Triki in nasveti
16.07.2020 20:51
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najpogostejših napak, ki jih delamo ob nakupu novega pametnega telefona – in kako se jih izognemo?

5 najpogostejših napak, ki jih delamo ob nakupu novega pametnega telefona - in kako se jih izognemo?
5 najpogostejših napak, ki jih delamo ob nakupu novega pametnega telefona - in kako se jih izognemo?

Nakup novega telefona zna biti zelo vznemirljiv, obenem pa tudi precej stresen proces. Dandanes ljudje za pametne telefone odštejemo kar zajeten kup denarja ina zato je pomembno, da vemo, kaj plačujemo. Pri izbiri pravega telefona nam lahko pomagajo recenzije, analiza specifikacij in celo praktičen preizkus naprave. kljub vsemu pa ljudje še vedno delamo napake. Če želite dobiti karseda največ za svoj denar, potem se poizkušajte izogniti spodnjih napak.

Preveč zapravljamo za telefone

Brez dvoma največja napaka, ki jo delamo je, da za telefon zapravljamo preveč denarja. Na trgu najdemo telefon, ki stane 100 evrov in telefon, ki stane precej več kot 1000 evrov. To pomeni, da se za vsakogar najde nekaj, pa vendarle se pogosto zgodi, da na koncu močno preplačamo teleon. To se najbolj pogosto zgodi, ko iščemo telefone z vezavo in plačujemo mesečno naročnino. Dejstvo je, da le redkokdo med nami potrebuje vse lastnosti, ki jih nudijo najdražji “top-end” pametni telefoni. Ne glede na to, da novi Samsung ali iPhone izgledata privlačna, lahko za nekaj sto evrov manj dobimo telefon, ki ga potrebujemo.

Preden začnete z izbiro telefona, določite vaš proračun oz. najvišji znesek, ki ste ga pripravljeni plačati. Pomembno je, da postavite realistične cilje, kajti tako lahko privarčujete kar nekaj denarja.

Preveč se ukvarjamo z blagovnimi znamkami

Na drugem mestu napak je pretirano ukvarjanje z blagovnimi znamkami. Vsi poznamo velika imena, kot sta Samsung in Apple, vendar se moramo zavedat, da bomo ravno za te znamke plačali največ. Ne želimo trditi, da se moramo osredotočiti na popolnoma “no-name” znamke (tukaj lahko najdemo ogromno neznank), temveč želimo povedati, da lahko z znamkami, kot so Huawei, Honor ali OnePlus dobimo vrhunsko kvaliteto za manj denarja. Konec koncev ni pomembna znamka, ampak produkt.

Vsi si želimo najnovejših modelov

Ko se odločamo za nakup novega telefona, pogosto pozabljamo na “starejše” modele, kar je napaka. Z nakupom lanskega modela, ali še kakšnega starejšega, lahko prihranimo kar nekaj denarja in še vedno dobimo vrhunski telefon. Če za primer vzamemo model Samsung Galaxy S7, v primerjavi z modelom 8 izgubimo zelo malo, če govorimo o učinkovitosti delovanja in lastnosti. Po drugi strani pa prihranimo zajeten kup denarja.

Obstaja pa neka meje, kjer pa vam vseeno svetujemo, da se ustavite. Če je recimo telefon starejši od dveh let, se zna zgoditi, da proizvajalec preneha z izdajanjem posodobitev. Torej, vse, kar je v tem časovnem okviru dveh let, so povsem uporabni telefoni. Zakaj bi zapravili več, kot je potrebno, samo zato, ker je telefon bil izdan prejšnji mesec? Če pa si vseeno želite novega Samsunga ali Appla, lahko z izbiro starejšega modela kljub višji ceni privarčujemo.

Ne vemo, kaj si želimo

Nakup novega telefona brez, da bi jasno poznali svoje želje in potrebe, je enako, kot da bi šli v trgovino brez seznama živil. Verjetno bomo domov prišli z vsem, kar potrebujemo, vendar bomo zagotovo ugotovili, da smo nekaj pozabili, ali pa smo kupili nekaj, kar že imamo doma.

Če torej iščete novi pametni telefon, se najprej vprašate, kaj iščete, kaj si želite in kaj dejansko potrebujete. Ne želimo trditi, da se morate pretirano ukvarjati s specifikacijami, vendar je še vedno koristno, če imamo jasno idejo, kaj je za nas, kot uporabnike, pomembno. To je lahko velikost ekrana, specifikacije kamere, lahko je to notranji pomnilniški prostor, ali karkoli drugega. Vse je odvisno od vaših potreb.

Že če naredimo zelo kratek seznam najpomembnejših prioritet, se bomo lažje odločili za model. Če recimo iščemo telefon brez robov, potem se nam iskalno polje naprav močno skrči, kar pomeni lažjo odločitev za nakup. Torej še enkrat, najprej razčistimo sami pri sebi, kaj je tisti, česar si resnično želimo in kaj je tisto, brez česar ne moremo.

Pozabimo na primerjave med telefoni

Verjeli ali ne, obstaja ogromno ljudi, ki telefon izberejo brez, da bi med seboj vsaj na hitro primerjali več modelov, med katerimi se odločajo. Dejstvo je, da cene modernih pametnih telefonov niso nizke in vprašanje je, ali bi se odločili za prvi model, ki nam pride pod roke. Kljub vsemu večina ljudi dela ravno to, še posebej, če izbirajo telefon pri svojemu obstoječemu operaterju.

Že res, da so cene “top-end” telefonov dokaj podobne, vendar ne vedno. Že hiter Google pregled nam da jsno sliko, kako se gibljejo cene modelov po različnih mestih in ponudnikih. Zavedati se je potrebno, da obstajajo razlike in da ni potrebno kupiti na prvi spletni strani, ki jo najdemo. Hitro se nam namreč zgodi, da preplačamo izbrani model.

Če razmišljamo o vezavi, potem spet ne smemo pozabiti na to, da različni operaterji nudijo različne cene. Ta pa je odvisna od posameznega telefona in tudi vezave. Torej, vzemite si nekaj časa in preglejte ponudbo največjih operaterjev, kajti zagotovo boste našli razlike v ponudbi in morda ugotovili, da lahko presedlate na boljšo opcijo od trenutne. Če vam je pogodba z obstoječim operaterjem potekal, pa vas tako ali tako nihče ne more ustaviti pred izbiro novega operaterja.


Prijavi napako v članku