Poslovne rešitve
19.05.2022 15:14
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 dejstev o ušesih in sluhu

Kako velike so najmanjše kosti v človeškem telesu? Kako se ušesa čistijo? Kaj je poslušanje. Ali slišimo z ušesi ali z možgani? Kje se nahaja ravnotežni organ? Kakšne so posledice neukrepanja v primeru naglušnosti?
  1. Od 206 kosti v človeškem telesu je šest najmanjših v ušesih. Tri v desnem in tri v levem. Tri kosti v enem ušesu so skupaj velike približno kot radirka na svinčniku. Najmanjše kosti se imenujejo: kladivce, nakovalce in stremence.
  2. Slušni organ, imenovan polž se nahaja v notranjem ušesu. Ima 16.000 mikroskopskih lasnih celic, imenovanih dlačnice ali čutnice.
  3. Ušesa se sama čistijo. Le zunanja tretjina ušesnega kanala proizvaja ušesni vosek (cerumen), ki se premika navzven na drobnih dlačicah, ko premikamo spodnjo čeljust.
  4. Ušesa lahko vplivajo na občutek okusa. To je zaradi obraznega živca chorda tympani, ki povezuje vaše brbončice z možgani in poteka skozi srednje uho.
  5. Otroci z blago izgubo sluha zgrešijo 25–50% govora v učilnici in so v veliko primerih označeni kot otroci z vedenjskimi motnjami. 37% otrok z le minimalno izgubo sluha neuspešno zaključi vsaj eno šolsko leto. Poslušanje je proces, v katerem se otrok uči prepoznavati in razumevati zvočne signale. Je rezultat iskanja pomena zvoka. Ključni elementi tega procesa zajemajo štiri stopnje: zaznavanje, razločevanje, prepoznavanje in razumevanje zvočnih signalov. Velja tudi za odrasle.
  6. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 500 milijonov ljudi z okvaro sluha. V Evropi se blaga okvara, torej izguba sluha na ravni 25 dB, pojavlja pri 16 odstotkih odraslih v starosti od 18 do 85 let.
  7. Hrumenje, ki ga slišimo, ko školjko postavimo ob uho, ni ocean, temveč zvok krvi, ki se pretaka po žilah v ušesu.
  8. V notranjem ušesu so tri majhne zanke nad polžkom, imenovane polkrožni kanali. Tako kot polž so tudi oni napolnjeni s tekočino in imajo na tisoče mikroskopskih dlačic. Ko premikate glavo, se premika tudi tekočina v polkrožnih kanalih in vam pomaga ohranjati ravnovesje med gibanjem. Ta del notranjega ušesa imenujemo ravnotežni organ.
  9. Do zaznave zvoka pride v možganih. Električni impulzi iz notranjega ušesa preko slušnega živca pridejo do slušnih centrov v možganski skorji, kjer nastane zaznava zvoka. Z ušesi torej poslušamo, z možgani pa slišimo.
  10. Življenje z nerehabilitirano naglušnostjo lahko podvoji tveganje za upad kognitivnih sposobnosti. Poveča se tudi tveganje za nastanek demence. Večja kot je nerehabilitirana naglušnost in dlje kot to stanje traja, večje je tveganje.

Kako deluje sluh?

Zunanje uho, ki ga sestavljata uhelj in sluhovod, usmeri zvok do bobniča in srednjega ušesa, srednje uho pa v nadaljevanju poskrbi za to, da se valovanje zraka prenese na valovanje tekočine. Ker je tekočino težje vzbuditi k valovanju kot zrak, se mora valovanje okrepiti; za to poskrbijo bobnič in slušne koščice, ki so sestavni deli srednjega ušesa. Okrepljeno valovanje se nato prenese v notranje uho, ki ga tvorita ravnotežnostni del in polž, ki je najpomembnejši del ušesa, saj spremeni valovanje tekočine v električne impulze. Ti impulzi se nato po slušnem živcu prek nevronskih povezav prevedejo do možganske skorje, kjer nastane zaznava zvoka.

Brezplačno, hitro in natančno preverite svoj sluh

Obiščite najbližjega od 14 AUDIO BM slušnih centrov. Napotnica ni potrebna, čakalnih vrst ni. Za pridobitev termina za profesionalno meritev sluha z avdiometrom pokličite na številko: 080 80 58 ali se naročite preko spletne strani www.audiobm.si.

Če želite okvirne rezultate pridobiti sami, lahko opravite tudi spletni test sluha kar z vašim telefonom ali računalnikom. Kliknite tukaj >>


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
slušni aparati


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več