Računalništvo, telefonija
04.01.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

5 tehnološki podjetij z rekordnimi številkami v letu 2016

5 tehnološki podjetij z rekordnimi številkami v letu 2016
5 tehnološki podjetij z rekordnimi številkami v letu 2016

Podjetja se ob koncu leta in v začetku novega pogosto ozirajo nazaj in analizirajo svoje dosežke. Leto 2016 je bilo s tehnološkega vidika posebej zanimivo zaradi vznemirljivih inovacij in dognanj, seveda pa niso vsa podjetja uspela pritegniti enako količino pozornosti. Kar nekaj akterjev bi lahko izpostavili, ki so dvignili največ prahu, za vas pa smo izbrali pet imen, ki so v letu 2016 dosegli najboljše poslovne rezultate.

Apple

Za številne oboževalce bo leto 2016 leto, ko je Apple “za vedno” odpravil vhod za slušalke. Septembra je Apple potrdil mesece špekulacij, ko je predstavil iPhone 7 in 7 Plus, saj je javnosti razkril kaj vse bo zmogel novi iPhone: odlični stereo zvočnik, izboljšana vodoodpornost in nadgradnja kamere. Kljub vsemu pa je Apple naletel na val kritik zaradi že omenjenih slušalk. Kot alternativo je Apple ponudil AirPods slušalke, ki bi počasi naj povsem nadomestile tradicionalne.

Poleg iPhona je “Veliko jabolko” v letu 2016 razkrilo novi MacBook Pro in kot vse raziskave kažejo je še enkrat znova prekosil vse tekmece na področju mobilne telefonije in prenosnih računalnikov – poleg tega pa se je v letu 2016 na Apple Music prijavilo dodatnih 20 milijonov naročnikov. Medtem ko je prodaja iPhona 7 v tretjem četrtletju 2016 dosegla rekord znotraj industrije, je novi MacBook pro v petih dneh prodaje dosegel več zaslužka kot konkurenca v 10-ih mesecih.

Alphabet

Alphabet je holding, v katerem je najbolj prepoznavno hčerinsko podjetje Google (vodilno podjetje na svetu s področja spletnih medijskih vsebin). Google ustvari 99 odstotkov vseh Alphabetovih prihodkov, od tega jih ustvari okoli 85 odstotkov iz spletnega oglaševanja.


Najprej je avgusta Google predstavil Android Nougat, nato pa mesec pozneje še mobilno aplikacijo Allo. Oktobra pa je Google gostil dogodek strojne opreme, ki je bil eden ključnih trenutkov leta. 4K Cromecast Ultra, Google Wi-FI router, Daydream VR in Google Home. S temi projekti je Google dokazal, da je močan akter na najrazličnejših področjih.


Eno od teh pa je tudi mobilna telefonija, kjer je Google predstavil Pixel in Pixel XL, ki sta takoj navdušila z dizajnom, delovanjem in vrhunskimi specifikacijami kamere.


Microsoft

Oktobra 2016 je WIndows 10 dogodek prinesel veliko posodobitev “Creators Update”, ki bo dokončno zaživela letos, hkrati pa je MIcrosoft predstavil razna nova orodja, Paint 3D aplikacijo in kreativno platformo Remix3D.


Surface Book je zaživel v novi preobleki, z izboljšano baterijo in grafično zmogljivostjo, Microsoft pa je pokazal tudi resne apetite na področju virtualne resničnosti. Težko je med vsemi dosežki izbrati najbolj izstopajočega, vendar je po pisanju portala “TheNextWeb” pri Microsoftu to prvi namizni računalnik Surface Studio.


Amazon

Dvoma o uspehu pametnega asistenta Echo ni in ravno zato je Amazon v letu 2016 nadljeval z razvojem Echa ter mu dodal nekaj Alexinih sposobnosti, hkrati pa je javnosti predstavil dva manjša modela Amazon Dot in Amazon Tap. Oktobra je Amazon začel projekt Amazon Music Unlimited, s čemer skuša konkurirati rivaloma Apple Music in Spotofy, prav tako pa s storitvijo Amazon Prime Video skuša “napasti” Netflix.

Precej nepričakovano je Amazon svetu predstavil Amazon Go tehnologijo, ki naj bi revolucionarno spremenila celotno nakupovalno izkušnjo. Trgovine brez blagajn in prodajalcev? Zakaj pa ne!


Nintendo

Najprej je marca 2016 legendarni proizvajalec iger prvič vstopil v svet mobilnih iger, saj je oboževalcem ponudil družbeno aplikacijo Miitomo, ki se je takoj prijela z 10 milijoni prenosov. Tisto, kar pa je najbolj zaznamovalo leto Nintenda, pa je bil Pokemon Go. Le teden po izidu je igra dosegla število dnevnih uporabnikov, ki je bilo primerljivo s Snapchatom in Twitterjem. Kljub temu, da je igra sčasoma začela izgubljati na moči, je še vedno končala kot igra leta na Google Play trgovini. Pokemon senzacija je dvignila ceno vrednost delnic za 13 %, kar je bilo nadalje še dodatno potrjeno s tem, ko je Nintendo naznanil franšizo Super Mario za iOS in Android.


Kot dodatek izpostavljenim uspehom pa ne smemo pozabiti tudi na strojno opremo, kajti Nintendo je ponovno obudil klasično NES konzolo za vse nostalgike, ob tem pa je napovedal novo Nintendo Switch konzola, ki naj bi zaživela letos.


Prijavi napako v članku