Računalništvo, telefonija
24.05.2020 08:42
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

30 let stara igra, ki še vedno privabi milijone igralcev

Na računalniško igro Microsoft Solitaire še vedno prisega na milijone uporabnikov širom sveta.
Na računalniško igro Microsoft Solitaire še vedno prisega na milijone uporabnikov širom sveta.

Verjetno ste vsaj enkrat poskusili katero od že prednameščenih Microsoftovih iger, s katerimi si prenekateri zdolgočaseni zaposleni za računalnikom krajša čas. Med najbolj priljubljene igre za preganjanje dolgčasa vsekakor sodi igra s kartami Solitaire oziroma Pasjansa. Ta je med nami, verjeti ali ne, prisotna že kar 30 let, in nič ne kaže na to, da bi se kmalu “upokojila”.

Ker je igra s kartami Solitaire oziroma Pasjansa grafično enostavna in preprosta za igranje, ne preseneča, da še vedno mesečno privabi okoli 35 milijonov igralcev. Solitaire se je sicer prvič pojavila leta 1990 kot del operacijskega sistema Windows 3.0, njen prvotni namen pa je bil učiti uporabnike, kako uporabljati miško. Preproste poteze, kliki, držanje miške in vlečenje po zaslonu so geste, ki se uporabljajo še danes.

Le malo ljubiteljev igre s kartami Pasjansa pa ve, da za igro stoji programer Wes Cherry, ki je bil v času izdaje prvega sistema Windows le pripravnik pri Microsoftu. V začetni različici je ta igra imela celo “način šefa” in je vsebovala ponarejeno računalniško namizje. Zakaj? Zato, da bi igranje igre lahko prikrili pred sodelavci in šefi. Ker pa s tem niso želeli razjeziti poslovnih uporabnikov, so možnost odstranili še pred uradno izdajo igre.

V zadnjih 30 letih je igro s kartami Solitaire oziroma Pasjansa igralo na milijone igralcev po vsem svetu, lokaliziran je v 65 svetovnih jezikih, od lani pa je tudi v svetovni hiši zvezdnikov video iger. Priljubljena igra je še vedno na voljo tudi na osebnih računalnikih Windows 10 ter na spletni povezavi https://zone.msn.com/gameplayer/gameplayerHTML.aspx?game=mssolitairecollection.


Prijavi napako v članku