Telefoni
25.03.2016 12:10
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 načinov kako preprečiti prevelik stres na vaše oči pri uporabi iPhone

Pametni mobilni telefon iPhone SE in manjša tablica iPad Pro bosta kmalu pristala v rokah prvih kupcev.
Pametni mobilni telefon iPhone SE in manjša tablica iPad Pro bosta kmalu pristala v rokah prvih kupcev.

Pametni telefoni predstavljajo naše vsakdanje spremljevalce in najverjetneje ne mine ena ure preden se nebi znova posebli po telefonu in preverili kaj se novega dogaja na družabnih omrežij in ostalih zanimivih aplikacijah. Nenehno strmenje pa povzroča dodaten stres na oči zato je v nadaljevanju opisanih nekaj nasvetov kako lahko zmanjšate napor za vaše oči v primeru, da uporabljate pametni telefon iPhone in najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, iOS 9.3.

Prvi ukrep predstavlja zmanjšanje svetlobe, ki jo zaslon oddaja. Močna svetloba zaslona povzroča velik napor za oči in s tem tudi hitreje vodi do utrujenosti. V tako imenovanem Control Center meniju, ki ga lahko odprete s podrsom prsta od spodnjega roba naprave, si lahko svetilnost ročno zmanjšate v zgolj nekaj sekundah. Drugi pomemben ukrep predstavlja velikost pisave in v primeru, da na vašem iPhonu veliko berete knjige ali članke, velja povečati velikost pisave. Na ta način lahko preizkusite ali vam je z večjo pisavo lažje dolgoročno branje in s tem manj težave za vaše oči. Velikost pisave se nastavlja v aplikaciji Settings pod menijem Text Size, ki se nahaja v meniju Display&Brigthness.

Tretji pomemben ukrep predstavlja uporaba nove funkcije imenovane Night Mode. Slednja je že bila opisana podrobneje vendar pa predstavlja tako pomemben mejnik pri razvoju programske opreme, da jo je potrebno omenit še enkrat. Night Mode spremeni barvni spekter, ki ga oddaja zaslon in na ta način omogoča lažji in kvalitetnejši spanec. Modra svetloba namreč vpliva na slabšo kakovost spanca zato se s pomočjo Night Mode spekter pomakne na toplejši, in očem prijaznejši, del. Night Mode se, tako kot nastavitev za velikost teksta, nahaja v meniju Display & Brightness v aplikaciji Settings.

Četrti ukrep predstavlja invertiranje barv. To pomeni, da bela barva postane črna in obratno. S tem se bistveno zmanjša oddajanje svetlobe v primeru uporabe pametnega telefona v temnih prostorih oziroma pred spancem. Nastavitev je na žalost skrita globoko v aplikaciji Settings saj morate najprej izbrati meni General in nato še poiskati podmeni Accessibility.

Skrito v podmeniju Accessibility. Funkcija Increase Contrast omogoča povečanje kontrasta in s tem boljšo vidnost posameznih elementov na zaslonu v primerjavi s samim ozadjem. Priporoča se vključitev vseh funkcij, ki so na voljo in sicer Reduce Transparency, Darken Colors in Reduce White Point.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku