Računalništvo, telefonija
04.03.2020 08:00
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najpogostejših napak pri izbiri slušnih aparatov

.. V AUDIO BM slušnih centrih vam pomagajo do boljšega sluha in boljšega življenja, zato vam na tej poti z veseljem strokovno svetujejo in stojijo ob strani ..

Preberite, katere napake so najpogostejše in nasvete, kako se jim izogniti.

1. Prepričanje, da izguba sluha še ni tako huda, da bi potrebovali slušne aparate

Po zadnjih ocenah naj bi bilo v Sloveniji približno 200.000 naglušnih oseb. Veliko je takšnih, ki svoje stanje ignorirajo ali se nekako prepričajo, da je problem drugje. Ste vedeli, da z ušesi le zaznavamo zvoke, slišimo pa z možgani? Kadar slušni centri v možganih ne prejemajo več signalov, se njihova funkcija prične zmanjševati. Znanstveniki že dalj časa tudi potrjujejo, da se z odlašanjem ojačitve signalov napotenih v možgane poveča tveganje za razvoj demence. Če opažate znake za naglušnost ali dvomite o stanju vašega sluha, ga nemudoma preverite. V AUDIO BM slušnih centrih je meritev sluha z avdiometrom brezplačna.

2. Sprijaznitev z napačno tehnologijo

Slušni aparati so na voljo v različnih tehnologijah. Če so na primer vaše težave največje v hrupnih okoljih, potem izberite slušne aparate, ki učinkovito zmanjšujejo hrup in poudarjajo govor. Če želite povsem samodejno delovanje v vseh zvočnih okoljih in morda tudi brezžično prostoročno telefoniranje, preverite tudi te možnosti. Šele dobro poznavanje vaših slušnih potreb in slušnega okolja, v katerem se nahajate, vam bo narekovalo izbiro prave tehnologije in cenovnega razreda slušnih aparatov. V sedanjem času je na razpolago veliko odličnih izvedb, ki sodijo med pametne slušne aparate. Usposobljen slušni akustik vam bo pri izbiri primerne tehnologije v veliko pomoč.

3. Predvidevanje, da bodo pomagale čudežne rešitve iz vabljivih oglasov

V oglasih se pojavljajo čudežne kreme, kapljice in poceni revolucionarni slušni aparati, ki naj bi čudežno povrnili ali izboljšali sluh. Žal temu ni tako. Cena le-teh je za posameznika običajno sprejemljiva, zato pogosto te izdelke tudi naročijo. Ta denar bi bilo bolje potrošiti za kaj drugega, kajti obljubljenih rezultatov ni. Zavedati se je treba, da je slušni aparat individualen in ne univerzalen. Slušne aparate je treba nastavljati in prilagajati glede na podatke, pridobljene pri ORL specialistu in glede na povratne informacije uporabnika. Pri nakupu preko oglasov se pojavlja več vprašanj. Kako in kje boste prilagajali slušne aparate? Kdo bo opravljal korekcije, glede na vsa vaša opažanja? Koliko vas bo stalo nastavljanje slušnih aparatov po vaših željah in potrebah? Kaj pa servis, rezervni deli?

4. Nerealna pričakovanja

Slušni aparati, ne glede na tehnologijo in ceno, ne bodo »pozdravili« naglušnosti. Ne bodo niti “povrnili” sluha, kot ste ga imeli v mladosti. Lahko pa z njimi začutite in zaslišite razliko ter dosežete velik napredek. Pomembno je razčistiti pričakovanja in jih pravilno umestiti v želen okvir napredka. Tudi dobro slišečim ljudem lahko hrup ponagaja v restavracijah in glasnejših lokalih.

Pomembno je poiskati pravega slušnega akustika, kakovostne slušne aparate, primerno tehnologijo in ustrezno obliko. S slušnim akustikom se odkrito pogovorite o vaših težavah in pričakovanjih ter skupaj poiščite slušne aparate, ki bodo po vaših merah in željah.

5. Nakup slušnih aparatov brez temeljitega testiranja v domačem okolju

Ne kupujte slušnih aparatov, dokler niste povsem prepričani, da so pravi za vas. Prepričajte se, da v slušnem centru lahko izbirate med več blagovnimi znamkami slušnih aparatov in da lahko slušne aparate brezplačno in brez obveznosti testirate v vašem domačem okolju. Šele to bo pravi pokazatelj delovanja slušnih aparatov. Pri testiranju slušnih aparatov ne hitite, saj tudi privajanje možganov na slušne aparate zahteva čas. V fazi preizkušanja je zelo pomembno, da s slušnim akustikom delite vaša opažanja, saj vam bo s svojim znanjem znal pomagati doseči odlične rezultate pri poslušanju s slušnimi aparati. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AUDIO BM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AUDIO BM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AUDIO BM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku