Računalništvo, telefonija
22.11.2016 12:15
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najboljših igralnih konzol vseh časov

3. Nintendo Game Boy and Game Boy Color
3. Nintendo Game Boy and Game Boy Color

Igralne konzole so bile nedvomno del našega življenja, na njih pa smo preživeli kar precejšnji del našega prostega časa. Čeprav so sodobne igralne konzole in igre zanje precej bolj napredne, kot so bile pred nekaj leti ali desetletji, mnogi menijo, da njihova igralnost ni najboljša. Kakorkoli že, v nadaljevanju si poglejmo deset igralnih konzol, ki so šle najbolje v prodajo. Ob tem verjamemo, da ste se s kakšno izmed njih zagotovo že imeli priložnost igrati.

10. Nintendo Entertainment System

Igralna konzola Nintendo Entertainment System oziroma bolje poznana kot igralna konzola NES je luč sveta ugledala leta 1983 in je povsem revolucionirala svet konzolnih iger in igričarkse industrije nasploh. Najbolj priljubljeni igri na igralni konzoli NES sta bili Super Mario Bros in The Legend of Zelda. Trgovcem je z njihovo pomočjo širom sveta uspelo skupno prodati kar 61,9 milijonov igralnih konzol Nintendo NES. S tem je ta igralna konzola dejansko postala najbolj priljubljena konzola 20 stoletja.

9. Nintendo Game Boy Advance

Prenosna igralna konzola Nintendo Game Boy Advance je dejansko nasledila priljubljeno prenosno igralno konzolo Game Boy, pri čemer so inženirji obrnili zaslon ter postavili igralne gumbe na obe strani zaslona. Konzola Nintendo Game Boy Advance je tekmovala proti konzolama N-Gage in Neo Geo Pocket Color ter v tekmi gladko zmagala. Skupaj je bilo širom sveta namreč prodanih kar 81,5 milijonov tovrstnih konzol.

8. Sony PlayStation Portable

Prenosna igralna konzola Sony PlayStation Portable je bila izdelana z namenom, da se spopade s konkurenčno prenosno igralno konzolo DS podjetja Nintendo. Čeprav je podjetju Sony na koncu uspelo prodati več prenosnih igralnih konzol Sony PlayStation Portable kot je bilo prodanih konzol Game Boy Advanced, so bili prodajni rezultati slabši kot pri konzoli Nintendo DS. Končni rezultat prodaje je znašal 82 milijonov prodanih enot.

7. Sony PlayStation 3

Igralna konzola Sony PlayStation 3 je bila prva, ki je prinesla podporo za zgoščenke Blu-ray. Ta je bila skozi življenjski cikel na voljo v treh izvedbah, pri čemer so se vse razlikovale v debelini ohišja. Igralna konzola Sony PlayStation 3 je bila prvič naprodaj leta 2006, skupno pa je bilo prodanih 83,8 milijonov tovrstnih naprav.

6. Xbox 360

Igralna konzola Xbox 360 je ugledala luč sveta v letu 2005 in je dejansko prevzela mesto Microsoftove igralne konzole Xbox. Ta je bila pripravljena kot protiutež igralni konzoli PlayStation 3 in je bila pri tem tudi zelo uspešna. Trgovcem je namreč uspelo skupno prodati kar 84 milijonov primerkov igralne konzole Xbox 360.

5. Nintendo Wii

Igralna konzola Nintendo Wii je bila dejansko prva, ki je igričarjem priljubila na račun brezžičnih igričarskih ploščkov. Poleg tega je konzola navduševala tudi z nadvse futurističnim izgledom. Nintendo Wii je prvič ugledal prodajne police trgovin v letu 2006, skupno pa je bilo prodanih za okoli 101,6 milijonov enot.

4. Sony PlayStation

Igralna konzola Sony PlayStation se je na račun njene cenovne dostopnosti v letu 1994 prikupila številnim gospodinjstvom širom sveta. To je verjetno tudi razlog, zakaj je trgovcem skupno uspelo prodati kar 102,5 milijonov tovrstnih igralnih konzol. K prodajnemu uspehu pa sta nedvomno veliko pripomogle tudi konzolne igre, kot so na primer Rayman, Crash Bandicoot in Resident Evil.

3. Nintendo Game Boy and Game Boy Color

Prenosni igralnik konzoli Nintendo Game Boy in Game Boy Color sta bili v osnovi enaki, le da je slednja ponujala za igranje barvni zaslon. Nintendo Game Boy je luč sveta sicer ugledal že leta 1989, medtem ko je bil naprednejši Game Boy Color na voljo šele leta 1998. Skupno je bilo prodanih kar 154 milijonov tovrstnih naprav, kar je bilo dovolj, da sta bili prenosni igralnik konzoli Nintendo Game Boy in Game Boy Color tretji po številu prodanih naprav v svetovnem merilu.

2. Nintendo DS

Druga najbolj priljubljena igralna konzola je bila Nintendo DS. To so trgovci prvič ponudili v prodajo leta 204, doslej pa je bilo prodanih kar 154 milijonov tovrstnih naprav. Igričarje sta nedvomno prepričala dva zaslona in možnost uporabe digitalnega peresa.

1. Sony PlayStation 2

Sony PlayStation 2 je absolutni rekorder po številu prodanih igralnih konzol. Ta je prodajne police trgovin ugledala leta 2000, od tedaj pa je bilo skupno prodanih kar zavidljivih 155 milijonov primerkov. K temu je nedvomno veliko pripomoglo tudi to, da je bilo zanjo pripravljenih skupno več kot 3.800 iger, leta 2004 pa je doživela pomembno prenovo, in sicer bolj kompaktno in na pogled všečno ohišje.


Prijavi napako v članku