Triki in nasveti
04.02.2014 14:43
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najboljših trikov za Windows Explorer

Da bi vam program Windows Explorer oziroma Raziskovalec pri vsakdanjem delu koristil v največji možni meri, vam v nadaljevanju razkrivamo pet najboljših trikov zanj. Ti se bodo daleč najbolje obnesli v navezi z operacijskima sistemoma Windows 7 in Windows 8.
Windows Explorer oziroma Raziskovalec lahko z nekaj enostavnimi prilagoditvami postane izjemno uporabno orodje za delo!
Windows Explorer oziroma Raziskovalec lahko z nekaj enostavnimi prilagoditvami postane izjemno uporabno orodje za delo!

Windows Explorer (Raziskovalec) je program, ki je nameščen skupaj z operacijskimi sistemi Windows ter je namenjen delu z datotekami in mapami, kot so npr. pregledovanje vsebine map, kopiranje map in datotek, brisanje map in datotek ter še mnogo več. Omenjeni program so programerji podjetja Microsoft v okviru operacijskega sistema Windows 8 še dodatno izpopolnili in je kot nalašč za vsakdanje delo z datotekami in mapami. Da bi vam program Windows Explorer pri vsakdanjem delu koristil v največji možni meri, vam v nadaljevanju razkrivamo pet najboljših trikov zanj.

1. Uredimo »Pošlji«

Ko v operacijskem sistemu Windows z desnim gumbom miške kliknemo na datoteko ali mapo, s tem pridobimo možnost, da jo s pomočjo funkcije »Pošlji« oziroma »Send to Menu« pošljemo neposredno na namizje, priložimo elektronskemu sporočilu, posredujemo napravi Bluetooth in še mnogo več. Če nam ponujene možnosti ne ustrezajo, jim lahko dodamo nove, in sicer tako, da najprej pritisnemo na tipko Windows in nato na tipko R, v polje vnesemo ukaz »shell:sendto« (brez narekovajev) in pritisnemo na tipko Enter. Če želimo na seznam dodati priljubljeni tiskalnik ali novo mapo, v odprtem oknu oziroma mapi »SendTo« samo ustvarimo novo bližnjico. Hitro in enostavno!

2. Dodajmo »Kopiraj v mapo« in »Premakni v mapo«

Ko z desnim gumbom miške kliknemo na datoteko ali mapo, nimamo na voljo možnosti »Kopiraj v mapo« ali »Premakni v mapo«. Na srečo ju lahko dodamo na sila enostaven način, in sicer s »predelavo« registra. Možnost »Kopiraj v mapo« pridobimo s prenosom in namestitvijo datoteke »Add_Copy_To_Folder.reg« (http://bit.ly/1lxvF9j), možnost »Premakni v mapo« pa s prenosom in namestitvijo datoteke »Add_Move_To_Folder.reg« (http://bit.ly/1dndpW1).

3. Spremenimo privzeto mapo

Ne glede na to, kje v operacijskem sistemu Windows 7 ali Windows 8 odpremo program Windows Explorer oziroma Raziskovalec, nam ta vedno prikaže privzeto mapo »Library« oziroma »Knjižnica«. To lahko spremenimo tako, da v orodni vrstici z desnim gumbom miške kliknemo na poljubno mapo, ponovno kliknemo na Windows Explorer oziroma Raziskovalec in izberemo Settings oziroma Lastnosti. Povezavo »C:Usersuporabniško imeAppDataRoamingMicrosoftWindowsLibraries« nadomestimo z novo, npr. »C:Usersuporabniško imeDownloads«, in spremembo potrdimo s klikom na gumb »OK« oziroma »V redu«.

4. Dodajmo zavihke v Upravljavca datotek

Upravljavcu datotek lahko dodamo nove možnosti z uporabo programskega dodatka QTTabBar, ki je na voljo za prenos s klikom na spletno povezavo http://bit.ly/1inrmsn. Novost namestimo, ponovno zaženemo računalnik in s tem pridobimo možnost uporabe številnih zavihkov in novih možnosti v okviru Upravljavca datotek.

5. Povečajmo hitrost kopiranja datotek

Čeprav kopiranje datotek v okviru operacijskega sistema Windows 8 poteka nekoliko hitreje kot v predhodnih inačicah, je še vedno relativno počasno. Hitrost kopiranja podatkov lahko občutno povečamo z uporabo programske opreme TeraCopy. Program je brezplačno na voljo za prenos s klikom na spletno povezavo http://bit.ly/1gHs2eX.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več