20.03.2012 09:29

Deli z drugimi:

Share

5 korakov do lastne spletne strani

Zakaj bi plačevali za izdelavo spletne strani, ko pa jo lahko naredite kar sami!
Zakaj bi plačevali za izdelavo spletne strani, ko pa jo lahko naredite kar sami!

Imeti lastno stran ali blog je danes nepogrešljivo, a ko pride do faze izdelave jih večina slej kot prej obupa. Zakaj je tako vam težko odgovorimo, lahko pa vam izdamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste lažje zgradili stran, ki si jo resnično želite. Odkrite kreativnost v sebi in kmalu boste ustvarjali oblike in uporabne aplikacije in kdo ve, morda boste celo kaj zaslužili. Izdelava spletnih strani pravzaprav sploh ni tako težka, saj lahko na spletu najdemo številne grafične predloge in programske module, ki so popolnoma brezplačni. Seveda bo potrebno za bolj unikaten izgled določene zadeve malce prevetriti, a čez čas verjamemo, da boste sposobni narediti povsem dostojno in uporabno spletno stran. Verjemite nam, da se vsak trud slej ko prej povrne in takrat boste navdušeni, saj boste obvladovali stvari, ki vam lahko v današnjem globalnem svetu pridejo še kako prav. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj osnov in nasvetov s pomočjo katerih boste lažje zakorakali v svet izdelovanja spletnih strani.

1. Izobraževanje je ključ do uspeha
Vsi programi na tem svetu kakor tudi nasveti vam ne bodo dovolj, če se pred tem ne boste seznanili z osnovami. Verjetno vam beseda Eclipse IDE ne pove prav nič, če ne programirate v Javi ali kakšnem podobnem programskem jeziku. Enako je s programiranjem in oblikovanjem spletnih strani – naprej izobraževanje, nato programska orodja. Na spletu obstaja veliko dobrih tutorialov, kot tudi knjig, ki vam bodo v veliko pomoč. Knjige si boste morali poiskati kar sami, dejstvo je da ne podpiramo piratstva. Najbolje bo, da jih če ste le pri denarju nabavite preko Amazona. Na spletu obstaja ogromno kvalitetnih spletnih strani, ki vam bodo pomagale prebrodit težke prve korake. Prva na listi je prav gotovo Lifehackerjeva mala šola HTML-ja in CSS-a, ki bo precej dober uvod v nadaljnje učenje. K temu dodajmo še W3Schools, ki ga mnogi začetniki preferirajo, a žal se ne strinjamo z njimi. No presodite sami. Na koncu omenimo še Code Academy za JavaScript, brez katerega danes kvalitetne strani praktično nebi obstajale.

2. Izberite primerno pisavo
Če boste želeli, da bo vaša stran izstopala iz množice, potem boste morali izbrati kakšno ne standardno pisavo. Zakaj ne bi standardnega “Ariala’ ali ‘Helvetice’ zamenjali z “Courier New ali Comic Sans “. Morda od začetka še ne boste popolnoma razlikovali med različnimi pisavami, vendar pa boste čez čas spoznali, da vse pisave niso primerne za splet. Naš najljubši vir pisav sta prav gotovo spletni strani Dafont (bržkone najboljša brezplačna baza) in FontPark, ki vsebuje več kot 70.000 različnih pisav. Preprosto pravilo pri izbiri pisave je prav gotovo to, da za »resno« spletno stran nikakor ne izbiramo »neresnih« pisav. Obliko spletne strani je tako potrebno uskladiti z njeno vsebino, kar je verjetno najtežji del pri celotnem procesu, a verjamemo, da vam bom čez čas steklo kot po maslu.

