Računalništvo, telefonija
08.06.2017 17:10

Deli z drugimi:

Share

5 mitov o digitalni transformaciji

5 mitov o digitalni transformaciji
5 mitov o digitalni transformaciji

IT menedžerji po vsem svetu čutijo velik pritisk, saj je potrebno organizacije uspešno in pravočasno vključiti v procese digitalne transformacije. Akademiki, raziskovalci in številni drugi strokovnjaki zagovarjajo prehod organizacij v digitalno sfero, saj lahko na tak način izboljšajo poslovne rezultate in odkrijejo nova področja poslovanja. Seveda pa je potrebno k digitalni transformaciji pristopiti strateško, kajti v nasprotnem primeru neučinkovite integracije digitalne tehnologije, zna organizacija plačati velik davek.

“Computerworld” vsako leto izvede raziskavo “Tech Forecast 2017“, kjer je letos sodelovalo 196 IT menedžerjev, direktorjev in izvršnih direktorjev. Od teh 196-ih jih je zgolj 11% zatrdilo, da so 100% digitalni, 40% pa jih pravi, da so dobro na poti, kar pomeni, da je več kot polovica njihove organizacije digitalne. 49% jih govori o tem, da so na manj kot pol poti, več kot polovica sodelujočih pa bi svoji organizaciji dala oceno 3 (od 5), ko je govora o zavedanju in trudu podjetja na področju digitalne transformacije.

Analitiki in izvršni direktorji so mnenja, da je za podjetja dandanes ključno, da se znajo optimalno digitalno preobraziti, če želijo ostati konkurenčna. Vprašanje, kaj je digitalna transformacija za določeno podjetje, izdelava strategije za dosego tega cilja in nato dejanska izpeljava digitalne transformacije, je tisti ključni izziv, ki v nobenem primeru ni enostaven. Da ne omenjamo pomanjkanja IT kadrov, finančnih resursov in ostalih ovir na poti digitalne transformacije.

1. Mit – Digitalna transformacija pomeni popolno preobrazbo poslovanja podjetja

Larry Wolff, predsednik in vodja operative ter biši izvršni direktor pri Ouellette & Associates Consulting pravi, da digitalna transformacija ne pomeni, da postaneš “on-line” podjetje. Gre za to, da izboljšaš tehnologijo in na tak način postaneš bolj učinkovit, poleg tega pa preoblikuješ poslovanje in omogočiš nove poslovne priložnosti. Po Wolfovem mnenju digitalna transformacija podjetju pomaga, da izboljša in razširi jedrne konkurenčne prednosti. “Če bomo izbrali ofenzivni pristop, bomo zgradili konkurenčno prednost, če bomo izbrali defenzivni pristop, ne bomo postali zastareli in zamenljivi”, še dodaja Wolf. Potrebna je torej kombinacija obojega in le tako lahko digitalno uspešno preoblikujemo podjetje.

2. Mit – Digitalna transformacija je specifični projekt ali samostojna iniciativa

IT menedžerji ne definirajo transformacijo kot doseganje določenih tehnoloških ciljev ali strateških meja. Transformacijo dojemajo kot kontinuum, kjer mora vse stati točno na svojem mestu, nenehno je potrebno raziskovati kaj je novega in investirati v optimalne tehnologije, da bi lahko ostali konkurenčni. Poglejmo si samo bančno industrijo, ki je prešla iz popolnoma papirnatega sistema, v nepogrešljivo digitalno izkušnjo, kjer ljudje s svojim denarjem upravljajo s klikom na gumb.

Paul Willmott, eden od globalnih voditeljev podjetja Digital McKinsey izpostavlja, da se takšna transformacija ne zgodi čez noč, ampak je proces trajal skoraj dve desetletji v večih korakih. Glavna izvršna direktorica podjetja Hitachi Data Systems Renée McKaskle pravi, je proces transformacije njenega podjetja iz podjetja, ki se ukvaraja s strojno opremo, v podjetje, ki ponuja široke IT rešitve, neprestano v teku. Od umetne inteligence, do “big data” revolucije, vse to njena ekipa nenehno spremlja in hitrost s katero delujejo je mnogokrat večja kot nekoč.

3. Mit – IT bo zmogel sam

V bistvu je zelo preprost: IT ne bo zmogel sam. Wolf pravi: “Digitalna transformacija je pogosto plod IT-ja, vendar mora kljub temu obstajati raven sprejemanja in podpore s strani vodstva (uprave). IT mora ravno pri vodstvu podjetja dokazati kredibilnost za to, da bi pridobil nek posel in spoštovanje. IT menedžerji morajo izobraževati in informirati.”

David L. Stevens, prvi mož okrožja Maricopa v Arizoni trdi, da IT danes predstavlja posel. Tukaj ni mišljeno posel kot nekaj arogantnega, temveč IT kot ključni del posla. Kot sam pravi s svojo ekipo izvajajo transformacijo okrožja z ponujanjem storitev in dostopa 24 ur na dan, kjerkoli že uporabnik je, v nekem kontekstu, ki je uporaben za uporabnike. Bill Briggs, CTO (“Chief technology officer”) podjetja Deloitte’s U.S. govori o tem, kako so izvršni direktorji in ostali voditelji podjetij vlaganja v tehnologijo dojemali kot nujno zlo in strošek. “V večini podjetij je ideja tehnologije bila v tem, da je tehnologija kot neka podporna funcija, ki je postavljena nekje v ozadje.” Danes naj bi slika bila drugačna, saj odločilni akterji razumejo tehnologijo, ki je tako postala nepogrešljiv del uspeha.

4. Mit – IT infrastruktura je dovolj zmogljiva

CIO-ji želijo spremeniti organizacije, za to pa potrebujejo vizijo. Kakorkoli že, velike ideje ne bodo uspele, če ne bo ustrezne IT infrastrukture in kompatibilnih IT veščin za implementacijo strategije. Larry Freed, CIO podjetja Overhead Door v Lewisvillu trdi: “Tehnologija nam vsem omogoča nešteto stvari, uspejo pa tisti, ki znajo iz tehnologije potegniti nekaj več in s tem izboljšati svoje poslovanje.”

5. Mit – Vloga CIO-ja je varna, saj je digitalna transformacija odvisna od tehnologije

Že res, da tehnologija poganja digitalno transformacijo, vendar Deloitte ugotavlja, da številni CIO-ji niso ustrezno pripravljeni za svojo vlogo. Obstajajo tri kategorije CIO-jev in sicer: zaupanja vreden operater, soustvarjalec posla in sprožilec sprememb. Po podatkih Deloitta je še vedno večina CIO-jev v prvi kategoriji, dejstvo pa je, da bi IT menedžerji morali ciljati na omenjeno tretjo kategorijo. CIO-ji morajo biti vizionarji, kajti v nasprotnem primeru bodo izgubili svoj status, medtem pa podjetje riše neke nove poti.


Prijavi napako v članku