Računalništvo, telefonija
03.08.2004 10:59

Deli z drugimi:

Share

40 let Canonovih kalkulatorjev

Canon je praznoval 40. obletnico predstavitve svojega prvega elektronskega kalkulatorja. Canonov prvi elektronski kalkulator Canola 130 je bil obenem tudi prvi elektronski kalkulator z 10 numeričnimi tipkami na svetu. Canon vse od predstavitve svojega prvenca nadaljuje z razvojem novih tehnologij kalkulatorjev, kar ga uvršča med vodilne proizvajalce.

Canonovi inženirji so si leta 1962 zamislili kalkulator s svetlečim zaslonom in samo eno zbirko 10 numeričnih tipk, ki bi bil dovolj majhen, da bi ga lahko postavili na pisarniško mizo. Prototip kalkulatorja je bil prvič predstavljen na Canonovi poslovni predstavitvi na Japonskem leta 1964. Izreden odziv na napravo je Canonu, ki je takrat predstavljal prvenstveno proizvajalca fotoaparatov, dal vzpodbudo za vstop na trg kalkulatorjev. Nekoliko kasneje istega leta je Canon poslal na trg kalkulator z imenom Canola 130.

Canonovo uspešno poslovanje na področju kalkulatorjev se je s predstavitvami novih izdelkov nadaljevalo tudi v prihodnjih desetletjih. Leta 1970 je tako podjetje predstavilo napravo Pocketronic, prvi žepni kalkulator s termalnim tiskalnikom, leta 1986 pa BP 1010-D, prvi kalkulator z brizgalnim (Bubble Jet) tiskalnikom. Dandanes Canon ostaja edini proizvajalec, ki v svoje kalkulatorje vgrajuje brizgalno tehnologijo tiskanja Bubble Jet. V letu 1988 je Canon dosegel nov prvenec, ko je poslal na trg prvi kalkulator z novim, popolnoma zelenim zaslonom.


Prijavi napako v članku