Programska in razvojna orodja
29.07.2023 11:00

Deli z drugimi:

Share

8 tehnik, s katerimi postanete ChatGPT mojster

S prihodom ChatGPT-ja smo vsi zelo hitro postali strokovnjaki na področju umetne inteligence kajne? Niti ne. Še vedno obstaja veliko načinov, kako izboljšati uporabniško izkušnjo orodij, ki so vse bolj prisotna med nami.

ChatGPT se še naprej giblje v velikih številkah. OpenAI ga je lansiral 30. novembra 2022, aprila 2023 pa je imel že 173 milijonov aktivnih uporabnikov. Učil se je na 300 milijardah besed, vključno s pregledanimi spletnimi mesti in knjigami, ki so jih napisali drugi. Aprila 2023 je ChatGPT beležil 1,8 milijarde obiskov, vključno s 15,22 % Američanov, pri čemer so uporabniki na spletnem mestu v povprečju preživeli 8 minut in 32 sekund.

Medtem ko mnogi uporabljajo ChatGPT -3, -3.5 in -4 za raznorazne zadeve, od prepisovanja svojih e-poštnih sporočil, do generiranja idej za pisanje blogov in “coachinga”, veliko uporabnikov uporablja neučinkovita navodila oz. ukaze (“prompte”). Logično je, da se to dogaja ravno zdaj. “Prompt” inženir je visoko kvalificirana vloga. Tega se nihče od nas ni učil v šoli. Vse to se moramo naučiti zdaj.

Pa si poglejmo 8 tehnik dajanja ukazov, s katerimi bomo postali pravi ChatGPT mojstri.

1. Sprašujte odprta vprašanja

Uporaba odprtih vprašanj spodbuja podrobne in premišljene odgovore, kar omogoča raziskovanje idej in različnih perspektiv. ChatGPT lahko tako postane vaš partner za načrtovanje miselnih kart na sestankih. Seveda pa moramo potem pogledati, kaj pnam ponudi in oceniti rezultat. Izberite, kaj boste zavrgli, ali raziščite naprej. ChatGPT lahko brez težav vprašate o težavah pri zaposlovanju ali skrbeh ob koncu tedna, težavah s preobremenjenostjo ali kakšnem drugem izzivu.

Vprašajte z odprtim vprašanjem in dodajte ves kontekst, ki ga lahko, na primer: “Na kakšne načine lahko bolje tržim svoj izdelek (razložite, kaj je ta izdelek) ciljnemu občinstvu (razložite, kdo je to občinstvo)”.

2. Dodajte kontekst in omejitve

ChatGPT lahko procesira velike količine informacij, zato mu zagotovite čim več konteksta, ki mu bo omogočil, da opravi svoje delo karseda dobro. Predstavljajte si, da je ChatGPT kot pripravnik z velikanskim zvezkom, le da si vse zapomni in informacije uporabi za oblikovanje ustreznega odziva. Če postavite splošna vprašanja, boste prejeli splošne odgovore. Namesto tega prilagodite vprašanja tako, da zagotovite kontekst in omejitve.

Navedba konteksta in omejitev bi lahko izgledala takole: “Vodim [razložite, kakšno vrsto podjetja vodite in komu služi] in imam proračun za trženje [navedite približen znesek na mesec, ki ga želite porabiti za trženje]. Kako lahko povečam svoja oglaševalska prizadevanja, da dosežem specifično ciljno občinstvo [opišite ciljno občinstvo]?”

3. Prosite za specifične nasvete in priporočila

Če uporabljate ChatGPT, ki je povezan z internetom, lahko sprašujete stvari, ki vključujejo brskanje po spletu. To vam omogoča, da dobite informacije, ki presegajo zgolj tekst. To lahko preizkusite pri iskanju specifičnih nasvetov in to je tudi nekaj, kar predhodne verzije programa niso zmogle. Zaprosite lahko za priporočila platforme ali izdelka. Lahko mu poveste o težavi, ki jo poskušate rešiti in ga spodbudite k iskanju rešitev po spletu.

Tukaj je primer ukaza, ki ga morate ustrezno urediti: »Katero [vrsto platforme, ki jo iščete] platformo bi priporočil za [vrsto posla, ki ga] prodajo [izdelek ali storitev, ki jo prodajate], glede na [dejavnike, ki jih želite optimizirati]?”