3. Uporabite “Lorem Ipsum”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Verjetno se sprašujete kaj za vraga so te besede? Če se ne ukvarjate z izdelavo spletnih strani ali digitalnim založništvom, potem se verjetno še niste nikdar srečali z orodjem imenovanim Lorem Ipsum. Gre za spletno stran, ki vsebuje tako imenovan »dummy« ali poskusni tekst. In zakaj bi takšnega uporabili na vaši spletni strani? Med ustvarjanjem spletne strani boste zagotovo želeli videti kako bi na njej izgledal določen stolpec ali tekst, kako ga formatirati, kam postaviti kolumne ali stolpce s tekstom in podobno, zato bi bila popolna izguba časa, če bi za tekste uporabili resnično besedilo. Lorem Ipsum ni edino orodje, vsekakor pa je najbolj priljubljeno. Seveda boste poleg besedila potrebovali tudi slike, ki jih boste lahko ustvarili s pomočjo Dynamic Dummy Image Generatorja, ki je nekakšen Lorem Ipsum za slike. Ta vam bo ob vpisu formata slike ( npr. 640×400) in barve ozadja (npr. #fff) ustvaril sliko, ki jo lahko enostavno uporabite za osnutke vaše spletne strani.

4. »Kradite«
Ne sicer dobesedno, da nas ne boste še česa obtožili, a kakšni dobri elementi so vedno dobrodošli. V zadnjih letih smo obiskali na tisoče različnih mest in naleteli na kup različnih oblikovalskih prijemov. Ne obupajte če ne odkrijete popolnoma edinstvene oblike ali ideja, saj večina današnjih spletnih strani sestoji iz skupka različnih elementov, med katerimi so si številni precej podobni. In to je v redu. Torej če nimate ravno najbolj briljantne ideje, potem kopirajte skupek najboljših idej drugih strani in ustvarite nekaj podobnega. Seveda tu ne mislimo na elemente, ki so zaščiteni z raznimi intelektualnimi in avtorskimi pravicami. Kot veste so na spletu številne grafične predloge kot tudi programski moduli, ki so popolnoma brezplačni. Zakaj jih ne bi izkoristili in uporabili za vašo stran. Morda vam ne bodo ravno najbolj všeč, a bodo precej dobra podlaga, da ustvarite nekaj unikatnega. Prav tako vam priporočamo uporabo programskega orodja Snippets. Ta vam omogoča uporabo delčkov programske kode, ki jih lahko enostavno vključite v vašo spletno stran. Preko njih se boste tudi veliko hitreje naučili rokovanja z HTML-jem in CSS-jem. Edina stvar, ki je nikakor ne kopirajte od drugih so besedila. Prvič zato ker so avtorsko zaščitena in drugič ker s tem ne boste privabili tako želenih obiskovalcev. Kar se vsebine tiče bodite edinstveni od začetka do konca. Če boste namreč dobri in zanimivi, boste privabili številne obiskovalce.

5. Uporabite “Frameworke”

Uporabite Frameworke! S tem bo proces programiranja ali celo oblikovanja spletnih strani močno skrajšan. To pa zato ker večina spletnih projektov ni povsem unikatnih, saj je odvisnih od različnih spletnih standardov. Kakor boste “ukradli” različne ideje, dele programske kode in podobno, tako boste morali koristiti določene spletne standarde, ki vam bodo močno olajšali proces izdelave spletne strani. Razne programske zasnove, ki jih bomo navedli v nadaljevanju vam ne bodo prihranili le časa, ampak tudi številne glavobole, ki se lahko pojavijo tekom izdelave spletne strani. In kateri framework uporabiti? Kar se tiče programiranja vam lahko priporočimo več različnih. Blueprint bo npr. odličen za CSS, Ruby on Rails za Ruby programiranje, Zend in CakePHP za PHP programiranje ter Django za tiste, ki se bi radi lotili programiranja v Pythonu. Vsi tile okvirji predstavljajo segmente spletnega programiranja, ki so danes neizogibni in velika prednost bo če se jih naučite uporabljati. Druge možnosti so še Kuler, PasteHTML, Overcoming Creative Block, Behance, Forrst, UI Toolkit, Wirify itd.


Prijavi napako v članku