20.09.2010 10:22
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Deset največjih internetnih groženj

..Tehnologija je postala neizogiben del našega življenja. In medtem ko internet ponuja obilno količino koristnih informacij ter omogoča lažje in hitrejše načine iskanja in poslovanja, se na tej poti najdejo tudi nekatere nevarnosti..
Deset največjih internetnih groženj
Deset največjih internetnih groženj

1. Virus
Virus je program, ki se kopira in razmnožuje, ponavadi se pripne na aplikacije. Virusi se lahko širijo z nalaganjem datotek, izmenjavo CD/DVD medijev in USB enot, s kopiranjem datotek iz strežnikov ali z odpiranjem okužene e-poštne priloge.

2. Črvi
Črvi se lahko injicirajo v omrežje na vrsto različnih načinov, npr. preko USB ključa ali elektronske pošte. E-mail (e-poštni) črvi se nagibajo k samodejnemu pošiljanju na vse e-naslove, ki jih najdejo na okuženih računalnikih. Potem se zgodi, da e-pošta izvira iz okuženega uporabnika, ki je lahko na seznamu zaupanja vrednih pošiljateljev vašega varnega seznama in vas bo na tak način ujel nepripravljene.

3. Trojanci
Lahko se na prvi izgled zdijo neškodljivi in celo koristni, ampak brez zaščite ohromijo računalnik in omogočajo hekerjem in drugim nepridipravom ukrasti občutljive informacije.

4. Spyware
Vohunska programska oprema se pogosto skrivaj namesti brez uporabnikovega soglasja, medtem ko prenašate kakšno datoteko ali kliknete na komercialno pop-up (oglasno) okno. Vohunska programska oprema lahko ponastavi vaš samodejni podpis, nadzira pisanje na tipkovnico, skenira, bere in briše datoteke, dostopa do vaših aplikacij in celo reformatira vaš trdi disk (pogon). Stalno preusmerja tokove informacij nazaj na osebo, ki nadzoruje spyware.

5. Adware
Ta malware (zlonamerni program) sproža oglase, večinoma v obliki pop-up pojavnih oken. Ta okna so narejena po vaši meri, torej temeljijo na vašem obnašanju na internetu, ki ga lahko nadzoruje nameščen spyware.

6. Spam
Spam lahko opredelimo kot neželeno e-pošto. Večina uporabnikov je izpostavljena prevaram, kar je več kot 50 % vsega internetnega e-poštnega prometa. Čeprav spam ni neposredna grožnja, se lahko uporabi za pošiljanje različnih vrst zlonamernih programov.

7. Phishing
To je goljufiva pridobitev občutljivih osebnih podatkov kot so gesla in podatki o kreditni kartici. Izvede se s pošiljanjem e-pošte, ki se dojema kot prava e-pošta od zanesljivega pošiljatelja. Najbolj verjetne tarče so uporabniki online bančništva in dražb.

8. Pharming
Bolj prefinjena oblika phishinga. Z izkoriščanjem DNS sistema pharmer lahko ustvari ponarejeno spletno stran, da izgleda kot prava spletna stran, npr. stran spletne banke, nato pa zbere informacije, za katere uporabniki mislijo, da jih morajo dati svoji banki.

9. Keyloggers
Beleži uporabnikovo tipkanje po tipkovnici. Keylogging omogoča kriminalcem poiskati določene koščke informacij, ki se lahko uporabijo za identiteto ali krajo intelektualne lastnine.

10. Sleparska varnostna programska oprema
Posebna vrsta grožnje je programska oprema, ki trdi, da je varnostna programska oprema in prelisiči uporabnike, da jo namestijo z namenom nakupa prave varnostne zaščite (ki je ne bo). Najpogosteje se pretvarja, da je antivirusna (protivirusna) in antispyware (protivohunska) programska oprema. (P.R.)

#okvir#

Za vso programsko opremo Norman lahko do konca oktobra 2010

  • uveljavite do 30-% popust!
  • obstoječo programsko opremo brezplačno odstranimo!
  • izbrano varnostno programsko opremo namestimo in pripravimo vse potrebno za nemoteno delovanje sistema!

##

##okvir2#

Zakaj izbrati Normanovo varnostno opremo?

  • Vrhunska tehnologija – revolucionarna tehnologija SandBox za zaščito pred neznanimi virusi, trojanci & črvi. Vsak dan Normanova protivirusna tehnologija Sandbox odkrije več kot 1000 neznanih virusov. Protivirusna tehnologija Sandbox je unikatna na področju IT varnostne tehnologije in zagotavlja najvišjo možno stopnjo zaščite tudi pred novimi, neznanimi virusi.
  • Podpora 24 ur/365 dni – non-stop tehnična in uporabniška pomoč
  • Dvojni nivo varnosti za ceno enega – brezplačna uporaba protivirusne programske opreme za uslužbence na domačih računalnikih
  • Več kot 20-letne izkušnje v veliki družini 215 milijonov uporabnikov

##


Prijavi napako v članku