4. Vprašajte za pluse in minuse

Tehtanje možnosti je lahko zelo zahtevno, če to počnete sami. Spraševanje drugih ljudi lahko povzroči pristranskost, s katero se ne želite ukvarjati. Če zahtevate, da ChatGPT navede argument, vam lahko pomaga razmišljati bolj jasno in se odločiti za najboljšo pot naprej. Ko razmišljate, kaj storiti, prosite “svojega prijatelja” za njegovo utemeljeno mnenje.

To so besede, ki jih morate neposredno vnesti: “Kakšne so prednosti in slabosti [razložite odločitev, ki jo nameravate sprejeti] za moje [vrsto podjetja, ki ga vodite], v primerjavi z [alternativno potjo, ki bi jo lahko izbrali]?”

5. Zahtevajte načrt po korakih

Razbijanje velikih nalog na manjše dele je pogosto način, da stvari opravite z odliko. Vodenje ogromnih projektov ni enostavno. Če se soočate s kakšnim od teh, prosite ChatGPT za pomoč pri teh manjših korakih. Prosite ga za akcijski načrt, ki ga potrebujete, da se boste bolje počutili glede svojega seznama opravil in poskrbeli, da ne boste nič izpustili. Morda bo ChatGPT pomislil na stvari, o katerih sami niste razmišljali.

Tukaj je ukaz za razbijanje večji opravil v enostavne: “Ali mi lahko ponudiš ključne korake za uspešno [razložite projekt, ki ga želite dokončati] za [opišite svojo vrsto podjetja ali posla], vključno z [vključite podrobnosti, ki jih želite. Na primer, dejavnosti pred zagonom in spremljanje rezultatov po kampanji]?”

6. Poiščite podrobnosti v podatkih

Analitiki pregledajo podatke, stvari izračunajo in podajo priporočila na podlagi vaših ciljev. Toda že samo s številkami lahko naredite veliko. Prosite ChatGPT, da v vaših podatkih poišče trende in jih uporabi za odločitev o naslednjih korakih. Mogoče pa svojega analitika z uporabi ChatGPT podatkov pripravite do tega, da svoje delo opravi bolje in v krajšem času. V vsakem primeru je ukaz za vpogled v podatke odličen način uporabe ChatGPT-ja.

Povežite Google Analytics s ChatGPT, ali kopirajte in prilepite svoje podatke, nato pa uporabite ta poziv: “Na podlagi [podatkov, ki ste jih vnesli, na primer analitike mojega spletnega mesta], katera [odločitev, ki jo sprejemate, na primer trženje kanalov, storitev ali izdelkov, na katere se je treba osredotočiti], da ustvarim več [rezultatov, ki jih želite, na primer kvalificiranih potencialnih strank] za mojo [vrsto podjetja]?”

7. Pridobite kreativne ideje

Ko se zbudite nemotivirani in utrijeni lahko uporabit ChatGPT, da vam povrne inspiracijo dokaj hitro nazaj. Odprite novi pogovor in prosite za kreativne ideje. Bodite natančni pri specifikaciji, za kaj so dotične ideje in počakajte na rezultate. Dodajte ukaze in usmeritve, s katerimi ideje postanejo še bolj inovativne in odbite, prilagajajte jih po svoje in ugotovite, kako bi jih lahko uporabili v praksi.

Uredite ta ukaz in ga kopirajte in prilepite: “Iščem inovativne načine za [rezultat, ki ga želite doseči, na primer povečati angažiranost strank] za mojo [vrsto podjetja/posla, ki ga imate]. Kako lahko izkoristim [področja, za katera želite ideje na primer o tehnologiji ali igrifikaciji], da dosežem [rezultat, ki ga želite doseči za svojo ciljno publiko]?”

8. Zahtevajte primerjavo med različnimi opcijami

Če ne morete izbrati poti naprej, lahko vržete kovanec. Usodo svojega podjetja lahko prepustite sreči. Lahko pa vprašate ChatGPT. Ponudil vam bo celovito primerjavo med različnimi opcijami. Ko boste imeli informacije, se boste lažje odločili, kako naprej.

Tu je preprost ukaz za odločanje med dvema scenarijema: “Primerjaj med [prvo možnostjo, o kateri razmišljate], in [drugim izidom, o katerem razmišljate] za [opišite, kakšno vrsto podjetja/posla]? Rezultat, ki ga želim doseči je [opišite rezultat, ki ga želite doseči s to odločitvijo].”


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več