Računalništvo, telefonija
08.04.2008 09:30

Deli z drugimi:

Share

Znani rezultati ankete med IKT strokovnjaki o uporabi interneta

Cisco je na konferenci Cisco Expo 2008 na Bledu med udeleženci izvedel anketo o Web-u 2.0. IKT strokovnjaki od interneta v bodoče pričakujejo še bolj enostavno in cenejšo dostopnost, pridobivanje zanesljivih informacij in varno spletno nakupovanje. Pričakujejo tudi, da jim bo omogočil delo od doma ter da bo imel varen in kakovosten dostop do vseh multimedijskih vsebin. To je eden od zaključkov neuradne ankete, ki jo je med svojimi obiskovalci na konferenci Cisco Expo 2008 na Bledu izvedel Cisco.

Cisco, vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet, je letos že sedmič organiziral strokovno konferenco Cisco Expo. Srečanje strokovnjakov s področja informacijske tehnologije je potekalo 18. in 19. marca v hotelu Golf na Bledu. Namen srečanja je bil domačim podjetjem predstaviti tehnološke novosti, praktične primere uporabe in poslovne vidike rešitev. Konference se je udeležilo okoli 400 predstavnikov največjih slovenskih podjetij, predstavnikov javnega sektorja, inženirjev in drugih članov dejavnosti IT.

Cisco je med udeleženci konference izvedel neuradno raziskavo o uporabi interneta, ki je pokazala, da 96 odstotkov vseh udeležencev, ki so sodelovali v anketi(164), uporablja internet na delovnem mestu. Od teh jih več kot polovica (51 %) uporablja tudi mobilni internet. Večina tistih, ki potrebuje internet na delovnem mestu, ga uporablja tudi doma (94 %). V povprečju anketiranci internetu namenijo 5,63 ure dnevno.

Medtem ko največ anketirancev uporablja internet v službene namene (94 %), le 6 odstotkov vprašanih internet uporablja samo v privatne namene. 65 odstotkov je med anketiranci tistih, ki brez interneta ne morejo ne v službenem ne v privatnem življenju.

Anketiranci doma po internetu največkrat iščejo novice in informacije (94 %) ali ga uporabljajo za različne vrste komunikacije, kot so elektronska pošta, skype, chat in video konference (89 %). Za e-bančništvo se je odločilo 86 odstotkov anketirancev. Pogoste so tudi spletne rezervacije ter iskanje turističnih aranžmajev in počitnic (59 % anketirancev). Za e-učenje uporablja internet 57 odstotkov, prek spleta pa nakupuje 51 odstotkov sodelujočih v anketi. Malo manj kot polovica (46 %) uporablja internet za zabavo, tretjina vprašanih (33 %) pa oblikuje tudi vsebino – sodeluje na forumih, piše blog ali objavlja videoposnetke in fotografije. Za iskanje socialnih stikov internet še ni tako priljubljen, saj ga v ta namen uporablja le 12 odstotkov anketirancev.

Anketiranci, ki so sodelovali v anketi, so kot tri najljubše spletne strani največkrat navedli www.google.com, www.24ur.com in www.najdi.si.

Skoraj vsi udeleženci so že slišali za Web 2.0 (90 %), le peščica zanj še niso slišala (8 %) ali ne ve (2 %). Tistim, ki so zanj že slišali, pomeni Web 2.0 predvsem nadgradnjo, razvoj in obojestransko komunikacijo.

Anketiranci večinoma še ne sodelujejo pri ustvarjanju vsebine na spletnih mestih My Space, Youtube in Facebook, saj jih je pritrdilno odgovorilo le 22 odstotkov. Majhen je tudi odstotek tistih, ki sodelujejo v virtualnem svetu Second Life (15 %).

Internet je že zdaj nepogrešljiv v poslovnem in tudi zasebnem življenju IKT strokovnjakov, ki so sodelovali v anketi. Pričakovanje in vizija udeležencev Cisco Expo 2008 pa je dostopnost interneta kjer koli in kadar koli.


Prijavi napako v članku