Triki in nasveti
25.11.2017 17:58

Deli z drugimi:

Share

12 načinov, kako uporabiti Alexo v kuhinji

12 načinov, kako uporabiti Alexo v kuhinji
12 načinov, kako uporabiti Alexo v kuhinji

Amazonova glasovna asistentka Alexa, katero lahko danes najdemo v zvočnikih Echo, Dot in Tap – ter še nekaterih drugih – pride še kako prav, ko želimo ugasniti ali prižgati luči ali odkleniti/zakleniti vrata. Še posebej uporabna pa je Alexa v kuhinji, kjer nam pride takšna, brezročna pomoč še kako prav. Tukaj je 12 razlogov, zakaj bi si morda želeli imeti Alexo v kuhinji.

Nakupovalni seznam

Alexa nam lahko pomaga pri sestavi nakupovalnega seznama ali “to-do” seznama. Vse kar moramo storiti je, da povemo kaj želimo dodati na seznam in določiti na kateri seznam želimo stvar dodati. Na primer, lahko povemo “Alexa, add eggs” in glede na to, da so jajca samostalnik, Alexa besedo razume in prepozna, da bi radi na seznam dodali jajca. Povemo lahko tudi recimo “Alexa, add bread to my shopping list”, ali “Alexa, add an item to my shopping list”. V zadnjem primeru, ko nismo določili kaj želimo dodati na seznam, bo Alexa vprašala, kaj želimo dodati in nato lahko povemo svoje želje. Kako preveriti sezname? Preprosto odpremo apliakcijo Alexa na iOS ali Android napravi ali pa obiščemo alexa.amazon.com in izberemo “Lists”.

Pretvarjanje enot

Ko kuhamo, pogosto naletimo na težavo, in sicer potrebujemo preračunane enote kot so milimetri, dekagrami, grami itd. Alexa je sposobna tovrstnega pretvarjanja v nekaj sekundah. Vse kar moramo povedati je “Alexa, convert 2 cups to millilitres”. Seveda pa ni nujno samo to, da povemo že znano količino, lahko recimo tudi iščemo neko neznano količino. Alexina baza podatkov zajema vse merske enote in to lahko dobro izkoristimo.

Upravljanje večih časovnikov

“Alexa, start a timer for 5 minutes”, je ena od opcij, ki jo lahko izberemo, če želimo časovnik 5-ih minut. Po izteku časa bo zvočnik sprožil alarm, ki se ne bo ustavil dokler mu to ne naročimo. Vseskozi lahko preverjamo, koliko časa je še ostalo, še boljša lastnost pa je, da lahko upravljamo več časovnikov hkrati in vsakega tudi poimenujemo. Recimo “Alexa, start a pizza timer for 10 minutes”.

Kuhanje kave

Preko Alexe lahko zaženemo tudi avtomat za kavo. Vse kar potrebujemo je Mr. Coffee 10-Cup Smart Optimal Brew ali katerikoli drugi enostaven avtomat za kavo in pametno stikalo. Naslednji korak, ki ga moramo izvesti je, da ustvarimo IFTTT Applet, ki zažene pametno stikalo (ali Smart Optimal Brew avtomat za kavo) z neko zagonsko frazo. Recimo en večer prej nastavimo količino kave in vode in zjutraj zgolj izrečemo zagonsko frazo. Z Alexo je pred kratkim bil integriran Behmor Connected Coffee Brewer, ki od nas ne zahteva IFTTT-ja.

Upravljenje pametnih štedilnikov

Alexa lahko med drugim upravlja tudi druge manjše gospodinjske aparate in kuhalne naprave. Recimo štedilnika Anova in Joule spadata med tovrstne naprave s katerimi kuhanje postane še večji užitek. Si predstavljate, da ležite na kavču in preprosto z glasovnimi ukazi nadzirate kuhanje družinskega kosila? To vam Alexa omogoča, saj lahko zgolj preko glasovnih navodil zelo natančno upravljamo z napravami, brez skrbi, da bi lahko šlo karkoli narobe.

Upravljanje večjih naprav

Alexa je po novem kompatibilna tudi z nekoliko večjimi kuhinjskimi napravami kot so pečice in hladilniki. Recimo pečica GE Geneva vam omogoča, da med vožnjo iz službe prižgemo pečico in si jo segrejemo na želeno temperaturo. LG je Alexo postavil kar direktno v Smart InstaView tehnologijo v svojem hladilniku.

