Telefoni
01.08.2015 17:01
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 mil. uporabnikov Apple Music

Apple uničil konkurenco
Apple uničil konkurenco

Applova glasbena storitev, Apple Music, je po poročanju ameriških medijev dosegla zavidljivo število uporabnikov. Tako naj bi storitev uporabljalo že več kot 10 milijonov uporabnikov po svetu. Za primerjavo, konkurenčni Spotify je za doseg enako velike množice uporabnikov potreboval več kot 5 let. Vendar je ob tem potrebno poudariti, da se je v času nastanka storitve Spotify glasbena industrija trdno nahajala v poslovnem modelu iTunes oziroma enkratnega zakupa posameznih pesmi ali albumov.

Vendar pa Applov dosežek dokazuje, da se nahajamo v novem obdobju poslušanja glasbe na podlagi plačevanja mesečne naročnine. Zato bo velika pozornost namenjena naslednjim mesecem, ko se za večino uporabnikov končna brezplačno trimesečno obdobje uporabe Apple Music. Šele takrat bo možno preveriti kakšno je v resnici mnenje uporabnikov saj bodo za uporabo storitve morali plačati 5,99 EUR na mesec. Apple pri tem ponuja družinski paket kjer do 6 članov lahko storitev uporablja za 8,99 EUR na mesec.

Uvedba Apple Music ni potekala brez težav. Veliko pozornosti je pritegnila ameriška pevka Taylor Swift, ki se je uprla nameram Appla, da v treh mesecih brezplačne uporabe tudi izvajalci ne bi prejeli nič prihodkov. Eddie Cue, odgovoren za marketing pri podjetju Apple, se je hitro odzval na družbenem omrežju Twitter. Taylor Swift je obljubil rešitev in svojo besedo tudi držal. Pevka je po ponovnih pogajanjih izborila boljše pogoje in tako je tudi njena glasba del storitve. Apple Music pa ni edina žrtev Taylor Swift. Tudi Spotify se je že moral spopasti z njenimi kritikami a ker odgovorni pri Spotify niso popustili, je pevka svojo glasbo umaknila.

Apple Music predstavlja pomemben mejnik od trenutka, ko so pri Applu prevzeli podjetje Beats katerega sta ustanovila Jimmy Iovine in znani glasbeni izvajalec Dr. Dre. Za Apple pri tem gre hkrati za vrnitev h koreninam saj so po prvi veliki revoluciji glasbe, z uvedbo iPoda in trgovine iTunes, ponovno predstavili nov produkt v glasbeni industriji.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku