Strojna oprema
11.04.2021 11:18
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

2,3 milijarde evrov kazni za Alibabo

Korporacija Alibaba je bila spoznana krivo kršenja kitajske protimonopolne zakonodaje.
Korporacija Alibaba je bila spoznana krivo kršenja kitajske protimonopolne zakonodaje.

Jack Ma je nedvomno ena najbolj ekstravagantnih osebnosti v svetu tehnologije in najbogatejši človek na Kitajskem. Ta sloves mu je prinesel kar preračunanih 386 milijard evrov vreden imperij Alibaba. Jack Ma je kar 20 let vodil dotično korporacijo po tem, ko jo je leta 1999 sam tudi ustanovil. Pred kratkim pa je sprejel odločitev, da v vlogi predsednika uprave skupine Alibaba Group ne bo nadaljeval.

Njegovo slovo od imperija, imenovanega Alibaba, ni minilo brez težav. Kitajska administracija za nadzor konkurenčnosti na kitajskem trgu je namreč prišla do spoznanja, da je Alibaba grobo kršila konkurenčno zakonodajo. Zato ne preseneča, da jo je doletela zelo visoka kazen.

Korporacija Alibaba bo morala zaradi kršitve zakonodaje, ki preprečuje monopolno poslovanje na Kitajskem, plačati kazen v višini štirih odstotkov letnega prometa. To v praksi pomeni kar preračunane 2,3 milijarde evrov. Hkrati je to tudi najvišja tovrstna kazen na Kitajskem. Predhodno je rekord imelo podjetje Qualcomm, in sicer v višini preračunanih 672 milijonov evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Alibaba

Prijavi napako v članku