Računalništvo, telefonija
02.01.2017 14:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zlonamerna koda KillDisk postala še bolj nevarna

Izsiljevalske zlonamerne kode so med spletnimi kriminalci vse bolj priljubljene!
Izsiljevalske zlonamerne kode so med spletnimi kriminalci vse bolj priljubljene!

Varnostni strokovnjaki nas opozarjajo na novo različico zlonamerne kode KillDisk, ki je pred kratkim postala še bolj nevarna, saj so jo nepridipravi opremili z novo zlonamerno funkcionalnostjo. Medtem ko je zlonamerna koda doslej le brisala podatke s trdih diskov, je sedaj pridobila še izsiljevalsko funkcionalnost. Nova različica zlonamerne kode tako zdaj vaše najpomembnejše podatke zašifrira in za njihovo dešifriranje zahteva odkupnino.

Zlonamerna koda KillDisk spada v skupino najnevarnejših škodljivih kod, ki so odgovorne za kibernetske napade. Tako kot vse izsiljevalske kode se tudi ta širi preko elektronske pošte in sicer v obliki priponk. Po uspešno izvedeni okužbi nepridipravi za dešifriranje podatkov zahtevajo kar 222 bitcoinov oziroma 204 tisoč evrov. Čeprav nepridipravi z novo zlonamerno kodo napadajo predvsem različne finančne institucije in podjetja, to še ne pomeni, da se z njo ne morete okužiti tudi vi, saj kriminalci dnevno razpošljejo tudi po več 100 tisoč elektronskih sporočil in le čakajo, da bo kdo kliknil na njihovo okuženo priponko.

Ker povrnitve datotek brez plačila odkupnine ni mogoče, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev. Če ni potrebe, da bi neko datoteko odprli, nanjo preprosto ne klikajte. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek v oblak (enkrat na dan), saj bodo vaše datoteke tam varne pred delovanjem zlonamernih kod. Pri tem si vsekakor velja prebrati tudi brezplačni priročnik »Izsiljevalski virus: Obramba in ukrepanje v primeru okužbe«, ki je dosegljiv na spletnem naslovu http://bit.ly/Prirocnik-Virus-RN. Ta namreč vsebuje praktične napotke, kako se zoperstaviti vse bolj aktivnim izsiljevalskim kodam.


Prijavi napako v članku