Ne glede na to, ali imate katero od teh naprav, ki so direktno kompatibilne z Alexo, lahko tudi vsi tsti, ki imate katero od naprav s integriranim IFTTT, prav tako upravljate napravo preko Alexe – od pečice, pomivalnega stroja, hladilnika itd. Vse kar morate storiti je, da tako kot pri prejšnjih primerih nastavite naprave in že jih lahko upravljate z glasovnimi ukazi.

Ideje za recepte

Če recimo Alexo vprašamo za ideje glede raznih receptov, hitro ugotovimo, da nam Alexa ne more veliko pomagati. Povsem drugače pa je, če v sekciji “Skills” poiščemo izkalno zahtevo “recipe” – tako v Alexa aplikaciji kot tudi na spletni strani alexa.amazon.com.

Ena od Alexinih zmogljivosti, ki se jo splača pobližje spoznati je “Allrecipes”. Alexo lahko vprašamo za recept dneva, recept glede na naše razpoložljive sestavine, recept glede na želeni čas kuhanja, ki ga imamo na razpolago itd. Alexa nam lahko recepte celo pošlje na telefon, če seveda imamo urejeno s telefonsko številko ali pa smo shranili recept v “Allrecipes” v aplikaciji Alexa. Ena osnovnih opcij je recimo vprašanje: “Alexa, ask Allrecipes what can I make with chicken and broccoli,” ali “Alexa, ask Allrecipes for a slow cooker recipe for pulled pork”. Vidimo lahko, da je kar precej možnosti, le naši domišljiji moramo pustiti prosto pot.

Čas kuhanja

Morda niste prepričani, kako dolgo bi morali peči 3-kilskega piščanca? Alexina sposobnost Epicurious Smart Kitchen Timer vam bo zagotovo pomagala. Ta lastnost pa ni uporabna zgolj za primere kot je pečenje piščanca, kajti Alexo lahko vprašamo za čas kuhanja za najrazličnejše jedi, od mesa, zelenjave, morske hrane, do povsem navadne juhe.

Seštevek kalorij

Če vas slučajno zanima, koliko kalorij vsebuje žemlja, ki jo boste pojedli ali grški jogurt na vaši mizi, potem je Alexa dober naslov za začetek. Kljub temu, da vedno ne bo poznala odgovora, boste dobili vsaj približno vrednost. Količina informacij, ki jih Alexa o določenem izdelku ima, je odvisna od popularnosti izdelka in pogostosti uporabe. Pomaga pa tudi to, da je izbrana generična kot je recimo zrezek ali brokoli.

Kombiniranje vina in hrane

Če niste ravno 100-odstotno prepričani katero vino paše h kateri jedi, potem uporabite Wine Buddy ali MySomm in Alexa vam bo pomagala pri odločitvi. Primer: “Alexa, ask Wine Buddy what I should pair with salmon,” ali “Alexa, ask Wine Gal to recommend a wine for prime rib.” Torej, obvezno moramo izbrati vir pomoči in jed za katero nas zanima kombinacija. Zavedati se moramo, da je baza podatkov omejena in ne bomo vedno našli idealne kombinacije, še posebej, če imamo zelo posebne jedi. V primeru, da ohranimo naše želje in zahteve na dokaj osnovnem nivoju, ne bi smelo biti večjih težav.

Ideje za koktajle

Na obisk prihaja družba in mi smo kar naenkrat brez idej, kjer začeti in katero pijačo ponuditi najprej. Enostavno pokličemo na pomoč Alexo: “Alexa, open Easy Cocktail.” Za uporabo baze podatkov o koktajlih izberemo želeni koktajl in vprašamo, kako se naredi. Alexa nam najprej pove vse sestavine in nato še podrobnejši postopek priprave.

Poslušanje glasbe in novic

Med kuhanjem veliko ljudem paše dobra glasba. Kljub temu, da kuhanje verjetno ni najbolj primerno za gledanje naše najljubše serije, lahko vseeno poslušamo novice ali naš najljubši podkast


Prijavi napako v članku