Telefoni
18.10.2019 21:00

Deli z drugimi:

Share

6 lastnosti Googlovega pametnega telefona Pixel 4

6 lastnosti Googlovega pametnega telefona Pixel 4
6 lastnosti Googlovega pametnega telefona Pixel 4

Googlov najnovejši pametni telefon Pixel 4 je sicer res zadnji model, ki ga je Google poslal na trg, vendar njegov izgled tega ne sporoča. Piel 4 je še vedno telefon za vse tiste, ki cenijo funkcije in delovanje naprave, šele nato pa jih zanima sam dizajn. Takoj nam je v oči padel gladek dizajn ekrana, ki v primerjavi s predhodnikom Pixel 3 resnično lepo popestri napravo. Največja skrb strokovnjakov je, da Google telefona ni opremil z ultraširoko kamero, ki je postala že skorajda standard.

Verjetno si je na prvem mestu oddahnil Google, nato pa še vsi ostali analitiki, ki so v zadnjem obdobju kar intenzivno napovedovali potencialne lastnosti novih naprav Pixel 4 in Pixel 4 XL, ko je tehnološki gigant dejansko predstavil nova pametna telefona na dogodku v New Yorku. Kljub temu, da je bilo o novi izdaji Pixel naprave znano že večinoma vse, so bila pričakovanja velika. Konec koncev se moramo zavedati, da gre za najnovejši pametni telefona enega največjih tehnoloških igralcev na svetu. Nova naprava ponuja vrhunsko Android izkušnjo programske opreme, na drugi strani pa Google ni pozabil niti na strojni del. Pa si poglejmo, kaj pravijo prvi testi. Katere so tiste lastnosti, ki morda ne bodo postavljene v ospredje, pa vendarle pomembno vplivajo na kakovost naprave.

Na prvi pogled stvari izgledajo skorajda identično, kot pri napravi Pixel 2

Google se kot vse kaže še vedno ne sramuje svojih predhodnih naprav oz. je po videnem precej ponosen nanje. Če takole na hitro pogledamo na eni strani Pixel 2 in na drugi Pixel 4, moramo resnično pozorno pogledati, če želimo najti razliko. Tudi občutek držanja novega Pixel 4 ni bistveno drugačen od prejšnjih modelov. Edine razlike, po katerih lahko ločimo novo napravo od prejšnjih, so tanjši spodnji robovi, kvadraten modul za kamero in “single-tone” zadnja stran telefona. Obenem pa ne smemo pozabiti, da se največje razlike v primerjavi s predhodnimi napravami nahajajo ravno v notranjosti telefona.

Googlovi Pixel telefoni so primerni predvsem za tiste, ki bolj cenijo funkcionalnosti kot izgled

Nekako se nam že kar nekaj časa zdi, da Googlov glavni cilj ni ravno ustvariti najlepši pametni telefon na svetu. To seveda ni kritika, temveč zgolj dejstvo, da do sedaj vse Pixel naprave večji poudarek namenjajo funkcionalnostim in ne obliki in dizajnu. Še enkrat, s tem ne želimo povedati, da je Pixel 4 grd telefon. Vse kar želimo povedati je to, da naprava nima takšnega šarma in estetske dovršenosti kot recimo Samsung Galaxy S10. Dizajn telefona Pixel 4 bi lahko opisali z besedo minimalističen in morda tudi uglajen.

Od trenutka, ko Pixel 4 prižgemo, dobimo občutek, da je 90Hz ekran velika posodobitev

Zgoraj omenjeni gladek in tekoči 90Hz ekran pomaga pri tem, da ima uporabnik telefona Pixel 4 občutek, da je Google poskrbel za revitalizacijo naprave. Mogoče je pa to tisto, kar odtehta dizajn, ki – kot smo že ugotovili – ni ravno med najboljšimi na trgu. Novi ekran telefona daje občutek, kot da je Google poskrbel za ogromno posodobitev.

Mislili smo že, da se je Google znebil širokokotne “selfie” kamere iz modela Pixel 3, vendar je “selfie” kamera novega Pixel 4 prav tako širša kot normalna

Kot lahko vidimo na slikah telefona, ima Pixel 4 samo eno “selfie” prednjo kamero. Kar nekaj strokovnjakov je zapisalo, da so se dejansko prestrašili, da se je Google odločil, da odstrani širokokotno “selfi” kamero iz predhodnika. Kot kaže ima prednja kamera modela Pixel 4 90-stopinjski kot, kar je širše od standarda, ki se giblje okrog 70-ih stopinj. Torej, prednja “selfie” kamera modela Pixel 4 je samo nekaj stopinj ožja od Pixel 3 “selfie” kamere, ki nudi kar 97-stopinjski kot. Ta podatek bo razveselil uporabnike telefona Pixel 3, saj se Google ni odločil za bistveno spremembo.

Pixel 4 bi lahko zaostal za konkurenco, saj ponuja samo 2 leči v modulu kamere

Google se je še enkrat več odločil, da upraviči sloves najboljše kamere pametnega telefona na trgu. Google je v sistem kamere dodal še nekaj izboljšav in lastnosti, ki bodo Pixel kamero obdržale na vrhu po kvaliteti. Kljub vsemu Pixel 4 zaostaja recimo za telefonoma Samsung Galaxy S10 in Apple iPhone 11 Pro, ki sta oba opremljena z zelo raznoliko kombinacijo treh leč. Namesto tega je Pixel 4 po tem faktorju bolj v “ligi” klasičnih iPhon 11 in Galaxy S10e. To naj bi bilo dobro za Pixel 4, saj z začetno ceno $800 Pixel 4 sedi med “standardnim” telefonom in ultra premium modeli. Tako iPhone 11 kot Galaxy S10 imata neka svoja pravila, ki pa tako kot povsod drugod tudi tukaj ne veljajo za vse.

Da razčistimo še to, namreč cena telefona ne odraža števila leč ali česa podobnega. Pixel 4 je med drugim opremljen z radarsko prepoznavo obraza, nadzorom nad gibanjem in gestami ter seveda 90Hz ekranom, o katerem pa smo več napisali zgoraj. Vse to dviguje osnovno ceno telefona, ki sicer spada v isti cenovni razred kot po specifikah slabši telefoni. Samo kvalitetno preživeti čas s telefonom Pixel 4 bo povedal, ali vse te lastnosti in funkcionalnosti upravičijo ceno naprave, ki ni najnižja na trgu.

Skrbi nas, da nobena od zadnjih kamer naprave Pixel 4 ni za ultraširoko fotografiranje, kar je danes že skoraj standard

Najprej je potrebno povedati, da bo zanimivo opazovati, kako se bo obnesla baterija naprave, ki bo imela na voljo dodaten RAM. Ob tem pa je potrebno izpostaviti, da smo malce razočarani, saj Google Pixel 4 nima ultraširoke kamere. To je obrazložil s tem, da naj bi ultraširoke kamere bile zabavne, medtem ko neke druge dodane vrednosti ne nudijo. O tem bi se seveda dalo debatirati. Kakorkoli že, Googlova tehnologija kamer ostaja v samem vrhu pametne telefonije in vsi kupci modela Pixel 4 si lahko obetajo vrhunske fotografije.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več