatke o uporabnikih brez njihovega soglasja. To so podatki o nameščenih programih na računalniku uporabnika, navadah pri brskanju po internetu, obiskanih straneh, ipd. Te informacije se posredujejo tretjim stranem za namene oglaševanja.

Podjetja lahko zelo prizadenejo tovrstni škodljivi programi, ne samo zaradi tveganja za zasebnost uporabnikov, ampak tudi zaradi visokih stroškov notranje tehnične pomoči zaradi povzročanja nestabilnosti in problemov v delovanju kot tudi izredne porabe virov.


Prijavi napako v članku